pierwsze buty do 250zł - szukam konkretnych modelów

agieqq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam! ;)
Chciałabym zacząć biegać i w związku z tym szukam odpowiednich butów dla siebie. Nie wiem co mam wybrać, dlatego proszę o rady ;)
Mam 165 cm wzrostu i ważę 53kg. Stopa neutralna, minimalnie w stronę supinującej. Mimo niskiej wagi moje stawy mają skłonności do przeciążeń, tak więc szukam czegoś z dużą amortyzacją (nie wiem czy słusznie?). Biegałam kilka razy w butach Crivit z Lidla, ale sama nie wiem czy mogę im ufać, więc zostawiam je do domowych ćwiczeń i szukam czegoś sprawdzonego i dobrze dopasowanego do biegania. Mam w planach wykonać plan 6 tygodniowy dla początkujących (czyli biegać będę 4x w tyg, po minimum 30 min), ale chciałabym, żeby te buty posłużyły mi przez dłuższy czas. Nigdy wcześniej nie biegałam (swoją drogą nie znosiłam biegać na wfie), więc to będzie dosyć duży "szok" dla moich nieużywanych stawów.
Nawierzchnia po jakiej będę biegać to asfalt lub ubite drogi polne, więc rozglądam się za czymś bardziej szosowym.
Proszę o jakieś propozycje, bo kompletnie nie wiem co wybrać. Mój budżet do 200zł, maksymalnie 250.
Wpadły mi w oko:
- Nike Pegasus - ale one wydają się mieć naprawdę dużą amortyzację, nie wiem czy nie za dużą?
- Adidas Duramo 6w - tu z kolei jakoś mam mieszane uczucia
- Asics Gel- Zaraca 2 - w tym przypadku wydaje mi się, że amortyzacja jest zbyt mała, bo producent to zaznacza, że nie jest to model mocno amortyzowany
- Nike Revolution 2 - do tych jestem najbardziej przekonana..
Dużo osób poleca Kalenji Ekiden 50, ale czy to naprawdę są buty, które posłużą mi dosyć długo? Nie chciałabym za pół roku kupować nowych. Poza tym ich image do mnie nie przemawia.
Z góry dziękuję!
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Najpierw pobiegaj potem szukaj butów. Biegaj w tych z lidla. To nie buty biegają tylko Ty. Pewnie naczytałaś się artykułów o butach i masz mętlik w głowie. Daj se z tym spokój. W doborze obuwia nikt lepiej Ci nie doradzi jak Ty sama.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

z tego co czytałem opinie innych użytkowników to lidlowe buty nadają się do biegania.
Awatar użytkownika
Juannita
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Najpierw pobiegaj potem szukaj butów. Biegaj w tych z lidla. To nie buty biegają tylko Ty. Pewnie naczytałaś się artykułów o butach i masz mętlik w głowie. Daj se z tym spokój. W doborze obuwia nikt lepiej Ci nie doradzi jak Ty sama.
Słusznie. Znam takich, co zaczynali od Air Maxów ;) A lidlowe buty ponoć nie są złe

Kup coś w miarę neutralnego, bez udziwnień, po pierwszych ''set'' kilometrach będziesz wiedzieć. Jak ci za twardo, szukaj modeli z lepszą amortyzacją, jak za gorąco - przewiewniejszych itd.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie możesz ufać ani butom z Lidla, ani żadnym innym. Skoro Twoje stawy mają skłonność do przeciążeń, to oprócz biegania powinnaś wzmacniać mięśnie nóg, grzbietu, brzucha, ... Bardzo dobre zestawy ćwiczeń możesz znaleźć na tej stronie. Buty Cię nie uchronią przed kontuzją, ale Twoja świadomość własnego ciała i praca z nim - jak najbardziej.
Skoro obawiasz się, że plan 6-tygodniowy będzie szokiem dla Twoich stawów, to koniecznie przyjmij taką zasadę: nie rób go na siłę. Jeśli np. kolano nie przestanie boleć po poprzednim treningu, to nie wychodź na następny. Zamiast tego poćwicz w domu czy na siłowni.
Buty z Lidla są ok. Znam takich, którzy biegali w nich ultramaratony 100 km i sobie chwalą. Z kolei Eklideny 50, po drobnych modyfikacjach, są jednymi z moich ulubionych.

-----------------
Ps. : Ludzie, skąd wy bierzecie te bezokoliczniki? Nie pisze się "będziesz wiedzieć", a "będziesz wiedziała"!
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ