2-3 miesiące regularnego biegania, przerwa i tak cyklicznie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zaczęłam biegać w kwietniu 2007, po miesiącu załapałam kondycję, która pozwoliła mi biec min 40 minut bez przerwy (na początku kilkaset metrów i zadyszka maksymalna). Byl okres, że biegałam codziennie, co spowodowalo mocny spadek wagi i ogólną eksploatację (morfologia klęska). Lipiec i sierpień to szarpanie i niechęć do biegania (2 razy w tygodniu to max, na co było mnie stac). Wrzesień i październik to naprawdę biegowe epizody, wiecej jedzenia, więc wiadomo jakie efekty :chlip: . W listopadzie pełna mobilizacja, 3 tygodnie i błam w stanie biec przez zadyszki godzinę. Tak było dokładnie do 31 grudnia. Teraz znów przestój (spowodowany infekcją dróg oddechowych, potem zniechęceniem). Czy to kwestia nieprzemyślanego treningu, czy może raczej złego celu? Bieganie sprawia mi przyjemność, ale przychodzi moment że biegać przestaję. Jak Wy sobie z tym radzicie?
New Balance but biegowy
tom12m
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam podobnie z moim bieganiem. Bywaja tygodnie ze biegam prawie codziennie, a w inne raz lub dwa. Mysle jednak, ze jezeli lubisz biegac, znajdz sobie jakis cel biegowy ktory bedzie ci pomagal w chwilach zniechecenia.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=tom12m][img]http://runmania.com/f/ac9d2f63e3e0f1b70631d9f8b1dfbe41.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
andrzej332
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Najważniejsze przy takim bieganiu "rekreacyjnym", nastawionym nie tyle na wyniki co na ogólną kondycję i spadk wagi, to nie zamęczyć organizmu. Bieganie musi sprawiać przyjemność i nie powinno być źródłem kontuzji.
Ja też obserwuję u siebie różną chęć do biegania. Jak mam dosyć to robię sobie przerwę na 1- 2 tygodni.
Gdy biegam to zwykle 4-5 x w tygodniu po 6 km (rano przed 6:00) i raz w tygodniu ok. 12km.

pzdr
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadam się z Tobą Andrzej332 w kwestii niedopuszczenia do zamęczenia organizmu - taki błąd popełniłam jak tylko zaczęłam biegać. Potem cięzko było wrócić.
A do Toma: cel biegowy nawet jak jest, to nie gwarantuje tego, że nie zaprzestaniemy biegać. Tu chyba wchodzi w grę ogólne zniechęcenie, które przenika też na aktywność fizyczną, pomimo iż należę do osób bardzo zdyscyplinowanych...
Tylko osobisty trener może mnie uratować:).
ODPOWIEDZ