A mi się wydaje, że to brzmiało: "... od każdej drużyny..."Biorę po 200 złotych od każdego i słucham państwa.
Odnośnie tabelki - to jakie tętna ma sobie Kowalski tam wstawić (wyliczyć)?
Ewentualni ile razy jaką strefę biegać?
A mi się wydaje, że to brzmiało: "... od każdej drużyny..."Biorę po 200 złotych od każdego i słucham państwa.
Tak, tak... przychodzą dzieci na trening i nie potrafią nogi podnieść... no i wtedy poprawiam swoje ego.
1. Umiesz przebiec 2km? OK, to biegnij i zobaczymy...Przemkurius pisze: ↑22 lis 2023, 15:27 mówimy o amatorze kowalskim, który scrolluje insta i mu takie coś wpada. i co ma sobie biedny pomyśleć?
teraz to się dopiero zaczyna mętlik w głowie. jak wyliczyć hr max, co to próg tlenowy i mleczanowy itd.
chcieliście amatorskie początki to macie.
To nie prawda, a dodatkowo napisano coś sprzecznego w rubryce strefy 2 i 3.Strefa 4, od progu mleczanowego do HRmax - zarówno tlenowy, jak i beztlenowy osiągają maksimum efektywności.
Po pierwsze glikolityczny to właśnie beztlenowy, a po drugie nic nie zaczyna dominować, udział beztlenowego przy tej intensywności to góra kilka procent.Strefa 3, od progu tlenowego do progu mleczanowego - glikolityczny / zaczyna dominować beztlenowy
A to ciekawe, że przy 100% progu tlenowego spalamy tłuszcz maksymalnie, a wcześniej napisano, że to max pw strefie 4 powyżej progu mleczanowego. No i znowu ani jedno ani drugie jest nieprawdą.Strefa 2, 90-100% progu tlenowego - głównie tlenowo-tłuszczowy/maksymalne utlenianie tłuszczu
Zawsze możesz napisać na profil nad obrazkiem, że się gówno znają i wprowadzają ludzi w błąd.pawo pisze: ↑22 lis 2023, 16:27 Ale w tej tabelce są błędy.To nie prawda, a dodatkowo napisano coś sprzecznego w rubryce strefy 2 i 3.Strefa 4, od progu mleczanowego do HRmax - zarówno tlenowy, jak i beztlenowy osiągają maksimum efektywności.Po pierwsze glikolityczny to właśnie beztlenowy, a po drugie nic nie zaczyna dominować, udział beztlenowego przy tej intensywności to góra kilka procent.Strefa 3, od progu tlenowego do progu mleczanowego - glikolityczny / zaczyna dominować beztlenowyA to ciekawe, że przy 100% progu tlenowego spalamy tłuszcz maksymalnie, a wcześniej napisano, że to max pw strefie 4 powyżej progu mleczanowego. No i znowu ani jedno ani drugie jest nieprawdą.Strefa 2, 90-100% progu tlenowego - głównie tlenowo-tłuszczowy/maksymalne utlenianie tłuszczu
A tam jeszcze parę "nieprawd" jest, ale nie chcę mi się pisać.
Na razie to wiemy (mniej więcej zgodnie), że może pobiec test 1500m - 2000m (ok. 6 minut) na maxa.
Zaraz, zaraz ja myślałem, że Kowalski już jakiś czas biega, wie co chce biegać i ma po trzydziestcemimi pisze: ↑23 lis 2023, 18:31 Ale lepiej zostańmy przy tych 5km, żeby sprawy nie komplikować. Pewnie Kowalski na "dzień dobry" wyjdzie sobie pobiegać kilka kilometrów (z ambicją im dalej tym lepiej). Pytanie czy ok żeby, tylko biegał spokojne kilometry na początek. Czy jednak lepiej jakieś przerywane biegi, a ciut szybsze niż leniwy trucht..
No właśnie miałem pisać, że z młodym zawodnikiem to sobie "poradzą" nauczycele wf-u albo wypatrzą go trenerzy na przełajach, czy na zawodach na stadionie itp.pawo pisze: ↑23 lis 2023, 22:55 Zaraz, zaraz ja myślałem, że Kowalski już jakiś czas biega, wie co chce biegać i ma po trzydziestce
A jeżeli nie biega, jest młody i boi się czy nie zmarnuje talentu, a piątka to mu tylko chodzi po głowie.
To wtedy powinien zacząć od początku, czyli od sprawności ogólnej, szybkości i treningu do biegów średnich. Bo chyba to czy ma się dryg do sprintu, czy długich to raczej widać.