właściwości butów w niskich tempetraturach
- Kratylos
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
wlasnie, czy podeszwy butow nie traca swoich wlasciwosci przy np temp -15 stopni?. czy innej. Bo gdy ja biegam do -15 to jest ok powyzej bola mnie kolana tak jakby buty zle amortyzowaly ?
pozdr.
Kratylos
Kratylos
- lukasz
- Zaprawiony W Bojach
nie wiem czy wynika to z wlasciwosci podeszwy buta, czy tez raczej z tego ze po prostu marzniemy. Ja moje zimowe bole kolan przypisuje raczej niskim temperaturom niz utracie amortyzacji butow - zreszta wedlug mnie snieg o wiele lepiej amortyzuje od asfaltu, a latem jakos nie mam wiekszych problemow z kolanami. jedyne co moge napisac o wlasciwosciach podeszwy to ze w pewnych specyficznych warunkach okolo 0 stopni Celsjusza sila tarcia w/w o podloze zdaza do zera

łukasz
-
- Zaprawiony W Bojach
To jest normalna własność polimerów, że ze spadkiem temperatury wzrasta ich sztywność. Ale byłoby dziwne, gdyby już przy -15 dało się to tak dotkliwie odczuć. Jest to w końcu całkiem realna temperatura użytkowa, w dodatku but od wnętrza jest dość solidnie ogrzewany. Raczej źródeł bólu szukaj gdzieś indziej.
wirek
-
- Zaprawiony W Bojach
Dokladnie to samo dzieje sie z naszymi sciegnami. Dlatego w zimie powinnismy biegac duzo ostrozniej, gdy ryzyko kontuzji jest wieksze niz latem.Quote: from wirek on 11:53 am on Feb. 17, 2003
To jest normalna własność polimerów, że ze spadkiem temperatury wzrasta ich sztywność.
kledzik