kilka pytan amatora

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
ankka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Jestem nowym urzytkownikiem forum i moze na poczatek na pisze cos o sobie. Mam 23 lata, 170 cm wzrostu i ok 54 kg. Zaczełam biegac jakies 2 m-ce temu, ponieważ chcialam zaczac wkacu sie ruszac. Od 3 lat pracuje w trybie siedzacym caly czas przed komputerem a po pracy rowniez mnostwo czasu spedzam przed tym wielkim zjadaczem czasu. Pozatym ok 2 godzin za kierownica.....Niestety taki tryb zycia zaczoł odbijac sie na moim zdrowiu - czestsze infekcje wirusowe, bole kregoslupa. Zdecydowalam sie na bieganie bo nie wymaga ono specjalnego przygotowania - dojazdow do jakiegos klubu etc. Początki byly mało zachecajace - po kilku minutach biegu myslalam ze zejde na zawał, ale sie nie poddawałam tylko codziennie ubieralam butki i w droge. Po 2 m-cach potrafie biegac juz godzine. Jednak z braku czasu odcinki te skracam do 45 minut. Nie mam zadnego planu treningowego. Biegam wtedy kiedy mam czas - zazwyczaj 4-5 razy w tygodniu i gdy mam wolny weekend od zajec uczelnianych to pozwalam sobie na dluzsze wyprawy. Bardzo spodobało mi sie bieganie, jestem wprost zachwycona ta dyscyplina. Bardzo cieszy mnie poprawa mojej formy:) Chcialabym jednak podejsc do tego bardziej profesjonalnie. Popracowac nad szybkoscia. Nie wiem od czego mam zaczac taki trening? Biegac szybszym tempem? Myslalam nad kupnem pulsometru, aczkolwiek jestem calkowicie zielona jesli chodzi o te sprawy. Nie wiem w jaki sposob mialabym wykorzystywac pulsometr do poprawy swoich rezultatow. W artykułach na ten temat roi sie od "dziwnych cyfr" ktorych ja troche sie głubię......Zastanawiam sie takze nad krokomierzem aczkolwiek wiem ze trzeba ustawiac kalibracje i najlepiej robi sie to na stadionie. Mieszkam w okolicach Krakowa, nie mam pojecia czy znajduje sie w Krakowie jakis stadion bym mogla ustawic sobie prawidlowo kalibracje. Czy ewentualnie mozna w inny sposob ja ustawic. Fajnie byloby wiedziec ile sie przebieglo mniej wiecej:)
Myslalam o kupinie Garmina forrunner 50.

Mam jeszcze pytatnie odnosnie oddychania, nie wiem czy prawidlowo to robie. Wdycham powietrze nosem i "rozkladam" to na 4 razy tak jakby na kazdy krok potem w podobny sposob wydycham powietrze. Dzieki temu nie boli mnie gardlo i nie czuje palacego bolu w płucach. Ponadto czy oddychanie moze miec wplyw na kolkę??? Przez pierwsze 20 minut biegu odczuwam kujacy bol tuz pod zebrami. Tak jakby kolka. Nie zatrzymuje sie wowczas tylko poprostu biegne spokojnym tempem. Juz sie przyzwyczailam do tego bolu. ALe chcialabym wiedziec czy to normalne. Biegam tak ok 2,5 - 3 h po posilku wiec mysle ze nie ma to zwiazku z tym ze zoladek jest pelny. Nie objadam sie.

Pracuje na zmiany, wiec jeden tydzien biegam rano na czczo a w nastepnym tygodniu wieczorami. Zawazylam ze lepiej biega mi sie wieczorem, mam wiecej sily. Na czczo poprostu jestem glodna... Zazwyczaj biegam po ulicy. Mieszkam w poblizu lasu i zastanawiam sie nad bieganiem w lesie, ale sama troche sie boje biegac. Za niedlugo bede miec mojego ukochanego partnera biegowego (facet moj wraca niebawem z misji) wiec bedziemy razem biegac:)

Na razie nie oddczuwam zadnych bolow w kolanach, czy w stopie. Biegam w budtach NB 834. Są to moje pierwsze buty do biegania. Cena byla dosc niska i w sumie w nich najlepiej moja noga sie czula. Mysle tez nad zakupem butow do biegania w terenie. Dodatkowo robie brzuszki, tak na wzocnienie i mysle nad zapisaniem sie na joge by cialo bylo bardziej elastyczne:)

Prosze o wskazowki..:)

Pozdrawiam
A.
a.
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Anka, to sporo pytań. Po pierwsze, przebij sie przez nasz dział "zacznij biegać": http://bieganie.pl/?cat=6 Znajdziesz tam wiele odpowiedzi, podanych w prosty sposób.

Po drugie: prędzej czy później pojawią się pytanie - po co biegam? Musisz wtedy wytyczyć sobie jakiś biegowy cel, do którego będziesz dążyła. To może być np. start w zawodach lub przebiegnięcie maratonu. Gdy już znajdziesz ten cel, znajdź odpowiedni dla niego pplan treningowy: http://bieganie.pl/?cat=19

Pulsometr pomaga kontrolować intensywność treningu. Nasze plany są opisane w tren sposób, że podajemy procent tętna, na jakim powinno się biegać pewne treningi.

Jeśli będą kolejne pytania - wal śmało.
Awatar użytkownika
ankka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

Dzieki za odpowiedz :oczko:

Po co biegam??? Hmm na poczatku chcialam poprostu poprawic kondycje ktora byla prawie zadna.... I bardzo mi zalezy aby ja nadal rozwijać. Chcialabym w przyszłości wystartować w jakis zawodach, byc moze połmaraton a kiedyś może i maraton.
Zauwazylam ze nie biegam zbyt szybko aczkolwiek jestem wytrzymala, potrafie zwiekszac dystanse bez wiekszego wysilku. Gorzej jest ze zwiekszaniem tempa biegu. Dlatego tez chcialabym popracować nad tym by na poczatku wystartowac na jakims krótkim dystansie. Sprawdzic sie i porównać z innymi. Spróbuje zastosować trening na 10 km umieszczony na portalu.
Co do pulsometru zdecydowalam sie na Garmina forrunner 50. Zaleta dla mnie jest jego rozmiar (nie bedzie wygladał jak wielki kompas na mym nadgarstku) Przekonuje mnie rownież fakt ze nie jest przeładowany zbednymi dla mnie funkcjami. Raczej zdecyduje sie na zakup pulsometra z funkcja krokomierzu.
Nasuwa mi sie jednak pytanie czy po tak krotkim stażu (2 miesiace biegania) moje tento bedzie juz mniej wiecej ustabilozowane? Mam sie przejmować tym ze przekraczam moje HRmax?

Pozdrawiam
a.
a.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hrmax ciezko ci bedzie przekroczyc. Bo to twoje maksymalne tetno. Co do kontroli tetna zajzyj do tego tekstu http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=386.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
ankka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No tak zle sie wyrazilam...chodzi mi o to ze biegnac bardzo wolno bede miec juz swoje HRmax. Ale to kwestia treningu.....tak mi sie wydaje. NIe bede sie tym bardzo przejmowac.... jak to mowia powoli do celu:) Cieszy mnie to ze z kazdym tygodniem mam wiecej energii by biec dluzej.
Zastanawiam sie tylko nad tymi bolami tuz pod mostkiem (3 cm pod mostkiem) to kolka???? POzatym czesto po biegu boli mnie jakby miesien okolo serca - po lewej stronie przy wdychaniu powietrza. Slyszalam ze to zwiazane jest z tym ze miesien sie rozrasta????? Czy tez zbyt duzy wysilek??
a.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To kolka. Czesto u poczatkujacych biegaczy pojawia sie kolka watrobowa albo kolka jelitowa. Z reguly jest to zwiazane ze zlym odzywianiem sie. Np jedzenie slodyczy tuz przed treningiem. Jedzenie tlustych potraw przed treningiem. To tylko nie liczne powody. Poki co u nas w serwisie nie ma nic na ten temat ale postaram sie aby cos sie pojawilo w najblizszym czasie. Uswiadomilas mi ze to wazna sprawa szczegolnie u poczatkujacych. Zdaza sie ze kolka pojawia sie rowniez ze stresu.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
ankka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No tak jestem ciasteczkowym potforem:):) i czesto przed bieganiem zjadam jakiegos batonika:) od dzis zamienie go na bananka:) i zobaczymy jak to bedzie.

Tłusto raczej nie jadam, fast foodow takze nie, ale powinnam zmienic nawyki zywieniowe. Robie za duze przerwy miedzy posilkami co czasem skutkuje tym ze jem tylko dwa duze posilki.....

Pozdrawiam :)
A.
a.
Damiano
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:47;39

Nieprzeczytany post

Nagor kumpel polecił mi preparat kreatnowy o nazwie KRE-ALKALYN czy ma sens stosowanie go, jesli tak to w jaki sposób ?? obecnie biegam 100-110km tygodniowo a mój trening ma charakter wytrzymałościowo-siłowy poniewaz miałem kontuzje i jestem z treningiem w plecy... w tygodniu mam długi ciągły, siłę biegową i zabawę biegową, plus długie wybiegania
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Tu masz tekst, który powinien rozwiać wszystkie wątpliwości co do kreatyny i biegania: http://bieganie.pl/?cat=27&id=374&show=1
Damiano
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:47;39

Nieprzeczytany post

przeczytałem ten artykuł kilka razy. noi niby tak niby nie, nie chciałbym przybrać na wadze (obecnie 186cm i 70kg) ale zalezy mi na wykonaniu porządnego treningu siły biegowej bo 2 miesiące nie biegałem z powodu kontuzji :chlip: A jakie działanie miala kreatyna w Twoim przypadku????
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tym bolem pod mostekiem to ci nie pomoge. Jezeli to dalej bedzie trwac to idz do lekarza sportowego. Bananka tez nie jedz. Co najmniej 2h przed treningiem nic nie jesz. A jak juz musisz to mozesz cos lekkiego na 45min przed. Moze to byc banan
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Damian - skup się na treningu biegowym. Przy kreatynie branej w normalnych dawkach prawie zawsze nabierze się masy. Ja brałem kiedyś w mniejszych dawkach - ale wtedy nic nie daje. Zasada jest prosta - albo jesteś biegaczem albo siłaczem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ