Mam na imię Kamil i mam 22 lata. Wzrost 170cm no i niestety zbyt duża waga, bo 75kg. Chciałbym się przygotować do, co prawda krótkiego dystansu, ale dla mnie ważnego, a mianowicie dystansu 1km w czerwcu. Moim celem jest pokonanie czasu 3 min. Mój najlepszy wynik, jeszcze w czasach liceum wynosił 3:22 min. Z tym, że przez ostatnie 3 lata nie byłem jakoś szczególnie aktywny fizycznie. Starałem się biegać i uprawiać jakieś sporty, chodzić na basen, ale nigdy nie mogłem się do tego przyzwyczaić, aby trenować regularnie. Myślę, że powodem tego było to, że wszystko było planowane z doskoku. Teraz chciałem sobie zaplanować kompletny trening. Dodam też, że w tym treningu są zajęcia na basenie, ponieważ w czerwcu muszę pokonać dystans 50m w czasie około 30sek. Tak więc bardzo bym prosił o jakieś uwagi. W lutym planuję treningu ogólnorozwojowe, bez brania pod uwagę PPA. Nie jestem pewien, natomiast co zrobić w marcu. Czy po prostu zwiększyć dystanse i intensywność, czy zwiększać też objętość treningową, czy już wtedy przygotowywać się pod kątem tego 1km i biegać na 60-70% HR. Jeżeli ktoś mi w jakiś sposób doradzi to będę bardzo wdzięczny. A jakby ktoś jeszcze był tutaj trenerem/ instruktorem pływania i doradziłby mi jak powinny wyglądać zajęcia na basenie to byłbym mega wdzięczny. (dystans na basenie jest brany jak na razie na oko, ponieważ nie jestem w stanie teraz określić ile dam radę przepłynąć)
Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!
Kamil

Edit;
Suma km w marcu to 107, razem z pływaniem.