Mam na imię Mateusz i mam prawie 18 lat.
Postanowiłem wziąć się za siebie i zacząć biegać :D
Większość swojego życia można powiedzieć spędziłem przed komputerem, jakikolwiek wysiłek praktycznie tylko na lekcjach WF.
Mimo tego że nie uprawiałem żadnych sportów i siedziałem praktycznie w jednej pozycji przez większość czasu, jestem trochę
zatłuszczonym ektomorfikiem (nie chodzi mi o poziom tłuszczu w ciele, lecz ogólnie o mój wygląd), mimo jadania 3-4 razy dużej pizzy tygodniowo.
Jeśli chodzi o to co jem, z rana zwykle 2 kanapki ze szynką / jajecznica z boczkiem i pomidorami, jeśli idę do szkoły to też jakaś bułka lub 2 kanapki.
Następnie jem obiad (spaghetti, kurczak z ziemniakami + mizeria, czasem ryż z kurczakiem)
Wieczorem pizza jeśli jestem dosyć głodny, zwykle nic innego nie jadam wieczorem (niestety)
Jeśli chodzi o picie, to od ok. 6-7 miesięcy piję jedynie niegazowaną wodę.
Mam 177 cm wzrostu i ważę około 70 kg (dawno się nie ważyłem)

3.Jeżeli chciałbym biegać o tej porze, to rozumiem że muszę się jakoś cieplej ubrać (póki co nie mam ubrań termoaktywnych) Mogę założyć np. dres, jakaś koszulka + bluza? Czy lepiej poczekać aż będę miał jeszcze te koszulkę + spodnie pod spodem?
4.Nie wiem od jakiego planu zacząć(jeżeli jest jakiś poradnik na forum to przepraszam, nie widziałem :P), niedawno gdy mieliśmy w szkole test Coopera, wybiegłem jedynie
na 3 (18 okrążeń wokół boiska, niestety nie wiem ile to może być metrów), przez cały czas biegłem w miarę równym tempem, dopiero podczas 17 okrążenia chwilowo dreptałem lecz po jakiś 10-15 sekundach znowu zacząłem truchtać. Po wybiegnięciu tych 18 okrążeń praktycznie pulsowała mi cała twarz, zrobiłem się chyba cały czerwony ze zmęczenia.
5. Wiem że muszę zastąpić tą pizze czymś innym, tylko czym?
Proszę o jakieś sugestie, z góry dziękuję za odpowiedzi :D
Pozdrawiam