oceńcie - prosze

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
aftermath
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!
Na wstępie dziękuje wszystkim udzielającym się na forum, bo to właśnie oni "popchnęli" mnie to tego, że ruszyłem dziś swoje szanowne 4 litery i poszedłem na stadion biegać... ;)
I tak właśnie bym prosił Was o ocenę czy coś to może być ze mnie jeszcze... mam 18 lat ale dotąd tryb życia prowadziłem raczej mało "aktywny"... musze się przyznać, że papierosy palę od 14 roku życia.. ale już coraz mniej.. jestem na dobrej drodze żeby całkiem przestać :) .. tzn dwa dni nie pale ;))) .. i ani mnie nie ciągnie.. dobra ale nie o to chodzi..
Bo jest taka sprawa, ze czytałem sobie ten 10-tygodniowy plan, ale jednak przed przystąpieniem do niego, chcaiłem sie dzis tylko sprawdzić.. ile dam rade.. i przebiegłem 8km..  bez zatrzymania... ja tam jestem z tego zadowolony bo myślałem ze pięciu kółek nie zrobię... a tu niespodzanka :) ... dla Was to nic wiem.. ale w takim wypadku czy musze "przechodzić" ten 10-tygodniowy plan?? Bo biegłem na pewno więcej niż pól godziny.. tzn nie wiem ile dokładnie no ale na pewno cos ponad 30 minut :) ... a i samopoczucie zaraz po bieganiu tez niezłe.. :) ... nogi - no bolą troche muszą boleć bo to dla nich szok, ale ogólnie moge chodzić to sukces.. zadyszki też takiej strasznej nie miałem tylko sobie tak pomyślałem że alergik jestem a zapomniałem foradil wziąć to wolałem juz sobie dać spokój po 20 kółku... prosze o jakies porady! :) .. czy musze robic ten plan, a jeśli nie to moze ktos podpowie ile mam w tygodniu biegac, jak dużo/dlugo żeby cos nad kondychą popracować.. :)

pozdrawiam i z góry dziękuje
New Balance but biegowy
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Brawo !!!
Ustal sobie jakiś cel biegowy i kontynuuj.
Pamiętaj,że po mocnym dniu dobrze jest miec dwa dni lużnego truchtania. Po trzech dniach dobrze zrobic przerwę jednoniową np. iść na basen,lub na rower.
No i nie pal tych syfiastych papierochów,bo mają nieżle podrożeć ( najtańsze ok 8PLN ) i lepiej zainwestuj w sprzęt biegowy :)
POWODZENIA!!!

(Edited by Montano Corridore at 6:32 am on Mar. 30, 2004)
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też sądzę że nie ma co cofac się do planu 10 tygodni tylko biegać ale z jednym zastrzeżeniem: nie daj sie porwać upojeniu tym pierwszym sukcesem i dalej idź małymi krokami. Czyli nie próbuj od razu bić rekordów, ścigać sie, zwiększać gwałtownie dystansu itp.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

spoko biegaj tak żeby Ci to sprawiało przyjemność, ale poczytaj trochę forum żebyś wiewdział jak dawkować obciążenia.

(Edited by MarekC at 10:55 am on Mar. 30, 2004)
zula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wlono sie rozkręcać i nie przeginać z dystansem i szybkościa. I kup dobre buty!
Często mniej oznacza więcej
Awatar użytkownika
Murat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No niektórzy to mają power w nogach...:o
Pojutrze będzie dwa dni jak nie pali ,a na pierwszym bieganiu zrobił 8 km w 30 min. z haczykiem.Jeżeli ten haczyk jest mniejszy niż 2 min. to znaczy,że bez treningu łamie 40 min. na dyszkę.
Nie załamuj tu większości forumowiczów /zwłaszcza w tym dziale/tylko zabierz się za trenigi!:hejhej:
zula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:hahaha: nie zwrociłam uwagi na ten "haczyk"!
Często mniej oznacza więcej
Awatar użytkownika
aftermath
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.. :)

Murat: hehe... ten "haczyk" na pewno był większy niż 2 minuty..  ;) ..... nie miałem zegarka ze sobą ale wydaje mi się, że biegłem coś koło 45-50 minut.. :)

A tak w ogóle to nóg nie czuje dziś ... ledwo chodze.. wczoraj się chyba za wcześnie cieszyłem że sie jako tako dobrze czuje po tym bieganiu bo dopiero dziś mam skutki :) ... i z godziny na godzine coraz bardziej mnie bolą nogi :P
no nic.. poczekam aż mi przejdzie i znowu pójde biegać, ale już nie aż tak :)
Awatar użytkownika
Rafael_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli bolą Cię nogi Aftermath, to nie ma się co męczyć i czekać aż ból przejdzie :trup:. Najlepszy sposób na zakwasy to spalenie ich przez ruch. Dokładniej chodzi o truchcik. Nie musi być dużo. Ważne żeby rozgrzać mięśnie. Inny sposób na rozgrzanie to masaż. Jeśli użyjesz do niego jeszcze maści, to poczujesz się jak nowonarodzony.
Tylko się nie łam, ale trzymaj kurs. Jesteśmy z Ciebie dumni (chyba wyrażam zdanie wszystkich forumowiczów).
Do boju! :oczko:
Tytuły mistrzowskie czekają na Ciebie!
[b]Oby do mety
silos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witamy kolejnego który sie nawrucił:) pamiętaj że tylko o umiarze, nie przesadzaj na początku
[b]"Kto się ośmieli, wygrywa"[/b]
Awatar użytkownika
aftermath
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!
To znowu ja jeszcze Wam chwile ponudze ;)
Przepraszam za tyle dni nieobecności, ale mam ogólnie utrudniony dostęp do internetu :) .... no ale to nie znaczy, że przestałem biegać.. przeciwnie - ostatnio rekord życiowy pobiłem... 12,5 km bez zatrzymania! :) ... w 1h 14 min :)))) Na odcinku 8km sprawdzałem czas to było jakieś 41 minut :) ... a jak sie zatrzymałem to aż mi sie ciemno przed oczami zrobiło ale to nic ;)
Bieganie jest super... palenie do dupy - juz nie pale! :)
Pozdrawiam i dziekuje wszystkim.
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

:) Witaj.
Miło czytać o takich osiągach. Ale uważaj z obciążeniami. Dystans zwiększaj nie bardziej niż 10% tygodniowo !!!!  I błagam - uważaj na kolana (kup dobre buty i biegaj po miękkim). No tak i koniecznie zerwij z papierochami !!!! (Nalóg najlepiej zastąpić nałogiem. Wierz mi, że os biegania można się uzależnić)
Pozdrawiam i życzę zdrowia i radości z biegania :)
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
Awatar użytkownika
kotek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tyle mądrych rad, że nie będę się "wygłupiać". chciałam tylko powiedzieć, że jestem z ciebie dumna że ruszyłeś przed siebie. tak trzymaj. i nie kurz już więcej papierochów. ja prawie rok temu rzuciłam i czuję różnicę w organizmie i portfelu. nara. pozdrawiam. buźka.
kotek
Awatar użytkownika
aftermath
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki! :) Ja pomimo, że bardzo nie dawno przestałem to tez czuję jako takie zmiany - tzn. momentami kłucie w klatce piersiowej, ale z drugiej storny brak porannego kaszlu i ogólnie lepsze samopoczucie :) ...

Właśnie... jeszcze odnośnie kolan.. kurde to jest problem i miałem pytać... bo troche mnie zaczynają pobolewać, tzn. nieduzo, nawet nie utrduniają mi chodu czy coś w tym stylu... po prostu czuje, od czasu do czasu lekki ból w lewym kolanie.. zwłaszcza jak dłużej siedze i nagle wstane... to pewnie wina butów, albo może tego że głównie biegam po asfalcie?? Po prostu lepiej mi sie biega po asfalcie niż na stadionie (na stadionie jakaś taka monotonia ;) ) .... a co do butów to wątpie żebym kupił sobie jakieś wypaśne, ale byłem dziś w sklepach to upatrzyłyem sobie jakieś Sprandi za 115zł... zeby kupić droższe to jeszcze bede musiał pewnie udowodnić rodzicom że naprawde chce biegać :)
Aha... jak mnie jutro dalej beda bolały kolana to wolno mi iść biegac? Tzn.. mówie ze to nie jest jakiś silny ból.. to nawet nie ból w sumie.. tylko po prostu czuje ze cos tam jest nie tak ;) .. nie wiem jak to opisac ;)

Pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
AKITA SAN
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z kolanami nie ma żartów,lepiej idź jutro na basen.Daj odpocząć stawom dzień,dwa-zjedz parę galaretek i trochę witaminy E.
Jeśli chodzi o Sprandi,to raczej odradzam.Pooszczędzaj jeszcze trochę i za około 200zł kup porządne buty BIEGOWE.
Nie przeciążaj się tak na początku kariery-masz jeszcze kilkadziesiąt lat biegania przed sobą...
Powodzenia
ODPOWIEDZ