gratuluje tak trzymaj!adamekz pisze:już po biegu, zająłem 2 miejsce, za tydzień mistrzostwa województwa podlaskiego=)
biegi przełajowe
- wysek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
adamekz
- Dyskutant

13 min truchtu, potem dużo rozciągań, trochę skipów, potem przebieżki, przed biegiem jak czekałem na strat też zrobiłem krótką przebieżkę oraz rozciągania.
Mam jeszcze pytania...jakie robić treningi w przygotowaniu do kolejnych zawodów, są to te same przełaje dystans: 1500m, ze tydzień 13 października w sobotę ?
pozdrawiam, adamekz
Mam jeszcze pytania...jakie robić treningi w przygotowaniu do kolejnych zawodów, są to te same przełaje dystans: 1500m, ze tydzień 13 października w sobotę ?
pozdrawiam, adamekz
- Fist
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Gratuluje
nd - wolne
pn - potruchtaj z 30-40'
wt - wolne
sr - rozgzrewka jak pzred zawodami + 3x2' (na 90-95% mozliwosci) pzrerwa 1' pomiedzy
cz - wolne
pt - cos takiego jak rozgzrewka pzred zawodami
sb - start (powodzenia)
nd - wolne
pn - potruchtaj z 30-40'
wt - wolne
sr - rozgzrewka jak pzred zawodami + 3x2' (na 90-95% mozliwosci) pzrerwa 1' pomiedzy
cz - wolne
pt - cos takiego jak rozgzrewka pzred zawodami
sb - start (powodzenia)
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- Fist
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
wyszukiwrka na forum
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
-
tompoz
- Zaprawiony W Bojach

Co ja rozumiem pod pojęciem rozruszać beztlen przykład kolarstwa
startowałemw czasówce czas jej trwania 30 minut średnie tętno 179 max. podczas czasówki 189 na rozgrzewce trwajaćej około 50 minut zrobiłem 2 wejsćia w beztlen gdzie tętno skakało mi do 176 177
Dzieki temu od poczatku startu byłemw stanie isc mocno na tętnach 175-180 i mnie nie zatkałó na początku. Poszłem ze startu rura duz obrót nabaranie tępa i trzymanie go i stopniowe zwikeszanie tętna 175 180 185 i momentmai na szczytach górek te 189. Gdybym nie wszegł na rogrzewce wbeztlen to by mnie te 175-180 w pierwszych 5-10 minutach wysiłku zatkało. Chodzi oto by rogrzać nie tylko te 80 % energii z porcesów tlenowych ale te 20 % z beztlenowych by te 20 % beztlenowych urzywać od razu aż do bółu by wyjechadz sie na maxa. W koalrstwie robi sie przed czasówkmai rogrzewki by wyjechadz sie na maxa w trupa. I by wyjechadz sie wtrupa trzeba rogrzac beztlen otworzyć go by zniegow ykorzystać na maxa.
Tompoz
startowałemw czasówce czas jej trwania 30 minut średnie tętno 179 max. podczas czasówki 189 na rozgrzewce trwajaćej około 50 minut zrobiłem 2 wejsćia w beztlen gdzie tętno skakało mi do 176 177
Dzieki temu od poczatku startu byłemw stanie isc mocno na tętnach 175-180 i mnie nie zatkałó na początku. Poszłem ze startu rura duz obrót nabaranie tępa i trzymanie go i stopniowe zwikeszanie tętna 175 180 185 i momentmai na szczytach górek te 189. Gdybym nie wszegł na rogrzewce wbeztlen to by mnie te 175-180 w pierwszych 5-10 minutach wysiłku zatkało. Chodzi oto by rogrzać nie tylko te 80 % energii z porcesów tlenowych ale te 20 % z beztlenowych by te 20 % beztlenowych urzywać od razu aż do bółu by wyjechadz sie na maxa. W koalrstwie robi sie przed czasówkmai rogrzewki by wyjechadz sie na maxa w trupa. I by wyjechadz sie wtrupa trzeba rogrzac beztlen otworzyć go by zniegow ykorzystać na maxa.
Tompoz
Tompoz
- wysek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
bieganie to nie kolarstwotompoz pisze:Co ja rozumiem pod pojęciem rozruszać beztlen przykład kolarstwa
Tompoz
-
tomasz
A ja nadal nie wiem jakie są fizjologiczne skutki chwilowego wchodzenia na prędkości submaksymalne podczas rozgrzewki.
Rozgrzewka w formie rozruchu jako praca tlenowa na niskiej intensywności plus rozciąganie i sprawność jest dla mnie oczywista.
Czy może ktoś wytłumaczyć co takiego się dzieje korzystnego w krótkich beztlenowych interwałach przed startem, że przynosi to efekty?
Rozgrzewka w formie rozruchu jako praca tlenowa na niskiej intensywności plus rozciąganie i sprawność jest dla mnie oczywista.
Czy może ktoś wytłumaczyć co takiego się dzieje korzystnego w krótkich beztlenowych interwałach przed startem, że przynosi to efekty?
-
danielu
- Dyskutant

Przecież tu wcale nie musi chodzić o jakieś zmiany w sposobie uzyskiwania czy przetwarzania energii. Po prostu po przebieżkach mięśnie są lepiej rozgrzane, mniej sztywne dzięki czemu poprawia ruchomość w stawach i technika biegu a i łatwiej uniknąć kontuzji co przy biegu przełajowym ma szczególne znaczenie (np przy wpadnięciu w jakąś dziurę czy napotkaniu korzenia)tomasz pisze: Czy może ktoś wytłumaczyć co takiego się dzieje korzystnego w krótkich beztlenowych interwałach przed startem, że przynosi to efekty?
-
tomasz
Ja to rozumiem, ale tompoz mówił o "otwierzaniu beztlenu" czego już nie rozumiem. Dlatego pytam 
- Fist
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
otwieranie beztlenu
czyli pobudzenie beztlenowego systemu dostarczania energi
czyli pobudzenie beztlenowego systemu dostarczania energi
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- wysek