Kilometraż, wybieganie - zwiekszanie dystansu?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
AREX
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam biegaczy :-)

Ciekaw jestem jak się zapatrujecie na zwiększanie kilometrażu... Jest duzo zwolennikow teorii (w tym i J. Skarżyński) ze jednak porządny kilometraz to podstawa no i dobry srodek do poprawy wydolnosci...

Tyle ze jak tak sobie licze - to ciezko go zrobic w warunkach zwyczajnego szarego zycia i chodzenia do pracy...
Obecnie wskoczylem na ok. 50km tygodniowo - a wychodzi na to ze fajnie by bylo biegac wiecej powiedzmy wskazywane przez niektorych 70-80 km tygodniowo... (mowimy o kilometrach bieganych spokojnie a nie tempówkach ;-) )

Zatem - zapytam sie praktyków - co o tym sadzicie - czy rzeczywiscie zwiekszanie kilometrazu ma taki zbawienny wplyw na budowe bazy i wydolnosci? Oraz najzwyczajnie w swiecie jak to godzicie z obowiazkami codziennymi?

Bo jakby nie bylo wyskok 3 x w tygodniu na 10km bieganych w 1 zakresie to jest ok. godzinki dziennie i w niedziele powiedzmy 2okm lub ciut wiecej jako wycieczka biegowa to kolejne 2 godzinki lub troche wiecej - doliczajac dojazd, powrot, rozciaganie itd.. czas leci.. a jakby to podbic na jeszcze wiecej km to juz nei wiem jak to pogodzic z zyciem codziennym.... no chyba zeby biegac szybciej ale poki co to nie mam takiej formy jeszcze....

ciekaw jestem co powiecie...
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

moj trener Alojz mowi, "jak chcesz dobrze biegac to musisz biegac" a trener Emek powtarza ta sama madrosc, wiec cos w tym jest. /0 km jednak to dosc duzo. Ja tak dobrze i duzo nie biegam ale Emek w ramach przygotowan do Mistrzostw Bawarii w crossie bieg na 8 km z haczykiem biegal 50 - 60 km tygodniowo. Mi sie tez wydaje, ze wazne do czego trenujesz. Inny jest kilometraz do maratonu a inny do 5 km
Awatar użytkownika
AREX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

sorry - rzeczywiscie nie uscislilem :)
mialem na mysli maraton...
Obrazek
szodan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Arex, na pewno im więcej tym lepiej - w sensie łatwiej potem przebiec maraton, bo organizm jest lepiej wytrenowany.
natomiast aby dobrać kilometraż dla siebie tak naprawdę odpowiedzieć musisz sobie na kilka pytań:
- od jak dawna regularnie biegasz?
- chcesz przebiec maraton, czy zawalczyć na nim o czas?
- czy bieganie jest dla Ciebie hobby, czy priorytetem?

im dłużej biegasz tym szybciej po treningu regenerować będzie się Twój organizm, a przetrenować się przy zbyt długich dystansach jest całkiem łatwo. dodatkowo jeśli bieganie to hobby to powinieneś zachować równowagę miedzy innymi obowiązkami i przyjemnościami (np. spotkaniami z przyjaciółmi).

z mojego (niezbyt długiego co prawda doświadczenia) wyszło, że przygotowując się do maratonu powinnam biegać ok 45 - 60km tygodniowo by czuć się dobrze spokojnie przebiec maraton (mój zeszłoroczny debiut przy takim kilometrażu wyszedł mi z czasem 3:46). przed tegorocznym wiosennym maratonem staram się zwiększyć tygodniowy dystans do 50-65km, a planuje czas 3:30.

oczywiście możesz też szukać sposobów na oszczędność czasu - ja np. wracam biegiem z pracy (myśli że biegnę do domu dodaje mi skrzydeł, odstresowuję się po pracy, a dodatkowo wykorzystuję te godzinę którą i tak spędziłabym w drodze...)
Wala
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

kilometraż to podstawa - począwczy od średniaka aż do maratończyka. Baza bez której nie da sie obejść.
Awatar użytkownika
torronto
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:21
Życiówka w maratonie: 2:58:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trzeba biegać możliwie dużo. Szare życie niech idzie na bok. Bieganie ma być Twoim życiem codziennym.
Gdy nie idziesz na trening, pomyśl o tym, że inni w tym czasie biegają.
www.bieganie.torun.pl
Wala
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

torronto pisze:Trzeba biegać możliwie dużo. Szare życie niech idzie na bok. Bieganie ma być Twoim życiem codziennym.
Gdy nie idziesz na trening, pomyśl o tym, że inni w tym czasie biegają.
Wszystko rozumiem, ale tez nie dajmy się zwariować. To ma dawać fun, a nie stres, że w momencie, kiedy ja jadę na urlop z rodziną inni jadą na obóz do Szklarskiej. Bez fanatyzmu. Bo fanatyzm gorszy od faszyzmu.
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

Wala pisze:
torronto pisze: w momencie, kiedy ja jadę na urlop z rodziną inni jadą na obóz do Szklarskiej. Bez fanatyzmu. Bo fanatyzm gorszy od faszyzmu.
no ja jade do Szklarskiej z rodzina :bum:
a byczyc sie bede potem albo przed
szodan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dlatego właśnie pisałam o tym, że samemu należny odpowiedzieć sobie: czym jest dla mnie bieganie?
Jeśli to ma być fun to rób to tak by nie "zawalać" innego życia dla biegania, jeśli jest czymś więcej - musisz być gotowy na wyrzeczenia.
Wala
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Można znaleźć złoty środek, można trenować codziennie, mieć rodzinę, dziecko, urlop nad morzem, wszystko. Kwestia odpowiedniego zaplanowania czasu. Ja lubię trening z rana, bo później mam już cały dzień mówiąc brzydko " z bani". Tylko nie można dać się zwariować. Nie bądźmy więźniami swojego hobby.
Awatar użytkownika
AREX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

przede wszystkim jak sami zauwazyliscie grupowo wszystko zalezy....
inaczej sie mysli majac 20 lat a inaczej sie mysli majac 39 latek jak ja ;-)
aczkolwiek ja mam tak ze sie angazuje w to co robie i chce miec jakis progres sam dla siebie....

co nie zmienia faktu ze tak naprawde podporzadkowujemy nasze zycie pod bieganie - nie da sie tego oszukac...
ale nie jest to takie straszne, w koncu zyje sie raz (choc niektorzy twierdza inaczej) ;-)

co do mnie konkretnie - skoro to ja zaczalem ten watek.. biegam bardzo krotko bo od wiosny zeszlego roku..
wczesniej dluuuuugo byla bezczynnosc - za mlodego z kolei byly sztuki walki, ktore zakorzenily ambicje sportowa :-)

dluga by byla lista przeszkod i kontuzji ktore mnie wstrzymywaly i nawet teraz co nieco mi sie daje we znaki ale...
ukonczylem zaszloroczny maraton poznanski w pazdzierniku w czasie z ktorego nie jestem dumny - ale powiedzmy ukonczylem mimo totalnego braku przeslanek aby fakt ten sie dokonal ;-)

teraz chcialbym nastepny ukonczyc łamiac 4 godziny... wiem ze dla wiekszosci z Was to smieszny czas... ale malymi kroczkami do przodu...musze sie poruszac... niestety tryb zycia - ilosc pracy i stres tez nie ulatwiaja mi szybkiej regeneracji a i obowiazki rodzinne (mam dwojke malych dzieci) pochlaniaja sporo czasu....

niestety z planu biegania od jesieni przez zime i zbudowania bazy ... ostal sie tylko plan bo biegalem malo i nieregularnie mialem naprawde szalony okres pod wzgledem przeciwnosci zyciowych... teraz sie troszke uspokoilo wiec od miesiaca biegam znowu - ale czasu nie oszukam... i bazy nie mam... dlatego sie podpytuje co sadzicie...

przebiegne połmaraton w kwietniu w poznaniu i zobacze wtedy bede mial jakis punkt odniesienia... bede chcial go przebiec 1:50 do 1.59 :-) liczac na to ze mam jeszcze lato na podreperowanie formy ....
ale tez nie wiem do kiedy biegac dlugie wybiegania.....

mowi sie ze wybiegania powinny byc w czasie minute wolniej od maratonskiego - wiec w tempie powiedzmy 6.20 - 6.40 to sobie spokojnie biegam i zrobienie 50km nie jest takim klopotem ale wiecej to juz wiecej czasu - wiec albo wydluze biegi w tygodniu - albo doloze drugi trening w niektore dni (moge wtedy biegac przed praca i drugi raz po pracy) - kolejny dzien treningowy (biegam 4 x w tygodniu) to chyba slaby pomysl - moge nie zdazyc z regeneracja...

szodan: a biegasz codziennie z pracy? ile km?
Obrazek
Wala
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Skormnie uważam, że na Twoim poziomie i przy Twoim trybie życia (dwójka małych dzieci) 2 treningi dziennie to droga do nikąd. Mówiąc kolokwialnie - "zajedziesz się" i tyle. Musisz mieć czas, żeby odpocząć, zregenerować się. 1 dzień w tygodniu nic nie rób, odpocznij - na tyle ile to możliwe, saunę odwiedź na przykład.
Moim zdaniem wystarczy Ci 80-100km tygodniowo w samych wybieganiach + 1 na tydzień troszkę siły (potrzebna na różnorodnych trasach - podbiegi, zbiegi itp) + ociupinkę szybkości (1 trening w tygodniu) + 1 na tydzień jakiś szybszy bieg ciągły (12-15km w tempie 80 - 90% Twojego maratońskiego tempa).
szodan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

80-100 km tygodniowo, dla w sumie początkującego biegacza? szczerze powiem (naprawdę bez złośliwości), że albo to mój organizm jest taki słaby, albo coś źle robię, bo robiąc 16-tyg plan treningowy do maratonu przy kilometrażu o 1/3 mniejszym pod koniec czuję się zdecydowania przemęczona. i chyba umarłabym gdybym teraz zaczęła biegać więcej. a poziom biegania mam podobny do Arexa.

natomiast co do biegania z pracy. biegam średnio 4x w tygodniu: 2 spokojne biegi, 1x interwał lub tempo, 1x wybieganie. i właśnie te spokojne biegi robię w drodze z pracy (lub do pracy bo mam taki luksus ze w biurze mamy prysznic). dystans to ok ok 8km, ale staram się dołożyć jeszcze małe kółeczko tu i ówdzie tak by było w sumie ok 12km.
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

szodan pisze:natomiast co do biegania z pracy. biegam średnio 4x w tygodniu: 2 spokojne biegi, 1x interwał lub tempo, 1x wybieganie. i właśnie te spokojne biegi robię w drodze z pracy (lub do pracy bo mam taki luksus ze w biurze mamy prysznic). dystans to ok ok 8km, ale staram się dołożyć jeszcze małe kółeczko tu i ówdzie tak by było w sumie ok 12km.
Ale Ci zazdroszczę, że możesz sobie do pracy pobiec. Ja niestety nie mam możliwości wzięcia prysznica, a bezpośredni kontakt z klientem trochę kłóci się z moim stanem po przebiegnięciu 10 km (bo tyle mam do biura). Ale muszę pomyśleć nad wracaniem biegiem - to spora oszczędność czasu, tylko nie wiem co z ciuchami roboczymi - do plecaka? Nie biegałem jeszcze z plecakiem...
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
szodan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

z ciuchami to zależy: najczęściej zostają w pracy (na wieszaczek i sobie wiszą do dnia następnego) i zabieram je wtedy gdy nie biegnę. czasami też wrzucam w plecak - jeśli nie są super grube lub super nieporęczne (np marynarka). a teraz wiosna idzie wiec będą coraz lżejsze:-)

a bieganie z plecakiem - jeśli masz taki, który można dobrze wyregulować za pomocą pasków i nie jest mega ogromny to śmiało spróbuj. jest trochę inaczej, ale nie jest jakoś bardzo ciężko (chyba że właśnie zabierasz do domu laptopa, albo coś wielkiego), ale trzeba się przyzwyczaić:-)

spróbuj raz (z plecakiem i z pracy) a zobaczysz sam że to naprawdę super oszczędność czasu i nie ma problemu z motywacją nawet jak brzydko na dworze jest (hurraaa do domu!!!):-D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ