Rozciąganie
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Biegam od trzech lat, obecnie poniżej 35min na dychę, więc jest już ze mnie solidny amator. Jak na taki poziom jestem jednak bardzo mało sprawny ogólnie. Zawsze miałem problemy z rozciąganiem, więc praktycznie odkąd zacząłem biegać nie ćwiczyłem tego i problem jeszcze się pogłębił. Obecnie jestem strasznie ściągnięty - nie potrafię podnieść wysoko wyprostowanej nogi do góry, dotknąć podłogi dłońmi przy prostych nogach czy też poprawnie wykonać ćwiczeń w siadzie płotkarskim. Po prostu czuję, jakbym miał za krótkie mięśnie dwugłowe uda. Próbowałem ostatnio robić jakieś ćwiczenia z pomocą youtube, ale nie byłem w stanie. Od czego radzilibyście mi zacząć?
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
Nie chciałbym, żeby to zabrzmiało jakoś chamsko, ale...
Na początku będziesz mieć po prostu mniejszy zakres ruchów, a niektórych ćwiczeń w ogóle nie być w stanie wykonąć. Od razu mówię, że to kawał ciężkiej pracy i musisz to traktować jako trening.
Od rozciągania.Od czego radzilibyście mi zacząć?
Na początku będziesz mieć po prostu mniejszy zakres ruchów, a niektórych ćwiczeń w ogóle nie być w stanie wykonąć. Od razu mówię, że to kawał ciężkiej pracy i musisz to traktować jako trening.
- Antek Emigrant
- Stary Wyga
tempoo pisze:Biegam od trzech lat, obecnie poniżej 35min na dychę
TROLtempoo pisze:Obecnie jestem strasznie ściągnięty - nie potrafię podnieść wysoko wyprostowanej nogi do góry, dotknąć podłogi dłońmi przy prostych nogach czy też poprawnie wykonać ćwiczeń w siadzie płotkarskim. Po prostu czuję, jakbym miał za krótkie mięśnie dwugłowe uda. Próbowałem ostatnio robić jakieś ćwiczenia z pomocą youtube, ale nie byłem w stanie. Od czego radzilibyście mi zacząć?
http://bieganie.pl/?cat=280
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
Ja też biegam poniżej 35min dyche i jestem tak ściągnięty, że ledwo dostaje palcami do ziemi przy wyprostowanych nogach. Zacząłem się rozciągać od października kiedy jeszcze nie mogłem dosięgnąć nawet do kostek więc progres jest ;D
- przemekWCH
- Stary Wyga
Runner11 masz jakiś konkretny zestaw ćwiczeń rozciągających ? Rozciągasz się tylko po treningu czy jakoś dodatkowo również?
Ja osobiście jestem bardzooo spiętym i mało rozciągniętym biegaczem z krótkim krokiem. Zastawiam się jak dobrać się do tematu, żeby moje mięśnie odpowiedzialne za długość kroku się rozciągnęły.
Ktoś coś poradzi ?
Ja osobiście jestem bardzooo spiętym i mało rozciągniętym biegaczem z krótkim krokiem. Zastawiam się jak dobrać się do tematu, żeby moje mięśnie odpowiedzialne za długość kroku się rozciągnęły.
Ktoś coś poradzi ?
Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
http://bieganie.pl/?cat=280 polecam toprzemekWCH pisze:Runner11 masz jakiś konkretny zestaw ćwiczeń rozciągających ? Rozciągasz się tylko po treningu czy jakoś dodatkowo również?
Ktoś coś poradzi ?
Pamiętaj o tym żeby technicznie robić dobrze te ćwiczenia, a potem trenuj. Ja rozciągam się 8-10minut dziennie po treningu, robię tak, że 20s lekkie napięcie, kilka sekund przerwy i 20s znowu trochę mocniejsze napięcie. Ale rozciągam się głównie zmyślą, by się szybciej regenerować bo krok mam długo mimo spiętych tych dwójek ale lędzwiowo-biodrowe mam dobrze rozciągnięte. Traktuj to jak trening, zrób 2km mniej a porozciągaj się 10minut

- przemekWCH
- Stary Wyga
Oczywiście:
1) Prawidłowość wykonania
2) Systematyczność
Ja osobiście w celu regeneracji rozciągam się po każdym treningu (rzecz jasna).
Zastanawia mnie tylko jak i co rozciągnąć aby dostać więcej luzu w bieganiu
Wydaje mi się, że tracę na tej mojej spiętości bardzo dużo.
1) Prawidłowość wykonania
2) Systematyczność
Ja osobiście w celu regeneracji rozciągam się po każdym treningu (rzecz jasna).
Zastanawia mnie tylko jak i co rozciągnąć aby dostać więcej luzu w bieganiu

Wydaje mi się, że tracę na tej mojej spiętości bardzo dużo.
Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Czyli oszukujesz bo tam gdzie potrzeba najbardziej jestes dobrze rozciagniety.Runner11 pisze:. Ale rozciągam się głównie zmyślą, by się szybciej regenerować bo krok mam długo mimo spiętych tych dwójek ale lędzwiowo-biodrowe mam dobrze rozciągnięte.