Zawsze ten sam odcisk

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
shadow65
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Od dłuższego czasu (3 lata) biegam dla przyjemność, lecz dość rzadko (2 razy w miesiącu). Ostatnio zacząłem częściej czyli raz w tygodniu. Chciałbym zwiększyć dystanse i częstotliwość jeszcze bardziej ale blokuje mnie pewna przypadłość. Otóż tworzą mi się ZAWSZE odciski po około 30 minutach biegu zaczynam je odczuwać a po 40 minutach już są bardzo irytujące i sprawiają ból (Pęcherzyki) przy każdym kroku. Następnie potrzebuje kilku dni na regenerację tych odcisków.
Zdjęcie 2 dniowych odcisków : http://imgur.com/a/gjJkE . Tworzą się na jednej jak i na drugiej stopie. Jak mogę zminimalizować ten efekt? Podejrzewam, że mogą to być dość słabe buty, mam 5 letnie z decathlonu za 100 zł lub moja wada "postawy". Gdy chodzę/biegam wywalam stopy jakby na zewnątrz (supinacja nadmierna bodajże). Macie jakiś rady? Od razu mówię, że trenuję bardziej intensywnie na basenie i na siłowni a bieganie traktuje jako hobby raz na jakiś czas dlatego nie chciałbym płacić za buty do biegania dla osób z supinacją za 500 zł :).

Pozdrawiam
PKO
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie zmien buty.

Obtarcia w miejscu ktore pokazales to miewalem jedynie wtedy, gdy nagle zaczynalem uzywac nowych butow - ale po kilkunastu zalozeniach, ich "ulozeniu sie" problem znikal. Ale ze wystepuje to az po 5 latach?! Zdecydowanie podejrzane...

Nie trzeba od razu placic 500 PLN za buty do biegania - wlasnie konczy sie sezon obnizek, mozna znalezc b. przyzwoite buty za polowe tej kwoty (sam kupilem za 199 PLN model przeceniony z 400 PLN), moze jeszcze trafisz cos sensownego. Aha, osobiscie jakos niespecjalnie wierze w te pronacje / supinacje - bez problemu biegalem w obu wersjach.

Mozesz tez ewentualnie sprobowac poszukac skarpet typu "anti blister" (m.in. Nike takie robi) - moze zadzialaja? Jednak lepsza opcja raczej beda nowe buty.
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

zmien buty tylko na takie co od pirwszego wlozenia stopy sa 100% ok.
buty sportowe nie sa takie co sie uloza , to raczej stopa, naskorek przystosuje sie do warunkow.
Buty biegowe kupuje sie wieksze niz normalne do chodzenia - poczytaj sobie .

btw.
ja wierze w pronancje a wszystko wychodzi jak biega sie dluzsze dystanse i koncentracja jest slabsza :tonieja:
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

poza butami - moim zdaniem przede wszystkim zmień skarpety - na takie "biegowe", które są dobrze dopasowane do stopy, nie przesuwają się, itd.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skarpetki są dobrym tropem.
Co do butów, możesz najpierw spróbować zmienić same wkładki na takie wyprofilowane. Też mnie kiedyś obcierały najtańsze buty z Decathlonu i sprawa się rozwiązała, gdy włożyłem wkładki z innych butów do biegania. Te oryginalne były zupełnie płaskie. Te z innych butów były wyprofilowane.
Tylko nie kupuj żadnych dziwnych wkładek amortyzujących. Szkoda pieniędzy na takie dziwactwo, lepiej dołożyć do nowych butów.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podobne obtarcia mialem tylko raz, gdy chcialem przetestowac bieganie bez skarpetek.
Okazalo sie, ze wkladka w tym miejscu jest nieco wezsza niz moja stopa i sie pieknie obtarlem.
W skarpetkach nie ma tego problemu w ogole.
Dlatego jak juz kto wspomnial zaczalbym od skarpetek, jezeli biegasz w jakichs zwyklych.
Potem zajalbym sie butami (*)

(*) to, ze maja 5 lat niewiele mowi o ich zuzyciu, jezeli byly tylko uzywane do biegania 2x na miesiac.
Jakies fotki pomoglyby ocenic ich stan.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ