Izotonik z "Biedronki"

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:27
Życiówka w maratonie: 3:03:42

Nieprzeczytany post

Odwiedziłem dzisiaj miejsce w którym zakupy robią najbiedniejsi obywatele najszego kraju i natknąłem się na napój izotoniczny
"BE Sport". Zakupiłem 6 butelek po 0,5l każda, podchodze do kasy a kasjerka dziendobry - pik pik - 8,xx zł prosze. Myslałem, że bedzie mnie to kosztowało więcej, a tu miła niespodzianka. Otwieram butelke, pije - całkiem jak "Powerade" tylko ze za połowe ceny.

Czy myślicie, że BE Sport to dobry zamiennik dla markowych i drogich napoi izotonicznych? Dodam ze zawartosc weglowodanów w 100mlwynosi 5,4g (w tym 3.8g cukrów)l sodu 0,04g a niacyny 2,7g
PKO
biegacz123456
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam też kupuje BE-sport , dla porównanie podam parametry powerrade
węglowodany 4,7g w tym 3,7g cukrów
sód 0,05g
A wiec parametry podobna a cena niższa.
Pozdrawiam smakoszy powerwody :hahaha:
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślę że warto ale wtedy kiedy czujemy przysłowiowe pół ściany po treningu, albo długo biegamy, w innym przypadku nie wiem poco było by to pić, a po treningu i tak jemy sobie coś, co uzupełni cokolwiek. :D Chodzi tylko o czas przyswajania i poręczność danego produktu, każdy wybierze sobie odpowiednią rzecz dla siebie. Czasem tak myślę jak to marketing może związać produkt z umysłem człowieka i zrobić z tego mantrę, znam takich co bez izo na siłowni nie podchodzą do sprzętu. ;) Mógłbym tą definicję sformułować i było by widać patologie mechanizmu myślenia. Miało to być narzędzie rozkręcające sprzedaż a jest narzędziem zaburzającym rzeczywistość nowym pokoleniom, super...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
qdrake
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mozliwe nawet, ze sam powerade wypuszcza swoj produkt pod marke biedronki, jak biedronka z wieloma innymi produktami czyni - bo zbyt miesieczny maja potezny, wiec moga negocjowac z producentami i takie myki robic.

Pozdruffka!
Never stop exploring!
biegacz123456
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie sądze żeby robił to powerrade , bo skład i wartości odżywcze były by identyczne.
waclaw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

biegacz123456 pisze:Nie sądze żeby robił to powerrade , bo skład i wartości odżywcze były by identyczne.
To akurat błędny wniosek - ten sam producent wcale nie oznacza tego samego składu. Na opakowaniu powinno być zresztą podane kto to stworzył ... i na pewno "producentem" nie jest Powerade, bo Powerade to tylko marka (rozlewana przez Coca-Cola Company).
BLOG
KOMENTARZE dzięki kachita :D
DariaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Znam wielu ultra i martonczykow, ktorzy izotonikow sklepowych nie uzywaja wcale. W trakcie biegu maja albo tabletki solne, albo zwykle jednorazowki soli z restauracji, albo jedza solone precle. Izotonik, mozna b. latwo zrobic samemu i zamiast cukru dodac np. miodu.
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:27
Życiówka w maratonie: 3:03:42

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że można zrobić samemu i dodać miodu który zawiera prawie wyłącznie cukry proste tylko dla mnie jest jedno ale - smak
Izotoniki nie dość, że spełniają swoją funkcje efektywnego "ładowania" organizmu substancjami odżywczymi to trzeba przyznać ,że świetnie smakują. Kiedyś robiłem eksperymenty i zacząłem od najprostszego: 10g glukozy/100ml wody - wypić się tego nie dało więc trzeba by dodać jakiegoś aromatu - tylko jakiego? przecież wszystko co ma jakiś smak zaiwiera cukier ( w takim razie po co jeszcze glukoza?) ale chwile może sie pobawić z cytryną i miodem? Zrobiłem te miksture 2x i jakoś mi nie podchodziła dlatego zrezygnowałem.

A tak na marginesie to od dnia w którym postanowiłem, że będe biegał(ponad rok temu) nie wypiłem więcej niż 10-15 butelek tylko ostatnio sie naczytałem o treningu w upale i odwodnieniu dlatego wątek założyłem, bo mie usmiecha mi się na półmaratonie w Grodzisku "odjechać" z powodu nadmiernej wiary w siły człowieka:)
Awatar użytkownika
Apau
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1h1min
Życiówka w maratonie: marzenie

Nieprzeczytany post

Mam pytanie jako laik, biegam niewiele kilometrowo, ale raz w tygodniu robię 10-12 km, czy oprócz wody potrzebuję jeszcze czegoś po biegu? Nigdy w życiu nie miałem w ustach żadnych izotoników, zresztą wczoraj w biedronce oglądałem ten napój i niczego szczególnego w składzie nie zauważyłem, kofeiny raczej nie potrzebuję.
Zastanawiam się więc czy woda wystarczy... a tak przy okazji, co sądzicie o wypiciu po biegu zamiast mineralnej piwa lub dwóch? Zaspokaja pragnienie i fajnie kręci :)
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomek1993 pisze:. Kiedyś robiłem eksperymenty i zacząłem od najprostszego: 10g glukozy/100ml wody -
dałeś tej gluzozy prawie 2x za dużo, by mówić o "izotoniku";
Tomek1993 pisze:wszystko co ma jakiś smak zaiwiera cukier ( w takim razie po co jeszcze glukoza?)
cukier (sacharoza) jest słodszy niż glukoza, ale glukoza dużo łatwiej się przyswaja;
pzdr
gl
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu głównie chodzi o chlorki a nie o cukry :) hrhr
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011, 12:59 przez F@E, łącznie zmieniany 1 raz.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Apau pisze:Mam pytanie jako laik, biegam niewiele kilometrowo, ale raz w tygodniu robię 10-12 km, czy oprócz wody potrzebuję jeszcze czegoś po biegu?:)
woda wystarczy; "potrzebę" picie izotoników przy każdym możliwym wysiłku wykreowali producenci;
naprawdę jest niewiele sytuacji (w zasadzie jedna), kiedy picie izotonicznych napojów dla sportowców ma sens;
a jak się bez potrzeby dostarcza słodzonych napojów, to można sobie zaszkodzić;
Apau pisze:a tak przy okazji, co sądzicie o wypiciu po biegu zamiast mineralnej piwa lub dwóch? Zaspokaja pragnienie i fajnie kręci :)
niektórzy piją i więcej, co nie znaczy, że dobrze robią;)
pzdr
gl
feelipe
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Troche wszyscy odbiegli od tematu czyli opinii o izotoniku z biedronki. Moge go porownac do powerade i oshee, jak dla mnie to sie nadaje jako napoj po treningu. Ostatnio go testowalem w trakcie treningu w upalna pogode i po paru kilometrach sila rzeczy napoj sie podgrzal i jak dla mnie smakowal jak woda z cukrem. Zrobil sie tak slodki, ze ciezko bylo go wypic i wzmagal tylko pragnienie. Cieple oshee i powerade da sie wypic i nie czuc takiej slodyczy. Jednakze biedronkowy izo slochodzony po treningu jest dobry, "na cieplo" mi nie podchodzi. Pewnie kwestia czysto personalna :)
Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mówię że tu chodzi o chlorki a nie o cukry, cukier odgrywa w tym mniejszą rolę.

pozdro
Awatar użytkownika
soprano99
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio kupiłem OSHEE ISOTABS http://osheelive.eu/tuba-multifruit.html
Cena - 4,45
GG 4428822