Zagubiona w świecie butów biegowych:)

Susan Sto Helit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, bardzo proszę bardziej doświadczonych biegaczy (czyli jakieś 99% forumowiczów :oczko: ) o pomoc w wyborze butów do biegania.
Słowem wstępu: biegam od kilku tygodni. Ponieważ cierpię na słomiany zapał i moja miłość do wszelkich sportów jest intensywna, acz krótka, żeby nie wydawać za dużo kasy na koleją głupotę, kupiłam sobie buty Kalenji Ekiden 75, o te :
http://www.decathlon.com.pl/PL/ekiden-75-129679228/. Miłość do biegania póki co mi nie przeszła, ale buty nie do końca mi pasują. Podczas biegania staram się spadać na śródstopie, ale w tych butach nie bardzo jest to możliwe, bo mają naprawdę grubą piankę pod podeszwą, więc siłą rzeczy spada się na piętę. Próbując lądować na śródstopiu wyglądam jak szurnięta baletnica. Druga rzecz- buty chyba kiepsko trzymają stopę, bo biegając po większych nierównościach czuję, że stopa przechyla mi się w bucie (są dobrze zawiązane).
Mam 170cm, ważę 50kg. Biegam po parkach, po wałach przy rzece, czasem po lesie, do biegania po górach dopiero się przymierzam.
Potrzebują lekkich butów, w których dobrze się biega po nierównościach, które dobrze amortyzują, a jednocześnie nie mają kilkucentymetrowej podeszwy.
Jeśli ktoś dobrnął do końca moich wypocin i przychodzą mu do głowy jakieś propozycje butów dla mnie, to będę niezmirnie wdzięczna, jeśli je tu przedstawi :taktak:
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Naprawdę nie ma na to takiej prostej odpowiedzi.
Nie ma jednego miejsca gdzie możesz przymierzyć wszystkie modele butów.
To co pasuje mi, być może nie będzie pasowało Tobie i odwrotnie.

To ciśnienie na niski profil jest dziś modne :)
Moje ulubione obecnie to Puma Faas 500 ale to nie jest but terenowy.
Saucony Peregrine może byłby dla Ciebie fajny?
NewBalance robi chyba różne terenowe buty które mogłabyś spróbować ale mało o nich wiem.
Może adidas adizero XT, tylko nie jest chyba łatwo go dostać.
zaba30
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Montrail Rogue Racer,niskoprofilowe i w teren.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Całkiem ładne te Montrail Rogue Racer, na parkowe dróżki się nadadzą :bum:

Obrazek
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
rbk17

Nieprzeczytany post

Ja pierwsze swoje biegowe buty kupiłem rok temu, ale od razu się wkurzyłem bo mimo, że kupiłem na allegro i okazały się idealne na rozmiar to czułem, że są za ciasne. Cały rok mi zajęło dojście do tego, że to za grubych skarpetek używam, kupuję teraz najcieńsze i to ewidentny koniec z ta niedogodnością. Pytanie jest, po jakiej nawierzchni biegasz, jeśli po piasku to polecam firmę "Joma"(na allegro jest) około 100 zł. Jeśli głównie po chodnikach, kostkach, asfalcie to jakieś adidasy z poduszką amortyzującą(do ochrony stawów), te już mogą kosztować 150-200 zł, firma Adidas jest bardzo droga, ale nie najdroższa, ale za to pewna. Ewentualnie Reebook, Nike i podobne. Nie kupuj adidasów byle jakich za 20-50 zł(w Biedronce) to morderstwo dla nóg. Czyli podsumowując: buty + skarpetki, jak za ciasno to bierz cieńsze skarpetki. Jak nie będziesz myśleć o stopach podczas biegania to dopiero wtedy będzie ok.
tomek74
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

opowiem moja historię.4 pary butów i ta CZWARTA pasuję.pierwsze 3 to kalenji różnej maści,ale niestety zawsze coś.pobiegałem i...do bani.kupiłem droższe i..znów coś nie tak.znów droższe i też to nie to a ta czwarta asics i to jest to
malenstwo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
chciałabym podpiąć się pod pytanie koleżanki, żeby nie zakładać nowego tematu.

Szukam dla siebie nowych butów, miałam robiony test na bieżni przez Pana z Intersportu z Gdyni, który stwierdził, iż mam wyjątkowo wysokie podbicie, achillesy są równe, ale z kolei kostki schodzą do wewnątrz podczas biegu. Zalecił mi obuwie Asics model 1160 i 1150 (duża amortyzacja, wewnętrzne podtrzymanie stopy, przy czym testowałam tylko stratusa, bo innych modeli w moim rozmiarze nie było i na tej podstawie padła propozycja tych dwóch modeli).

(Z kolei do marszów nordic walking [piętka do marszu bardziej zaokrąglona - występuje propulsja] polecił mi nike free - dlatego trochę się pogubiłam, bo one mają zupełnie inną charakterystyke :niewiem: )

W związku z tym, że mimo wszystko wolę sama trochę się jeszcze w tym temacie zorientować, mógłby mi ktoś polecić damskie obuwie dla stóp neutralnych z lekka pronacją, niekoniecznie asics'a, tylko też innych firm? :hejhej: I czy np model Asicsa 2160 nie jest stosunkowo podobny do tych polecanych?
sometimes, we just need to believe
in ourselves.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ