właściwości butów w niskich tempetraturach

Awatar użytkownika
Kratylos
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wlasnie, czy podeszwy butow nie traca swoich wlasciwosci przy np temp -15 stopni?. czy innej. Bo gdy ja biegam do -15 to jest ok powyzej bola mnie kolana tak jakby buty zle amortyzowaly ?
pozdr.
Kratylos
PKO
Awatar użytkownika
lukasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem czy wynika to z wlasciwosci podeszwy buta, czy tez raczej z tego ze po prostu marzniemy. Ja  moje zimowe bole kolan przypisuje raczej niskim temperaturom niz utracie amortyzacji butow - zreszta wedlug  mnie snieg o wiele lepiej amortyzuje od asfaltu, a latem jakos nie mam wiekszych problemow z kolanami.  jedyne co moge napisac o wlasciwosciach podeszwy to ze w pewnych specyficznych warunkach okolo 0 stopni Celsjusza sila  tarcia w/w o podloze zdaza do zera ;) 
łukasz
wirek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest normalna własność polimerów, że ze spadkiem temperatury wzrasta ich sztywność. Ale byłoby dziwne, gdyby już przy -15 dało się to tak dotkliwie odczuć. Jest to w końcu całkiem realna temperatura użytkowa, w dodatku but od wnętrza jest dość solidnie ogrzewany. Raczej źródeł bólu szukaj gdzieś indziej.
wirek
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from wirek on 11:53 am on Feb. 17, 2003
To jest normalna własność polimerów, że ze spadkiem temperatury wzrasta ich sztywność.
Dokladnie to samo dzieje sie z naszymi sciegnami. Dlatego w zimie powinnismy biegac duzo ostrozniej, gdy ryzyko kontuzji jest wieksze niz latem.

kledzik
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ