bol po wewnetrznej stronie kolana

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
karina
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,chcialabym poradzic sie kogos...zaczelam biegac po dluzszej przerwie,moze zbyt intensywnie,bo co drugi dzien ok.8 km dziennie i po 6 tygodniach gdy zbiegalam z gorki zaczelo dokuczac mi kolano,a wlasciwie okolica pod kolanem po wewnetrznej stronie.To trwa juz 2 tygodnie,lekarz rodzinny twierdzi,ze to przeciazenie,do ortopedy mam sie dostac dopiero na 3 czerwca.Jestem zalamana,jutro mam odebrac przeswiwtlenie.Boje sie,ze juz moga byc nici z biegania :chlip:
PKO
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bez przesady, może faktycznie zbyt ambitnie podeszłaś do tematu ( początkującym i powracającym zdarza się to za często ) i to zwykłe przeciążenie. Od razu powinnaś schładzać bolące miejsce, w domu mieć podstawową maść przeciwbólowo-przeciwzapalną i smarować 3-4 razy dziennie.
Na początek poczytaj http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=11109
karina
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzieki za odp.tak smaruje i biore tabletki przeciwzapalne,najgorsze,ze zwykle chodzenie sprawia mi bol.Ale od jutra mam krioterapie,moze to pomoze.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozumiem, że krioterapia to własny pomysł? Na pewno nie zaszkodzi, ale też nie na wszystko pomoże.
Na RTG mogą wyjść uszkodzenia w przypadku np pękniętej łąkotki i jej kawałków, choć nie zawsze wszystko widać. Podobnie jak na USG, które jest mocno przeceniane. Najdroższy, ale chyba najbardziej miarodajny, jest rezonans.
Nic jednak nie zastąpi konsultacji z ortopedą, który ma pojęcie o urazach sportowych, bo ten zwykłym testem łąkotkowym i dobrym wywiadem, potrafi postawić równie dobrą diagnozę.
karina
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To nie moj pomysl,lekarz ogolny mi poradzil.Czyli mam sie lepiej wstrzymac z tym i poczekac na zdjecie RTG?Jutro odbieram.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poczytaj ten temat:

viewtopic.php?f=2&t=34064

Mialem to samo i mija teraz drugi tydzien i powoli przechodzi, ale zero biegania i oszczedzanie nogi.
karina
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mozliwe,ze masz racje,u mnie dzisiaj juz 16 dzien :chlip:jak malo chodze,to jakos moge to zniesc,ale zeby zwykly spacer byl dla mnie meka :chlip: Zdjecie oczywiscie nic nie wykazalo.
karina
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej,w koncu po ponad 3 tygodniach przechodzi,mialam mocno przeciazone kolano i naciagniete wiezadlo...Powiedzcie prosze czy powinnam zaczekac jeszcze z bieganiem?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poczekaj, az przejdzie calkiem, ja zignorowalem lekko dokuczajaca kostke i teraz musze czekac kolejne 2 tygodnie bo ja nadwyrezylem, a pewnie wystarczylo poczekac tydzien dluzej i byloby ok... :-/
karina
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Spoko,jakos dam rade,aczkolwiek bedzie ciezko...a orientujesz sie moze,czy bieganie na tzw.piete,moze byc przyczyna kontuzji?Mam buty Runtone+ i tak sie wlasnie zastanawiam czy to nie przez technike biegania.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wiesz, ja jakims specem nie jestem, ale biegajac na piete nie amortyzujesz wstrzasow ktore powstaja w czasie biegu. Sciagnij buty i przebiegnij sie, moge sie zalozyc, ze bedziesz biegla na srodstopiu co jest naturalne. Bieganie na piecie wymuszaja chyba buty, a przynajmniej mi sie tak wydaje bo strasznieciezko jest mi biec na srodstopiu w butach (musze o tym ciagle myslec), a na boso przychodzi mi to naturalnie.
karina
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ale pewnie wiekszym ode mnie :usmiech: Dzieki za odpowiedz
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Eeeee, ja tylko powtarzam co przeczytalem i co sam zaobserwowalem u siebie w mojej niedlugiej i pelnej kontuzji karierze biegacza ;-)
karina
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie to zebym marudzila....nie dosc,ze bol lewego kolana po miesiacu nie mija,dalej kuleje,to jeszcze dzisiaj rano wstaje i zaczelo bolec mnie drugie kolano,tyle ze po zewnetrznej stronie.Od czego?Przeciez nic nie robilam.Moglam je ot tak po prostu przeciazyc tym,ze jak do tej pory oszczedzalam lewa noge?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Utykajac obciazasz bardziej zdrowa noge, po miesiacu zdrowa noga moze miec dosc. Jesli bol nie zmalal przez ten czas to mysle, ze warto skonsultowac sie z lekarzem lub farmaceuta... yyy znaczy fizjoterapeuta ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ