Dzień dobry.
Po raz kolejny zabrałem się do tego żeby zacząć biegać i niestety po raz pierwszy zaczęły się przy tym problemy ze zdrowiem ;-/ Puki co moje dotychczasowe treningi obejmują dystans 5km - początkowo z przerwani obecnie już non stop - było ich łącznie 7.
Po chyba trzecim bieganiu najpierw objawił się prawdopodobnie ITBS ale zacząłem się rozciągać + maść i problem właściwie zniknął. Niestety po bieganiu nr 6 (gdzie trochę zaszalałem z tempem) dopadł mnie dość dolegliwy ból bioder - zwłaszcza prawego. Trudno mi to scharakteryzować ale jest odczuwalny przy chodzeniu w momencie "stąpnięcia" w przedniej-wewnętrznej części uda. Zrobiłem tydzień całkowicie wolnego i wydawało się, że problem zniknął - przynajmniej przy chodzeniu. Jednak na dzisiejszym treningu powrócił od pierwszego biegowego kroku i tak przez cały bieg (bo jak ten ... oczywiście nie odpuściłem). Do tego doszedł jeszcze ból kolana - tym razem po wewnętrznej stronie.
Dodam, że obecnie biegam w butach Kalenji Eliofeet. Pierwsze 2-3 biegi w zwykłych butach sportowych.
Będę wdzięczny za wszelkie porady - zwłaszcza w zakresie identyfikacji problemu. Z ITBS udało mi się chyba poradzić "wirtualnie" więc i tu mam nadzieje, że ktoś doświadczony się już z czymś takim zetknął. Szczerze to trochę się zniechęciłem, bo wcześniej takich problemów nigdy nie miałem. Do tego raczej trochę się ruszam - w letnim sezonie jakieś 2000km poszło na rowerze, więc nie ruszyłem do boju całkowicie z kanapy.
Pozdrawiam.
Problem z biodrem
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mnie też czasem boli biodro, raz prawe raz lewe, nie boli mocno, ale odczuwam dyskomfort.
Moze trzeba lepiej sie rozgrzać, lub jakies cwiczenia rozciągające
Moze trzeba lepiej sie rozgrzać, lub jakies cwiczenia rozciągające

- synergia_mj
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witaj BarJab!
Jeśli wcześniej miewałeś problemy z pasmem biodrowo-piszczelowym a obecnie odczuwasz ból w rejonie stawów biodrowych powinieneś zrobić zdjęcie rtg. Należy sprawdzić która struktura powoduje ból.
Stosowanie maści ma sens w przypadku przeciążeń mięśniowych. Jeśli problem dotyczy stawu,wcierka niewiele pomoże.
Ćwiczenia mięśni pośladkowych wielkich pomagają w odciążeniu stt biodrowych.
Jeśli masz jakieś pytania,pisz,chętnie pomogę!
Pozdrawiam
Jeśli wcześniej miewałeś problemy z pasmem biodrowo-piszczelowym a obecnie odczuwasz ból w rejonie stawów biodrowych powinieneś zrobić zdjęcie rtg. Należy sprawdzić która struktura powoduje ból.
Stosowanie maści ma sens w przypadku przeciążeń mięśniowych. Jeśli problem dotyczy stawu,wcierka niewiele pomoże.
Ćwiczenia mięśni pośladkowych wielkich pomagają w odciążeniu stt biodrowych.
Jeśli masz jakieś pytania,pisz,chętnie pomogę!
Pozdrawiam