W jakim wieku jest to pies? Jaka rasa, jaki typ rasy, jak mieszaniec to jakiej wielkości, jaki typ budowy (krótkonożny w typie jamnika, czy typ budowy wyżła itd.)?
3x8' to bieg progowy, on nic nie pokazuje w kontekście 5 km. Piątka powinna być biegana tempem około 20 sekund szybszym niż tempo progowe.Mossar pisze: ↑12 cze 2023, 13:20 Uwzględnia, bo w opisie jest że można sobie akcent zamienić na start co jakiś czas. I raczej ten start póki co robię raz na 1.5m, ale nie jest mi to na tym etapie wybitnie potrzebne. Raczej tylko po to żeby się przyzwyczajać do wysiłku jakim jest 5km. Zrobiłem wczoraj 3x~1.8km (p. 2' trucht) i to mi w miarę jasno pokazuje gdzie jestem. Tak czy inaczej pytam o coś innego![]()
To tylko obserwacja. Jeśli robisz już ten plan 3 miesiąc to według mnie 3 testy powinny być za Tobą. To tylko piątka, uda się super, nie uda się i odetnie, trudno.Mossar pisze: ↑12 cze 2023, 13:27 No tak i dzięki temu wiem, że piątkę pobiegnę szybciej. Nie wiem dokładnie o ile szybciej, ale się dowiem pewnie za 1-2 tyg jak się wybiorę na parkrun. Gdyby liczyć to 20s to bym musiał biec po 4:18/km, ale to chyba minimalnie za szybko, żebym to utrzymał.
Nie wiem czemu po pierwszym poście przyjąłeś, że nie mam zamiaru do września/października się sprawdzać na 5km.
Trzymam kciukiMossar pisze: ↑12 cze 2023, 13:49 Zdaję sobie sprawę, że z 23' do 20' to nie iest taka prosta sprawa, ale czasu mam jeszcze sporo, a trening mnie przesuwa, czuję to po tych niecałych trzech miesiącach.
Robiłem śluby co tydzień więc nie miałem czasu na starty. Teraz już mamy koniec ślubów, więc będę miał okazję.
Czyli powiedzmy, że plan kończy się we wrześniu, ale mam jeszcze przed sobą 2-2.5 miesiąca ewentualnego rozwoju. Czy jest sens wtedy zaczynać jakiś skrócony 8-10 tyg plan, czy jakoś inaczej do tego podejść? Np. zmodyfikować ten plan, który wykonuję tak, żeby na etapie sierpnia/września jeszcze trochę dorzucić tych tygodni skupionych na mocniejszych jednostkach tak żeby koniec nie wyszedł we wrześniu tylko np. pod koniec października?
Nie mam pojęcia: nie wiem czy obecny plan działa.Mossar pisze: ↑12 cze 2023, 13:57 DziękiAle to jeszcze przypomnę bazowe pytanie:
Czyli powiedzmy, że plan kończy się we wrześniu, ale mam jeszcze przed sobą 2-2.5 miesiąca ewentualnego rozwoju. Czy jest sens wtedy zaczynać jakiś skrócony 8-10 tyg plan, czy jakoś inaczej do tego podejść? Np. zmodyfikować ten plan, który wykonuję tak, żeby na etapie sierpnia/września jeszcze trochę dorzucić tych tygodni skupionych na mocniejszych jednostkach tak żeby koniec nie wyszedł we wrześniu tylko np. pod koniec października?