Prośba o konsultację

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
kuleczkaa1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Mam na imię Kamil i mam 22 lata. Wzrost 170cm no i niestety zbyt duża waga, bo 75kg. Chciałbym się przygotować do, co prawda krótkiego dystansu, ale dla mnie ważnego, a mianowicie dystansu 1km w czerwcu. Moim celem jest pokonanie czasu 3 min. Mój najlepszy wynik, jeszcze w czasach liceum wynosił 3:22 min. Z tym, że przez ostatnie 3 lata nie byłem jakoś szczególnie aktywny fizycznie. Starałem się biegać i uprawiać jakieś sporty, chodzić na basen, ale nigdy nie mogłem się do tego przyzwyczaić, aby trenować regularnie. Myślę, że powodem tego było to, że wszystko było planowane z doskoku. Teraz chciałem sobie zaplanować kompletny trening. Dodam też, że w tym treningu są zajęcia na basenie, ponieważ w czerwcu muszę pokonać dystans 50m w czasie około 30sek. Tak więc bardzo bym prosił o jakieś uwagi. W lutym planuję treningu ogólnorozwojowe, bez brania pod uwagę PPA. Nie jestem pewien, natomiast co zrobić w marcu. Czy po prostu zwiększyć dystanse i intensywność, czy zwiększać też objętość treningową, czy już wtedy przygotowywać się pod kątem tego 1km i biegać na 60-70% HR. Jeżeli ktoś mi w jakiś sposób doradzi to będę bardzo wdzięczny. A jakby ktoś jeszcze był tutaj trenerem/ instruktorem pływania i doradziłby mi jak powinny wyglądać zajęcia na basenie to byłbym mega wdzięczny. (dystans na basenie jest brany jak na razie na oko, ponieważ nie jestem w stanie teraz określić ile dam radę przepłynąć)

Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!
Kamil

Obrazek

Edit;
Suma km w marcu to 107, razem z pływaniem.
PKO
kuleczkaa1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tam powinno być bieganie aerobowe a nie anaerobowe :) Nie wiem w jaki sposób mógłbym beztlenowo przebiec 10km :D Przepraszam za pomyłkę!
kuleczkaa1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A także bardzo proszę o wypowiedzi. Każda wypowiedź będzie pomocna, nawet krytyka.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zacznij zbijac wage w bezpieczny sposob.

Zacznij od marszow,plywania, rowerka, i stopniowo podkrecaj tempo.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Moja rada w temacie pływania weż sobie instruktora do pływania bo pływanie to technika popytaj trathlionistów kto dobrze trenuje technike.

Tompoz
Tompoz
kuleczkaa1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@wojtek

Marsze to mi na pewno nie wystarczą, bo bez problemów przebiegam 10km. Jestem człowiekiem budowy raczej mezomorficznej, bardziej tęgi niż smukły, ale nadwagę mam, bo ilość tkanki tłuszczowej to u mnie 20%. No i chciałbym ją też zbić, ale to jest celem pośrednim. Celem głównym jest właśnie osiągnięcie czasu około 3:00 na 1km. I dlatego się zastanawiam jak te treningi sobie ułożyć.

tompoz
No masz pewnie rację, ale niestety instruktorzy pływania drogo się cenią, a mnie niestety nie stać na zajęcia dwa razy w tygodniu z instruktorem.
tylut
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

zacznij od diety. takiej sportowej normalnej.dojdziesz do 12% to i przyspieszysz :) o treningu sie nie wypowiadam ale wez chocby ten trening na 800 m http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=1531&show=1 i bedzie ok :)
TYlut
kuleczkaa1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@tylut

Ooo dzięki, to może być zdecydowanie lepszy trening, bo bardziej urozmaicony i brak w nim takiej monotonni. Czyli sugerujesz, że powinienem wybrać się do jakiegoś dietetyka, czy po prostu zwiększyć w diecie ilość węglowodanów i białka? A zdecydowanie ograniczyć zbędne tłuszcze?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ