Sprinterski transfer emocji (nr 8 Charakterów)

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

poparty badaniami ciekawy artykuł sprowadzający się do wniosku, iż powodem wyższości niespełna 10-sekundowego sprintu 8 zawodników nad maratonem (krańcowo wyczerpującą walką z samym sobą i kilkudziesięcioma konkurentami) są twarze, a konkretnie emocje, jakie można na nich zaobserwować.

emocje, jakie można zaobseewować na twarzach sprinterów to najczęściej radość, zadowolenie, duma euforia i ulga, a da kontrastu długodystansowców - cierpienie, ulga, smutek.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale co znaczy "wyższości" - napisali w jakim sensie?
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Ale co znaczy "wyższości" - napisali w jakim sensie?
to co napisałam nie jest cytatem. Użyte przeze mnie słowo "wyższość" odnosi się jedynie do subiektywnych odczuć neutralnych widzów, preferencji (co miał pokazać artukuł). Nie przekłada się to na wartość danej dyscypliny mierzoną np włożonym wysiłkiem, przebiegniętymi km, jśli o to Ci chodzi. Nie jest tak, że krótkie dystanse zawsze wzbudzają większe zainteresowanie?

"prawdopodobnie (...) bardziej lubimy oglądać biegi sprinterskie niż maratoskie, że na twarzach sprinterów silniej maluje się "emocja zwycięstwa".".
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cz ja wiem? Ja po długim biegu się cieszę, że to już koniec... :hej:
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tylko że to jest ulga a nie radość
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Aa - to chodzi Ci o chęć oglądania, tak? Bo nie wiedziałem na początku o co chodzi, o jaką wyższość.
U mnie się zmieniło - kiedy byłem mały wolałem sprinty, jak trochę podrosłem polubiłem dłuższe (nawet zanim zacząłem więcej biegać).
tomasz

Nieprzeczytany post

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ