Biegowy trenig funkcjonalny

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

beata pisze:
kurczak458 pisze:Kocham te Wasze dyskusje :). Co sądzicie o tym ćwiczeniu? https://www.youtube.com/watch?v=e6FDrHYJe2Y
O tym już było. W innym wątku ;). Nie pamiętam, w którym, bo już się pogubiłam. :hej:
Yacool napisał, że żaden (biały) amator nie wykona tego ćwiczenia płynnie.
Więc chyba nie mamy co próbować ;). Ja kiedyś robiłam, choć wtedy nie byłam amatorem, ale i tak pewnie robiłam to ćwiczenie źle - w końcu w Kenii się nie urodziłam ;).
Moze, jak tego uzyjesz to bedziesz plannie wykonywac?
http://www.produkte-lifestyle.de/tantas ... braun.html

:jatylko: Sorry....
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A tak poza tym. Dobre ćwiczenie i dobrze i płynnie wykonane.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Arturowski pisze:Yacool, czy mógłbyś wskazać mi, na dziś, europejskiego, a może nawet polskiego biegacza, którego możemy w Twojej ocenie przyjąć za wzór biegowy na szosie?
W Europie słabo z przykładami.
Jest dobry biegacz, o którym wspominałem już w jakimś artykule. Nazywa się Evan Jager. Warto obejrzeć jego bieg z przeszkodami, gdzie otarł się o złamanie 8 minut. Jagera można już miarodajnie porównywać z naszymi średniakami. Mam tu na myśli Zalewskiego, czy Parszczyńskiego. Z kobiet jakaś Rosjanka może dwie prezentują się dobrze. Nie pamiętam nazwisk. Nasza Jóźwik też wygląda w biegu dobrze.
Co do długasów, to warto wrócić do Ryana Hala. To jest gość, który bardzo różni się na tle innych białych. Z naszych warto analizować Gardzielewskiego no i ostatnio goszczącego często na portalu Chabowskiego. Choć ten ostatni jest strasznie pospinany, to ma mimo to dobry ruch. Ten ruch nazywam przyruchem wieloskokowym, a innymi słowy prezentuje dobrą sprężynę. Z kobiet niewątpliwie Jarzyńska. Nie ma obecnie lepiej biegającej zawodniczki w Polsce. Prezentuje podobnie jak Chabowski dobrą sprężynkę, ale też jest trochę pospinana.
Rolli pisze:
yacool pisze:Problem polega na tym, że oni trenują cały rok w idealnych warunkach atmosferycznych. Niska wilgotność, rano bardzo przyjemna, rześka aura naszej wiosny. Pekin, czy Rio to dla nich pogodowy koszmar. Zauważ, że Wanjiru poleciał w Pekinie 2:06, ale przygotowywał się do tego maratonu w tamtych warunkach.
Słabe argumentowanie. W Londynie były bardzo dobre warunki i "tylko" 2 złote. Oni nie trenują żeby w Iten biegać najszybciej, tylko wszędzie. A jak trenują, to robią to coś nie tak.

Ja tez jestem rekordzista świata w biegu do okola "mojego stołu"
To nie słaba argumentacja ale słaba myśl treningowa, albo raczej żadna. Oni trenują na żywioł, bez periodyzacji, odpuszczenia i wszystkich tych narzędzi stanowiących o strategii treningowej i polityce startowej.

Ćwiczenie Krzyśka bardzo dobre. Widać miękkie, płynne zejście w stawie biodrowym i czucie sprężystości. Ja jednak zrezygnowałbym z dodatkowego obciążenia na rzecz lekkiej modyfikacji bardziej przydatnej do symulowania pracy ekscentrycznej. Tu już wrzucałem takie nożyce w wykonaniu Kenenisy Bekele, gdzie lądowanie nogi wykrocznej jest bardziej na płasko lub na śródstopiu z większym wychyleniem tułowia i przez to większym dociążeniem nogi wykrocznej. Wychodzi z tego bardzo wymagające ćwiczenie. Może nawet bardziej niż ze sztangą. Taka modyfikacja może jednak wymagać butów z niskim dropem, bo pięta będzie haczyć o podłoże w trakcie lądowania, co bardzo przeszkadza lub wręcz uniemożliwia płynny ruch zejścia i dociążenia nogi wykrocznej. Podobnie rzecz się ma w samym biegu z wykorzystywaniem w większym stopniu pracy ekscentrycznej. Tutaj klasyczne buty po prostu przeszkadzają. Dlatego albo szukamy minimali, których nie jestem zwolennikiem, albo przerabiamy oryginalne treningówki na miękkie laczki z zerowym lub lekko ujemnym dropem.
beata pisze:
kurczak458 pisze:Kocham te Wasze dyskusje :). Co sądzicie o tym ćwiczeniu? https://www.youtube.com/watch?v=e6FDrHYJe2Y
O tym już było. W innym wątku ;). Nie pamiętam, w którym, bo już się pogubiłam. :hej:
Yacool napisał, że żaden (biały) amator nie wykona tego ćwiczenia płynnie.
Więc chyba nie mamy co próbować ;). Ja kiedyś robiłam, choć wtedy nie byłam amatorem, ale i tak pewnie robiłam to ćwiczenie źle - w końcu w Kenii się nie urodziłam ;).
Rzeczywiście się pogubiłaś, bo nigdzie nie pisałem żeby nie próbować. Wręcz przeciwnie. Potrzeba tylko więcej dobrej woli oraz wyjścia poza utarte szlaki i stereotypy.
----------
Aha, jeszcze jedno: w Kenii raczej nie ma amatorów (ten temat u nich raczkuje), dlatego "biały amator" to trochę jak masło maślane.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Jest dobry biegacz, o którym wspominałem już w jakimś artykule. Nazywa się Evan Jager. Warto obejrzeć jego bieg z przeszkodami, gdzie otarł się o złamanie 8 minut...
Tu można zobaczyć jak biega po ulicy w biegu sylwestrowym. sub-29.
Krzysiek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zwróćcie uwagę na moment tuż przed wbiegnięciem na stadion, gdzie Jager musiał zbiegać po rampie. Widać jak się odchyla i zwalnia. Podobny ruch można było zaobserwować w połówce Faraha w New Castle, gdy rywalizował w końcówce z Gebrselassie i Bekele. Tam było ostro w dół przed wbiegnięciem na ostatnią prostą. Wtedy właśnie zaatakował Bekele ze swoimi piekielnie mocnymi czwórkami. Gdyby było cały czas w dół, aż do mety, to Farah zostałby daleko z tyłu (w rzeczywistości Keny wygrał tylko o sekundę). Może nawet Haile by go wyciął.
Specyficzny trening skurczu ekscentrycznego pozwala zachować prędkość, a nawet zaatakować na zbiegu. Mocne nogi ma nie ten, kto wyżej podskoczy lecz ten kto przyjmie dynamicznie większy ciężar na nogę podporową.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

b. dobre (moim zdaniem, które bierze się z doświadczenia ostatniego roku) ćwiczenie na skurcz ekscentryczny mięśnia czworogłowego podał Hal Koerner w swojej książce "Poradnik biegania ultra", jest to jednocześnie jedyne ćwiczenie z siłowni, które w szczegółach opisuje. Wykonuje się je na maszynie do wyprostu nóg (siedząc prostujemy nogi w stawie kolanowym, pracując mięśniem czworogłowym przeciwko oporowi maszyny, która próbuje na ugiąć z powrotem nogi), z tym, że prostujemy nogi raz i trzymamy wyprost przez kilkadziesiąt sekund. Oczywiście ćwiczenie to odbiega od specyfiki ruchu biegowego, ale działa.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:b. dobre (moim zdaniem, które bierze się z doświadczenia ostatniego roku) ćwiczenie na skurcz ekscentryczny mięśnia czworogłowego podał Hal Koerner w swojej książce "Poradnik biegania ultra", jest to jednocześnie jedyne ćwiczenie z siłowni, które w szczegółach opisuje. Wykonuje się je na maszynie do wyprostu nóg (siedząc prostujemy nogi w stawie kolanowym, pracując mięśniem czworogłowym przeciwko oporowi maszyny, która próbuje na ugiąć z powrotem nogi), z tym, że prostujemy nogi raz i trzymamy wyprost przez kilkadziesiąt sekund. Oczywiście ćwiczenie to odbiega od specyfiki ruchu biegowego, ale działa.
:niewiem:
Skurcz ekscentryczny? Masz na myśli rozkurcz ekscentryczny?

To ćwiczenie?
https://www.youtube.com/watch?v=innT3t3238c

To ćwiczenie jest na koncentryczna prace przedniego prostowacza nogi. W biegu w mało potrzebne (przy sprincie ale jak najbardziej) ponieważ noga jest prostowana przez luźny ruch wahadła. Ten mięsień jedynie wspomaga zginacza biodra (tez koncentrycznie)... ale na ten ruch są lepsze ćwiczenia. Dlaczego jakiś ultras akurat to ćwiczenie opisuje nie mam pojęcia.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie, mam na myśli skurcz ekscentryczny.

to jest maszyna z filmiku, ale ćwiczenie nie jest z filmiku, napisałem w poprzednim poście jak wygląda. Koerner opisuje je jako przykład, jak można poćwiczyć pracę mięśni na zbiegu (skurcz ekscentryczny mięśnia czworogłowego uda) bez zbiegu.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czwórkę łatwiej trenować. Z pośladkowym jest dużo trudniej, a to on jest kluczowy, bo najczęściej blokuje się na zbiegu i załamuje to całą sylwetkę w płaszczyźnie czołowej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale ekscentryczny jest nie skurcz tylko rozkurcz.

Ale ja to tak zrozumiałem jak na filmie. Prostowanie nogi w kolanie przeciwko oporowi maszyny i tylko dłużej trzyma... czy cos źle zrozumiałem?
To ani ekscentryczne ani koncentryczne tylko statycznie (siła bez ruchu)

Ale po co?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Czwórkę łatwiej trenować. Z pośladkowym jest dużo trudniej, a to on jest kluczowy, bo najczęściej blokuje się na zbiegu i załamuje to całą sylwetkę w płaszczyźnie czołowej.
Nie. Zbiegnij 3km, to zobaczysz gdzie dostaniesz zakwasy. Hamstring i przednie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli, nie będę cię uczył fizjologii ruchu.

http://kulturystyka.pl/jak-najlepiej-wy ... entryczny/

Skurcz ekscentryczny.

Tak, źle zrozumiałeś albo właściwie nie przeczytałeś ze zrozumieniem. ćwiczenie nie polega na wyproście nogi tylko na utrzymywaniu jej w wyproście (choć tak naprawdę ona cały czas powoli się zgina).

Po co? Ponieważ w ten sposób mięsień czworogłowy pracuje bardzo mocno podczas zbiegów, a nie każdy ma pod blokiem góry.

Ćwiczeniem na pośladkowy będą pewnie grzybki (głębokie wykroki i wypady), pajacyki przód-tył na modłę Bekele i to, co robi Krzysiek Janik na filmiku.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Każdy oczywiście może sobie sprawdzić i bezbłędnie odkryje gdzie go zaboli po zbiegu. Nie o to mi jednak chodziło. Praca pośladkowych odpowiada za utrzymanie miednicy w stabilnym położeniu. Poza tym pośladkowy wielki przejmuje też część ciężaru odciążając tym czwórkę. Problem w tym, że nie ma dobrego ćwiczenia wymuszającego równoczesny skurcz ekscentryczny czwórki i pośladkowego.
A jeśli chodzi o skurcz ekscentryczny to jest to taka sytuacja, która pomimo maksymalnego napięcia mięśnia prowadzi do jego rozciągania. Można to nazwać rozkurczem, ale wtedy kojarzy się bardziej z rozluźnieniem, a tymczasem w skurczu ekscentrycznym, co dla mnie jest lepszym określeniem, cały czas mięsień jest maksymalnie napięty.
edit:
no i jeszcze jedna istotna uwaga: aby mogło dojść do skurczu ekscentrycznego, to musi pojawić się jakaś siła zewnętrzna, która jest w stanie pokonać opór skracającego się mięśnia i go rozciągać. Na maszynie będzie to założenie dużego ciężaru, przekraczającego możliwości jego utrzymania, a w biegu będzie to przeciążenie podczas lądowania.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

OK. Niech będzie "skurcz" ekscentryczny... Ale to jest własnie skurcz na rozciąganie mięśnia (czyli rozkurcz) Nie musisz mnie nic uczyć, bo sie tym dosyć dokładnie zajmowałem.

I jeszcze raz, praca trzymania mięśnia jest praca statyczna... w twoim artykule nazywana izometryczna.

I jeszcze raz: Po co? Przy biegu żaden mięsień nogi nie pracuje izometrycznie. Jeżeli w locie nogę trzymasz 0,2s prosto, są mięśnie (powinne być) wyluzowane i nie napięte (izometrycznie)

Nie pisze żeby sie kłócić tylko żeby zrozumieć, co on chce osiągnąć.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie chce mi się pisać tego samego po raz czwarty, więc odpuszczam.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ