Buty do chodzenia

Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedyś miałem to w D, ale od kiedy mamy psa i dziecko, które wymaga dwoch spacerów, żeby zachowac uśmiech na twarzy albo chociaż neutralny wyraz twarzy to zauważyłem jak duży wpływ mają buty, w ktorych chodzę.

Zwykle miałem je po prostu zbyt obcisłe przy palcach. Długo chodziłem w starych Downshifterach. Teraz za to chodze w płaskich tramposzach z luzem z przodu. I jest chyba lepiej.

Ale zastanawiam się czy na to też zwracacie uwagę? Na buty do chodzenia po miejskiej nawierzchni, ewentualnie lesie. Takie 12-25k kroków dziennie. Macie jakieś tipy na co zwracać uwagę przy zakupie takoch butów?
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja zwracam uwagę, żeby to były Merrell Vapor Glove ;-) Mogły by tez być Vivobarefoot albo Lemsy albo fajwfingersy albo coś podobnego, ale one są słabiej dostępne i raczej mnie nie stać. Chyba że będę miał kiedyś przestrzegać dress code, to zainwestuję w coś lepiej wyglądającego. Zasadę mam taką, że mięśnie stóp mają pracować a skóra ma mieć czym oddychać.
pma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:46
Życiówka w maratonie: 2:43:25

Nieprzeczytany post

Może skechersy. Miękkie wygodne i dość szerokie. No i dostępne w byle CCC za niewygórowaną kasę. Wszelkie każualowe adidasy czy inne niubalansy gniotły mi stopy a w skechersach do łażenia na co dzień jest mi po prostu wygodnie.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do chodzenia mam również Altry.

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Arasso
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mossar pisze:Kiedyś miałem to w D
I to duży błąd. Zdrowego odżywiania też przestrzegasz tylko okołotreningowo?
Niewłaściwymi butami do chodzenia ludzie robią sobie większe kuku niż złymi butami do biegania.
"Life can pull you down but running will always lift you up."
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buty minimalistyczne chyba jeszcze nie dla mnie. Chciałbym właśnie może coś w stylu tych sketchersów, "adidasów" które miałbym trochę twardsza podeszwę i najlepiej drop bliski 0. Niby wymagania sprecyzowane ale nie bardzo wiem w którym kierunku pójść. Jakiej marki np.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Mossar pisze:Macie jakieś tipy na co zwracać uwagę przy zakupie takoch butów?
Zwracamy uwagę na to, żeby buty do chodzenia były ładne i stylowe :bum: ;).

W butach sportowych na co dzień nie chodzę. Ale, z racji wspinania mam dużo butów w typie lekkich przejściówek, więc używam ich często na co dzień o do miasta, ale też na spacer czy do lasu. Są ładne, wygodne i praktyczne, nadają się na błoto i na deszcz.
Niestety podejściówki nie są najtańsze, ale uważam, że warto, służą dobrych kilka sezonów. Ja zwykle kupuję je na różnych promocjach i wyprzedażach, można wtedy coś fajnego upolować.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Takie podejściówki to jednak dla stóp krok w złym kierunku względem płaskich tramposzy z luzem z przodu, których Mossar używa obecnie.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Nie wszystkie podejściówki są pancerne, teraz jest wręcz trend w kierunku przejściówek płaskich, miękkich i lekkich.
Np. to naprawdę jest dosyć minimalistyczny but:
https://8a.pl/buty-scarpa-highball-tomato-yellow
Albo ten:
https://www.polarsport.pl/buty/buty-wal ... o-gtx.html

Ale jak ktoś lubi, może przecież chodzić w trampkach. Pytanie było, co wybieramy, więc odpowiedziałam :).
Awatar użytkownika
Arasso
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podejściówki są strasznie wąskie z przodu. Mam jedne AKU (podobne do tych Scarpa) i zakładam je tylko jak pada bo mają membranę. Po za tym te podeszwy są strasznie miękkie i szybko się ścierają w miejskim użytkowaniu.

Trampki do codziennego użytkowania są jak najbardziej ok. Płaska podeszwa, niski lub wręcz zerowy drop, oddychająca tkanina i swoboda na palce. No i nieskończona mnogość wzorów.
Choć ja i tak osobiście preferuję Merrelle (5 par w szafie).
"Life can pull you down but running will always lift you up."
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Altra Escalante wymiennie z Salomon Amphib Bold jeżeli jest to jakiś wypad poza miasto.
Awatar użytkownika
rafon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kupując buty do chodzenia na co dzień, kluczowe jest to by dobrać odpowiedni rozmiar. Część modeli w miarę chodzenia rozbija się jeszcze do maksymalnie pół rozmiaru. Warto sprawdzić rodzaj materiału, z którego są wykonane - to da Ci odpowiedź na pytanie czy będą przewiewne. Jeśli chodzi o wygodę to polecam model Reebok Classic Leather RC albo Adidas Boost - oba z nich są u mnie na równi jeśli chodzi o komfort użytkowania.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W sumie mam ochotę na te Vapor Glove, ale poprzeglądałem i widzę, że sporo tego mają. Fajnie wyglądają też te Trail Glove 5, ktoś coś?

No i podstawowe pytanie. Czy to są buty do których się trzeba przyzwyczaić przez swoją naturalność czy raczej od pierwszego spaceru jest spoko?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nie musiałem. Generalnie w Vapor Glove chodzi czy biega się podobnie jak boso. Trail Glove mają już dość konkretny bieżnik. Początkowo miałem wrażenie jakby palce były wyżej, bo miały konkretne "zęby" z przodu. Nie wiem ile amortyzacji mają 5. ja mam tylko dwójki.
Jeśli chodzi o Vapor Glove, to w wersji 3. miały cholewkę z wadliwego, szybko rozpadającego się materiału (w wersji podstawowej, Luna były ok). Czwórki widziałem tylko na zdjęciach i ze zdjęć wydaje się, że materiał już jest dobry. Zresztą, na pewno musieli to zmienić, biorąc pod uwagę liczbę reklamacji poprzednika. Bieżnik w 4. jest mocniej zaznaczony niż u poprzedników.
Napisz gdybyś kupił Trail Glove, bo będę miał pytanie o ich konstrukcję.

Jest tu też gdzieś wątek poświęcony tym butom.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ