Witam ! Chcę zacząć biegać, ale nie bardzo wiem czy mogę, ponieważ mam skrzywienie kręgosłupa - skoliozę. Może troszkę o sobie: mam 21 lat, 176 cm wzrostu, waga ..chyba coś ok 78-80 kg. Chciałbym zacząć biegać, ale nie wiem czy mogę ze względu na mój kręgosłup. Ogólnie postanowiłem trochę się wziąć za siebie a dokładnie za sport żeby poprawić swoją kondycję, stan psychiczny i zacząć coś w końcu robić

Głównie prowadzę siedzący tryb życia (siedząca praca a po pracy tv, komp). Oczywiście nie, że się nie ruszam w ogóle, ale tego ruchu jest bardzo mało. Okres letni spędzam na rowerze, więc z tą formą najgorzej nie jest, ale jeśli chodzi o porę jesienno-zimową to jest zastój. I to właśnie chcę zmienić ! Mam nadzieję, że nie jest to słomiany zapał, ale myślę, że mi w tym pomożecie
A więc do rzeczy: chcę aktywnie spędzać czas w związku z tym chciałbym o ile to możliwe łączyć bieganie, rower i ćwiczenia na kręgosłup (pływanie odpada, bo wstyd trochę, ale... nie umiem pływać ;/ ). W związku z tym mam do Was parę pytań:
- jeżeli bieganie wchodzi w grę to jaki plan treningowy możecie mi polecić ?
- jakie ćwiczenia na moją przypadłość kręgosłupa(jeżeli w ogóle jest jeszcze sens ćwiczyć ten kręgosłup bo skrzywienie mam od ok. 11 roku życia) , które pomogą mi osiągać efekt w bieganiu ?
- jak połączyć te 3 rodzaje ćwiczeń, tak żeby nie były one szkodliwe dla mojego zdrowia (np. kręgosłupa) ?