Problem z biodrem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
barjab
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzień dobry.

Po raz kolejny zabrałem się do tego żeby zacząć biegać i niestety po raz pierwszy zaczęły się przy tym problemy ze zdrowiem ;-/ Puki co moje dotychczasowe treningi obejmują dystans 5km - początkowo z przerwani obecnie już non stop - było ich łącznie 7.
Po chyba trzecim bieganiu najpierw objawił się prawdopodobnie ITBS ale zacząłem się rozciągać + maść i problem właściwie zniknął. Niestety po bieganiu nr 6 (gdzie trochę zaszalałem z tempem) dopadł mnie dość dolegliwy ból bioder - zwłaszcza prawego. Trudno mi to scharakteryzować ale jest odczuwalny przy chodzeniu w momencie "stąpnięcia" w przedniej-wewnętrznej części uda. Zrobiłem tydzień całkowicie wolnego i wydawało się, że problem zniknął - przynajmniej przy chodzeniu. Jednak na dzisiejszym treningu powrócił od pierwszego biegowego kroku i tak przez cały bieg (bo jak ten ... oczywiście nie odpuściłem). Do tego doszedł jeszcze ból kolana - tym razem po wewnętrznej stronie.

Dodam, że obecnie biegam w butach Kalenji Eliofeet. Pierwsze 2-3 biegi w zwykłych butach sportowych.

Będę wdzięczny za wszelkie porady - zwłaszcza w zakresie identyfikacji problemu. Z ITBS udało mi się chyba poradzić "wirtualnie" więc i tu mam nadzieje, że ktoś doświadczony się już z czymś takim zetknął. Szczerze to trochę się zniechęciłem, bo wcześniej takich problemów nigdy nie miałem. Do tego raczej trochę się ruszam - w letnim sezonie jakieś 2000km poszło na rowerze, więc nie ruszyłem do boju całkowicie z kanapy.

Pozdrawiam.
PKO
Marcinoxdd
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mnie też czasem boli biodro, raz prawe raz lewe, nie boli mocno, ale odczuwam dyskomfort.

Moze trzeba lepiej sie rozgrzać, lub jakies cwiczenia rozciągające :)
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj BarJab!

Jeśli wcześniej miewałeś problemy z pasmem biodrowo-piszczelowym a obecnie odczuwasz ból w rejonie stawów biodrowych powinieneś zrobić zdjęcie rtg. Należy sprawdzić która struktura powoduje ból.
Stosowanie maści ma sens w przypadku przeciążeń mięśniowych. Jeśli problem dotyczy stawu,wcierka niewiele pomoże.

Ćwiczenia mięśni pośladkowych wielkich pomagają w odciążeniu stt biodrowych.

Jeśli masz jakieś pytania,pisz,chętnie pomogę!

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ