Plan treningowy na 10km, nowy Daniels a Lydiard.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Runner161
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim,

zakładam ten wątek ponieważ staram się w trakcie mojego roztrenowania ułożyć plan treningowy na nowy sezon. Cele to złamanie 36min na 10km i 1;19h w półmaratonie. Żeby zrealizować cel chcę opierać się po raz kolejny na szkole J.Danielsa a konkretnie na planie treningowym pod 10km, dystans do 80km. Wg.mnie plan jest bardzo dobry z jedynym mankamentem że brakuje treningów na podbiegu. Tutaj trafiłem na założenia treningowy Lydiarda, a konkretnie jego treningi na podbiegach. Pytania moje brzmią: czy próbował ktoś przerabiać już plany treningowe Danielsa i jak bardzo warto ingerować w już gotowy plan który stworzył Daniels? Czy treningi na podbiegach warto wplatać jedynie w II fazie czy również III? Z góry dziękuje za pomoc. :oczko:
PKO
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Runner161 pisze:(...) Tutaj trafiłem na założenia treningowy Lydiarda, a konkretnie jego treningi na podbiegach
Tak z ciekawości "tutaj", czyli gdzie? Możesz wkleić jakiś link?
Runner161
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Głównie miałem na myśli to:

http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1342

Ewidentnie widać w tym planie nacisk na podbiegi, proponowane rozwiązania też są ciekawe. Sam gotowy plan kładzie duży nacisk na podbiegi w II fazie. Tego brakuje mi w Danielsie do doskonałości.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

W I fazie Daniels zaleca robiebie w niektóre dni przebieżek. Z pewnościa zastąpienie raz czy dwa razy w tygodniu przebieżek podbiegami będzie dobrym pomysłem. W kolejnych fazach masz dwa lub trzy mocne akceny. Jak dla mnie za dużo by walnąć jeszcze solidną siłę biegową (próbowałem i skończyło się oważną kontuzją). Gdybym teraz biegł Danielsem to czasami zastępowałbym któryś z akcentów podbiegami. Najczęściej były by to pewnie repetitions (rytmy), gdyż jest im stosunkowo najbliżej do treningu siły biegowej.
Krzysiek
Runner161
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No jest to już jakaś myśl. Myślę że z 6 tygodni I fazy może od 4 tygodnia zacząć robienie podbiegów zamiast przebieżek ale z rezerwą bo jest to jeszcze jednak I faza. I w II fazie właśnie czasem zastąpić rytmy treningami na podbiegu z Lydiarda bo z tego co pamiętam Daniels opisywał że podbieg daje zbliżone rezultaty jak rytmy. Przeanalizuję dokładnie ten plan żeby już mieć zarys kiedy wpleść tam podbiegi żeby była w takim treningu konsekwencja i końcowy rezultat.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ