Pierwszy bieg na 10 km.
-
- Rozgrzewający Się
Hej!
W pobliskim mieście za 2 tygodnie odbędą się zawody w biegu na 10 km. Mogą wziąć w nim udział osoby poniżej 18tego roku życia (za zgodą rodziców - no problem), więc się załapuję. Na przebiegnięcie trasy jest 1,5 godziny, więc to jest tempo ok. 6,5 km/h. Cała trasa w tym biegu jest płaska, żadnych gór czy dolinek.
Ja raczej nie udzielam się w zawodach (brałam raz udział w biegu na 800m, dobiegłam w 3 minuty; ale za to dwukrotnie wygrałam szkolny bieg na 2 km po terenie górzystym). Z kondycją nie jest u mnie w cale tak źle, biegam sobie 2-3 razy w tygodniu na bieżni w tempie 8-10 km/h, a po godzince biegania w tym tempie nie jestem jakoś specjalnie zmęczona.
Co o tym myślicie? Czy spróbować swoich sił w tym biegu?
W pobliskim mieście za 2 tygodnie odbędą się zawody w biegu na 10 km. Mogą wziąć w nim udział osoby poniżej 18tego roku życia (za zgodą rodziców - no problem), więc się załapuję. Na przebiegnięcie trasy jest 1,5 godziny, więc to jest tempo ok. 6,5 km/h. Cała trasa w tym biegu jest płaska, żadnych gór czy dolinek.
Ja raczej nie udzielam się w zawodach (brałam raz udział w biegu na 800m, dobiegłam w 3 minuty; ale za to dwukrotnie wygrałam szkolny bieg na 2 km po terenie górzystym). Z kondycją nie jest u mnie w cale tak źle, biegam sobie 2-3 razy w tygodniu na bieżni w tempie 8-10 km/h, a po godzince biegania w tym tempie nie jestem jakoś specjalnie zmęczona.
Co o tym myślicie? Czy spróbować swoich sił w tym biegu?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 56:19
- Życiówka w maratonie: brak
oczywiście.... zawody to fajna zabawa dla dobrych i dla tych słabszych. Ja biegam jak tylko mogę, zajmuje czołowe miejsca w końcowej części stawki, ale sama frajda z uczestnictwa się liczy, medale, koszulki, dyplomy za udział czasami też są...
gorąco polecam..
ostatnio bawiłem się na Biegu Tura w Człuchowie, gorąco polecam fajna imprezka...
gorąco polecam..
ostatnio bawiłem się na Biegu Tura w Człuchowie, gorąco polecam fajna imprezka...
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:03
Nawet się nie zastanawiaj, skoro biegasz na treningu w okolicach 10km/h to spokojnie na zawodach złamiesz 50/55min, nie ma co zwlekać z debiutem, im szybciej zaczniesz tym lepiej, w dodatku zawody to dodatkowa motywacja 

- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
tu się nie ma nad czym zastanawiać. pewnie że tak.Kartka pisze:Czy spróbować swoich sił w tym biegu?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 55,06
Ja też biegam na treningach w tempie ok 6 minut na km (głownie leśne ścieżki, czasem po piachu, teren nierówny) i na zawodach miałem ok. 55 minut (pierwszych i na razie jedynych - wkrótce będą kolejne).
Było by lepiej gdyby nie tłok na pierwszych kilometrach trasy (2400 uczestników).
Spokojnie zejdziesz poniżej 1 h. Ważne by nie zacząć za szybko.
Było by lepiej gdyby nie tłok na pierwszych kilometrach trasy (2400 uczestników).
Spokojnie zejdziesz poniżej 1 h. Ważne by nie zacząć za szybko.
-
- Rozgrzewający Się
Słuchajcie! Wzięłam udział w tym biegu i jestem zachwycona. Zakochałam się z bieganiu jeszcze bardziej; teraz będę tylko polować na kolejne, żeby poprawić czas. :D Na początku było ciasno i bardzo wolno (7 km/h mniej więcej), ale to może i lepiej? Przynajmniej się nie zmęczyłam, bo na końcu postanowiłam przegonić jedną dziewczynę w mojm wieku i przez ostatni kilometr to niemalże sprintem leciałam do mety (BTW - udało się).
A możecie mi doradzić? Trasa miała dokładnie 10,6 km; ja przebiegłam to w 1h i 33s. Gdyby trasa miała równe 10 km, to byłabym 3,5 minuty wcześniej.
Jeżeli teraz ktoś zapyta mnie w jakim czasie pokonuję odcinek 10 km, to mam odpowiedzieć 60,5 minuty czy 57 minut? Wiem, że błachostka, ale chciałabym się jakoś pocieszyć niezłamaniem godziny.
A możecie mi doradzić? Trasa miała dokładnie 10,6 km; ja przebiegłam to w 1h i 33s. Gdyby trasa miała równe 10 km, to byłabym 3,5 minuty wcześniej.
Jeżeli teraz ktoś zapyta mnie w jakim czasie pokonuję odcinek 10 km, to mam odpowiedzieć 60,5 minuty czy 57 minut? Wiem, że błachostka, ale chciałabym się jakoś pocieszyć niezłamaniem godziny.

- krunner
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:53
Są różne podejścia. Moje jest takie: na pewno złamałaś 60' na 10km jeśli dystans miał 10.6 km i przebiegłaś go w 1h 33sek. Nie możesz pochwalić się życiówką na 10 km, bo tak naprawdę jej nie znasz. Możesz powiedzieć znajomym, że 10 km biegasz w ok. 57'kokpit pisze:Jeżeli teraz ktoś zapyta mnie w jakim czasie pokonuję odcinek 10 km, to mam odpowiedzieć 60,5 minuty czy 57 minut? Wiem, że błachostka, ale chciałabym się jakoś pocieszyć niezłamaniem godziny.

krunner
-
- Rozgrzewający Się
Niestety z tego co kojarzę, atestuje się najczęściej maratony, nie biegi na 10 km. Ale ciekawy pomysł, zobaczymy. Dzięki za odpowiedź.krunner pisze:
Są różne podejścia. Moje jest takie: na pewno złamałaś 60' na 10km jeśli dystans miał 10.6 km i przebiegłaś go w 1h 33sek. Nie możesz pochwalić się życiówką na 10 km, bo tak naprawdę jej nie znasz. Możesz powiedzieć znajomym, że 10 km biegasz w ok. 57'. Jak chcesz mieć zyciówkę, to poszukaj następnym razem biegu z atestem.
krunner

- krunner
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:53
Atestuje się biegi na różnych dystansach. Także na 10 km. Na 5 km też itd. To jest napisane w regulaminie biegu ew. można zapytać organizatora.krunner pisze:Niestety z tego co kojarzę, atestuje się najczęściej maratony, nie biegi na 10 km. Ale ciekawy pomysł, zobaczymy. Dzięki za odpowiedź.
krunner