Wyrok:

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i stało się. W końcu została stwierdzona. Na razie mało rozwinięta i będę walczył, żeby tak pozostało.
Dostałem serię pożądnej rehabilitacji, leki i zobaczymy co będzie dalej. W przyszłym tygodniu idę po wkładeczki... Trochę mnie to zdołowało, ale z drugiej strony wiem co mi jest. Przynajmniej jeden kompetentny lekarz w Łodzi :)
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Acha i co ważne: Mnie ta przypadłość objawia się bólem po wewnętrznej stronie kolana, a nie po zewnętrznej, jak większości....
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chłopie trzymaj się!!!!

Powodzenia i głowa do góry!
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki :)
Optymizmu nigdy mi nie brakowało.
Chociaż to jest trochę nie fair. Czyż nie byłoby lepiej, żeby takie paskudztwa spotykały ludzi, którzy i tak całymi dniami gniją przed telewizorem? I tak by im to nie dokuczało.....
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wydaje mi sie , ze nowy rodzaj zabiegow , o ktorych wlasnie wspomnialem , leczy takze kolana .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ralphi-chondromalacjo to nie wyrok :) W sumie wiesz co Ci jest :)

Dziś wróciłam ze szpitala,miałam kolejną artroskopię i usunęli mi chrząstkę z kłykcia przyśrodkjowego kości udowej bo miałam tam właśnie zmiany chondromalacyjne-ale co ciekawe,zawsze bolało mnie tam gdzie mam łąkotkę ale łąkotki są calusie :) Tylko przyśrodkowa jest trochę luźniejsza ale nie dało się jej usunąć bo nie chciała wyjść :)

Powodzenia :)

Paulinek :)
W górach jest wszystko co kocham...
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie też kiedyś wróżono wózek inwalidzki, ale chyba ta wróżba się nie sprawdzi dzięki BIEGANIU. Ruch, ruch, i jeszcze raz ruch. Oczywiście odpowiednio dozowany! Życzę wszystkiego dobrego!  

(Edited by rono at 8:37 am on May 1, 2004)
Awatar użytkownika
kardash
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

prośba do Ciebie Ralphi - mówiłeś o jakimś dobrym specjaliście z Łodzi...

na razie nie jest mi potrzebny, ale taki adres się przyda :)

pozdrawiam.. no i łykaj dużo witaminek
kardash
Awatar użytkownika
kardash
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ok, moja wina...

mogłem zobaczyć parę wątków niżej, ale chyba mi potrzebny szybciej będzie okulista niż podolog
kardash
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from kardash on 9:34 am on May 1, 2004
ok, moja wina...

mogłem zobaczyć parę wątków niżej, ale chyba mi potrzebny szybciej będzie okulista niż podolog
:hahaha:

Dzięki wszystkim za otuchę :) Była mi potrzebna.

Paunow, to chrząstkę się usuwa ?? I co dalej ?? Myślałem, że stara się ją zregenerować... Wytłumaczysz mi ?
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chondromalację można spróbować zatrzymać na w miarę mało zaawansowanym stadium choroby tzn stopień I :) Natomiast nie da się jej zregenerować :)Chrząstka stawowa nie podlega temu procesowi-niestety.

U mnie lekarz po prostu usunął ten kawałek uszkodzonej chrząstki-nie wiem który to był stopień :)Za pierwszym razem bolało jak cholera ale po 3 tygodniach rehabilitacji przestało :) A teraz w sumie mnie nic nie boli-aż się dziwnie czuje bo mnie nie boli od 3 lat po raz pierwszy :) Tylko ranki trochę ciągną :)

Wydaje mi się że możesz spróbować leków tj Hyalgan czy Synvisc ale wcześniej upewnij się że masz I czy II stopień chondromalacji,krioterapia też jest na to dobra :) Ale jeśli masz już bardziej zaawansowane stadium choroby to nie wyrzucaj kasy na leki tylko poszukaj dobrego specjalisty :) a potem zbankrutuj się na leki :)

Jak coś to chętnie pomogę-jeszcze nie biegam ale kto wie może kiedyś :)
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ralphi
Co do tego co dalej-cóż jak na razie nie mogę jeździć na wyższych przełożeniach jak 1/1 :( czyli przerzutka dla głupków.Nie mogę nosić ciężkiego plecaka :( co jest dla mnie dość mocnym ograniczeniem bo jak jadę na obóz to mój plecak waży lekko 17 kg nie licząc innego sprzętu :( No i jeszcze nie umiem kucać i klękać...

A ty jak się czujesz ze swoją chorobą?
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Paulinek, gorąco współczuję Ci stopnia zaawansowania tego dziadostwa. Nie wiem, który stopień jest to u mnie, ale będę musiał spytać. Dzięki za pomoc. W razie jakichkolwiek wątpliwości, będę walił do Ciebie jak w dym :)
Co do zabiegów, to dostałem krioterapię i jeszcze dwa jakieś inne. Mam nadzieję, że pomogą. Zorientuję się jakie dokładnie noszą nazwy i napiszę. Poza tym łykam Flexodon. No właśnie, a na wszystkich tego typu preparatach (glukozamina) jest napisane, że wspomagają regenerację chrząstki.....

Pozdrawiam gorąco i życzę powrotu do zdrowia i formy. To wspaniałe, że już nie boli :o) Czy to tak na prawde znaczy, że jesteś już zdrowa??  Byłoby super. :)
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie to znaczy że jest lepiej na jakiś czas :) Ale dobre i to :)

Nie wiem czy jestem już do końca wyleczona,lekarz mówi że noga już zawsze będzie drugiej kategorii i już nie wróci do takiej sprawności jak była,że muszę uważać i ją oszczędzać...zobaczymy jak to wyjdzie...

Jak mi powiedział że zostawia mi łąkotkę choć jest ona nieco poluzowana to pomyślałam sobie-no tak do następnej blokady...zobaczymy jak będzie.Jak na razie będę się cieszyć tym co mam :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ralphi
ty się nad soba nie rozczulaj. Paunow to poważne sprawy miała a Ty jak sam pisałeś mało rozwiniętą chondromilację. Teraz połowa albo nawet więcej społeczeństwa ma chondromolację, ja też mam i jest spoko.
Musisz nogi w sprawności utrzymywać, siedziec jak najwięcej z wyprostowanymi kolanami i byc aktywnym ruchowo.
Z tego co rozumiem to u Ciebie to nic poważnego.
ODPOWIEDZ