Andrzej Puchacz - biegi górskie

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
marcin.swierc
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 31:33
Życiówka w maratonie: -----
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Długo się biłem z myślami czy zaczynać wątek – ale myślę ze warto i choć tak postać Pana Andrzeja Puchacza przypomnieć co zrobiła dla biegów górskich w Polsce.

Czasami aż nie dowierzam jak merytoryka portalu powoli rozmywa się w świecie reklamy, mainstreamu biegowego i tylko fajne i nośne tematy. Myli się autorytet z ilością followersów. Autorzy artykułów nawet nie mają konta na forum żeby odpowiadać czytelnikom.

Naprawdę portal wspomina królową Elżbietę i robi o tym art ? A nie robimy szerokiego artykułu o tak wybitnej postaci jak Pan Andrzej. On był jak Kazimierz Wielki dla biegów górskich – „zastał biegi górskie słomiane – a zostawił złote… „
Wspomina go Henryk Szost / Anna Celińska / Zatorska / wielu innych zawodników, dzięki niemu mieliśmy możliwość reprezentowania Polski na najważniejszych imprezach górskich. Tyle odkrytych talentów...

Polecam przypomnieć jeden z wywiadów które były na tym portalu

https://bieganie.pl/sport/o-biegach-gor ... tbyxBJzHaM

szkoda że tak dawno 2008 rok
"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych...nigdy ich nie osiągnie...."

cel - UTMB

www.marcinswierc.pl
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marcin, dziękujemy za komentarz. Artykuł o Panu Andrzeju został zlecony dzień po jego odejściu. Mamy teraz dwie formuły wpisów - jeden to krótkie newsy i drugi to bardziej rozbudowane artykuły. Krótkie to właśnie takie o królowej, ale naszym zdaniem (tak jak Twoim) Andrzej Puchacz zasługuje na dużo poważniejsze miejsce ze względu na jego nieocenione zasługi. Żeby zebrać wspomnienia osób ze środowiska i opisać jego postać niestety potrzeba czasu. Zajmuje się tym Kasia Marondel - gdybyś chciał się również tu udzielić to będzie to na pewno też ogromna wartość.
Awatar użytkownika
Andrzej_Witek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:35
Życiówka w maratonie: 2:23:32
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pan Andrzej miał swój wkład nie tylko w rozwój biegów górskich. Pamiętam nasze pierwsze spotkanie podczas Półmaratonu Ślężańskiego. Pełnił wówczas funkcję sędziego głównego zawodów. Byłem wtedy młodym chłopakiem i załapałem się na 200, czy 300 zł w kategorii „najlepsi Polacy”, czy coś takiego. Generalnie studenckie czasy, było to dla mnie ważne. Problem polegał na tym, ze Marokańczyk przy zgłoszeniu podał, ze jest obywatelem Polski (choć nie był w rzeczywistości). Poszedłem do Pana Andrzeja żeby powiedział mi jak to w końcu jest z ta klasyfikacja Polaków. Jak usłyszał to nieźle się wkurzył i wolał: „Dawać mi tu tego ‚Polaka’, będzie zaraz śpiewał hymn do czwartej zwrotki! :)

Miło go wtedy zapamiętałem, że się wstawił za mną. Później dowiedziałem się dopiero ile dobrego zrobił dla biegów górskich. Jeszcze na przełomie tego roku, gdy oficjalnie nie pracował w PZLA, pomagał mi w zebraniu informacji do dokumentów sportowych, w związku brakowało osoby, która mogłaby mi pomoc.

Śmierć Pana Andrzeja to wielka strata dla środowiska.
M: 2:23:32
HM: 1:08:57

ASICS Trail Team
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nic mądrego tu nie napiszę, pozdrawiam Cię Andrzeju, gdziekolwiek jesteś.
ODPOWIEDZ