Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
fangss torpeda
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 43.22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Drwal Biegacz pisze: 21 paź 2025, 15:16 (...)
To mnie właśnie zainspirowało... oświeciło w mojej prac nad sobą : )
(...)
:oczko: To tu wynalazłem specjalnie dla Ciebie @Drwalu, coś co Cię zainspiruje może na trochę dłużej:
.https://youtu.be/zCNIThSnwrU?t=4630
PKO
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 14 paź 2025, 10:31 Ja wylazłem spod kamienia. I też żałuję, bo nic się nie zmieniło od 20 lat. Ta sama bezmyślność.
Pamiętacie filmik z Haile i jego nadpronacją.
Córce mówię Saucony obczaj, to mi takie coś podesłała, z przestrachem w oczach:
https://www.instagram.com/reels/DNasUsPNTom/

I co teraz? :hejhej:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Betonowanie kostki będzie zmieniać strategię utrzymywania dynamicznej równowagi w fazie podporu. W tych czarnych butach kierunek strzałki reakcji od podłoża prawdopodobnie oddala się od COM więc trzeba to skompensować lądowaniem bliżej osi ciała. Albo zwiększy się drop miednicy, co też ma szansę zbliżyć COM do lepszego podparcia. Albo jeszcze jakaś inna kompensacja zostanie włączona. Może napnie się bardziej góra, może ręce skompensują ten wzrost odległości COM od punktu podparcia. Może bardziej kor się aktywuje i wtedy trzeba by go wzmacniać na siłowni itd. Generalnie rzecz biorąc, to jest czego się bać.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Mogę to córce zacytować, ale nie jestem pewien czy cię polubi. Może choć dwa słowa po ludzku byś dopisał.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po ludzku, to pronacja jest naturalnym ruchem w stawie skokowym. Na tym filmiku mogłaby być nawet większa. Wtedy to lepiej pracuje. Nie ma takiej dynamiki w stawie, bo jest zakres i jest zaangażowana większa masa tkankowa powyżej, która łagodzi przeciążenie wydłużając czas amortyzacji. Większość ludzi tego nie rozumie, bo jak widzą pronację, to wpadają w panikę. A bardziej powinni bać się prędkości wchodzenia w zbyt mały zakres pronacji. No ale to już znowu przestaje być po ludzku, więc tylko pierwszą część z tego jej zacytuj.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No i można, można, teraz to Cię może nawet pokocha, ale pewności nie mam.

Pokazałem jej kilka filmików, to powiedziała, że nie jest czarna, ale się zastanowi.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrazek
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

https://bieganie.pl/sport/trzy-lata-dys ... maratonie/
To jest niestety prawda o zawodowym sporcie na najwyższym poziomie. Szkoda
Pączek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:49

Nieprzeczytany post

Jutro więcej szczegółów o tym, co znaleziono w jej telefonie, bo to może nie być koniec historii.
5000 15:18,65 2020
10 30:22 2024
HM 67:13 2023
M 2:22:42 2021

#PiekielniWarszawa
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rosa to przerośnięty Benedek. Co nie oznacza, że wszyscy z topu biorą.
------------------------------------------------------

Pora wziąć się za tę dynamikę dropu. Powolutku rozpiszemy sobie jak zachowuje się miednica na przykładzie dwóch kroków. Najpierw lewy, potem prawy. Bieg Seby w tempie około 3:00/km. Asfalt, karbon, słońce. Przyjemny, majowy weekend. Idealny na pomiary biomechany.

Obrazek

Oś pozioma wyskalowana w sekundach z podziałką co 0.01s i dodatkowo wyskalowana w stopklatkach (powyżej osi) dla łatwiejszego lokalizowania zdarzeń. Oś pionowa, prawa wyskalowana w stopniach. Z niej można odczytać wartości dropu. Oś pionowa, lewa wyskalowana w stopniach na sekundę. Z niej można odczytać wartości prędkości kątowych. Dodatkowo naniesiona podziałka w kolorze żółtym. Z niej można odczytać prędkość miednicy w kierunku tył-przód.

Przyjrzyjcie się temu. Mamy czas. Nigdzie się nie spieszy. Idę spać. Dobranoc.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Ja widzę, że czerwona jest pochodną zielonej,. No i, że te dwa kroki są krokami dwóch różnych biegaczy. A i jeszcze widzę, że dałeś kolory "malarskie" a nie "telewizyjne".
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobra, jedziemy z tym zanim Siedlak się obudzi i będzie znowu marudził, że wyczyn jest na dopingu i dlatego szybko biega.

Na wykresie mamy zaznaczone markery początku i końca GCT. Odpowiednio ICL i LCL dla lewej nogi. ICR i LCR dla prawej nogi. ICL wypada w 32 stopklatce, LCL w 77. Mamy więc 45 stopklatek z kontaktem. Każda stopklatka to około 4.167ms, dokładnie to 1/240s. Zatem GCTL = 187.5ms. Odpowiednio GCTR = 183.3ms. Dla dopełnienia informacji możemy wyznaczyć sobie z tego fragmentu wykresu czas lotu (FT) po odbiciu z lewej nogi. Czyli pomiędzy LCL i ICR mamy FTL = 141.7ms. Widać jak na dłoni, że z proporcją GCT do FT bliżej nam do chodu sportowego niż szybkiego biegu. Także jakby komuś się wydawało, że tempo 3'/km jakieś zawrotne jest i już się lata, to ten wykres sprowadza mocno na ziemię. Szybkie bieganie zaczyna się od 2:30, czyli dopiero w biegach średnich GCT zrównuje się z FT.

Na podstawie tego fragmentu wykresu możemy sobie jeszcze obliczyć chwilową kadencję. Weźmy sobie czas między ICL i ICR. To jest 329.2ms, czyli chwilowe SPM = 183.3. Te wartości kadencji i czasu kontaktu z podłożem w przybliżeniu pokrywają się z pomiarami garmina.

Kawka i jedziemy dalej.

edit: widzę że pawo się obudził. Dzień dobry.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2025, 10:54 przez yacool, łącznie zmieniany 1 raz.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Dzień dobry.
Też nie śpię :hejhej: Zrobiłem kawę i czekam kiedy bomba pierdollnie w kolarstwie bo w LA już jest po wszystkim
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30

Nieprzeczytany post

Myslę że bomba w kolarstwie nie pierdolnie. Same teamy bardzo się zabezpieczają przed wpadkami. Wielkie teamy prowadzą wewnętrze też kontrole swoim gwiazd. Oczywiście może być jakaś też przypadkowa wpadka wynikająca z błędu samego zawodnika.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeszcze raz ten wykres, żeby nie trzeba było skrolować

Obrazek

Zaczynamy od zielonej linii. Jest to przebieg wartości dropu miednicy mierzony w stopniach. Nas szczególnie interesuje teraz, co dzieje się z tym parametrem w trakcie gct. Najpierw jednak nieco o metodologii pomiarowej. W legendzie macie opis tej linii jako roll. W robotyce, dronach, pojazdach autonomicznych i systemach śledzenia ruchu oraz w nawigacji przyjęty jest standard, dzięki którem zapewniona jest spójność w dokumentacji i oprogramowaniu na całym świecie. Mam na myśli kąty RPY (Roll, Pitch, Yaw). Jest to standard inżynierski. Wrzućcie sobie do czat, to wam to ładnie rozwinie. Roll to obroty wokół osi x (oś strzałkowa) na płaszczyźnie czołowej. Drop miednicy to właśnie taki obrót. Oś x to nasz kierunek biegu ze zwrotem w przód. Obroty zgodne z ruchem wskazówek zegara mają znak (+), wtedy przebieg roll jest nad osią. Obroty przeciwne mają znak (—), wtedy przebieg roll jest pod osią.

Jeżeli lądowanie jest na lewej nodze, to miednica wykonuje obrót zgodny z zegarem. Widać więc zieloną górkę ze szczytem na wysokości 55 stopklatki. Z pionowej osi po prawej odczytujemy wartość dropu równą około 5°. Drop na prawej nodze (obrót przeciwny do zegara) widoczny jest zatem jako zielona dolinka z maksymalną, bezwzględną wartością w okolicy 134 stopklatki i równy około 4°.

Czy takie wartości dropu rzędu 4-5 stopni to dużo czy mało? Tu wkraczamy w nieznane. Bo trzeba by było pomierzyć zawodników ze światowego topu, żeby mieć jakieś punkty referencyjne. No ale jak wiemy top jest na dopingu, więc się nie liczy. Co nam zostaje? Zostaje nam taka oto myśl, że lokomocja, to ruch do przodu. Zatem wszelkie ruchy inne niż lokomocyjne (w tym takie jak drop) są podejrzane i warto im się dokładnie przyjrzeć. Ale nie tylko pod kątem wartości dropu lecz również dynamiki jego zmiany.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ