Co robić, a czego nie?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
TomaSz__
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Za tydzień tj. 31 sierpnia po raz pierwszy wezmę(?) udział w imprezie biegowej (10km). Jak powinien wyglądać ostatni tydzień przed biegiem?
Biegam od maja, wcześniej kilkumiesięczna przerwa. Obecnie biegam 4-6 razy w tygodniu dystans 6-10 km z prędkością 10-13km/h.
Wczoraj robiłem interwały, dzisiaj 14km lekkim truchtem 8-9km/h. W niedzielę chcę (muszę) zrobić przerwę.
Co dalej?

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cały tydzień lajtowy, najmocniejszy akcent wykonuję się góra tydz przed zawodami wię jutro by to było, szkoda że nie możesz jutro zrobic jakiejś tempówki.
Polecam wolniutkie i niezbyt długie rozbiegania a najpóźniej w czwartek zrób trochę siły biegowej (skipy wystarczą) piątek leciutko albo odpoczynek a sobota rozruch 2km wolniutko i z 5 Przebieżek.
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
TomaSz__
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki
Taki „mocny akcent” planowałem właśnie w sobotę. Jednak był to dla mnie po prostu słabszy dzień.
Czy ostrzejszy trening w poniedziałek jest już ryzykiem?
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jesli jesteś mocno wytrenowanym biegaczem z przeszłościa, to możesz , wszystko zależy od ciebie, to ty podejmujesz decyzje które twój organizm zweryfikuje czy były trafne czy nie.

W książce Pan Skarżyński wspomina że mocny akcent przed zawodami w ndz wykonywał w środy, ale to był Pan Jezry...
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
mesz
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3:51+

Nieprzeczytany post

Rób co chcesz, ale musi to być lekkie obciążenie dla ciebie. Rower, pływanie czy 6 km biegu jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
Dwa dni przed moim pierwszym biegiem ( 10 KM ) pobiegałem 12 km po lesie. Wynik zawodów był marny a na dodatek przeciążyłem staw skokowy i miałem 2 tyg  przerwy w bieganiu.
W ogóle pierwsze zawody to świetne przeżycie!
ODPOWIEDZ