Czy przebiegnę nie biegając...? Tak, przebiegłem.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

jacekww pisze:Wszystkie te "szybkie" biegi to zawody, gdzie jak wcześniej pisałem zawsze idę w trupa.
No jak masz biec "w trupa" to ja zweryfikuje swoja prognoze: nie dopbiegniesz.
Zeby bylo jasne to powiedz z jaka predkoscia zamierzasz wystartowac, bo od tego zalezy rezuzultat?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:
marcinostrowiec pisze: ponizej 6 to biegaja bobry i foki :)
chciales powiedziec powyzej chyba...
:hej: taaaa
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja sie upieram przy zdaniu ze to talent po prorstu, a głodny nie zrozumie sytego
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:27
Życiówka w maratonie: 3:53:44

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze: No jak masz biec "w trupa" to ja zweryfikuje swoja prognoze: nie dopbiegniesz.
Zeby bylo jasne to powiedz z jaka predkoscia zamierzasz wystartowac, bo od tego zalezy rezuzultat?
Dam sobie szansę na ukończenie i na dzień dzisiejszy wystartuje na 3:45, jeśli coś się zmieni poinformuję.
Tark
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bardzo rozsądnie.Jak poczujesz nadmiar mocy po połówce zawsze możesz zastosować metodę negative split.
(L)egia1916
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam,

jeśli jacekww będzie trzymał się swoich założeń, tj:
Będę biegał to co zawsze czyli odcinki ok.10 km, miesięcznie ok. 100km w tempie 5-5.30min/km. Tak biegam od 18m-cy i dobrze się z tym czuję.
czyli powiedzmy precyzyjnie, że nie przekroczy już do samego maratonu jednorazowo 12 km w tym założonym 5-5:30 i nie będzie biegał w międzyczasie testów na maxa/prawie na maxa 10 km i dłuższych i zakładając, że zacznie "spokojnie" :-) tempem na 3:45, tj. ok. 5:20 jest w stanie tak dobiec spokojnie do +- 30 km (tempo 4:35 z HM, ale wtedy troszkę przed HM wydłużał). To daje ok 2h 40' na 30 km i wtedy pewnie zacznie się umieranie. Nawet jeśli będzie w stanie pokonać te 12,195 marszem czy marszobiegiem. Niech będzie 100 min to suma wychodzi mi 260 min tj. 4h 20 min.

Niech będzie więc ostatecznie mój typ 4h19'59'' :-)

Pozdrawiam
5 - ok 19:35-40 (Parkrun Katowice 19:13, niedomierzony),
10 - 40:23 Oshee Wawa 2019,
HM - 1:29:25 Półmaraton Warszawski 2019,
M - 3:17:13 Perła Paprocan 2018 (jesień), też niedomierzony, ale lekko trailowy więc się offsetuje :P
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jacku, autorze postu

a czemu, tak szczerze, nie chcesz robić długich wybiegań?
Mam tu na myśli robionych raz w tygodniu, no pod pewnymi warunkami na dwa tygodnie, dłuższych biegów od półtorej godziny do 2,5h.

I drugie pytanie, nie szkoda Ci debiutu?
Bo nosz motyla noga, debiut w maratonie powinien być IMO czymś wyjątkowym. A nie wspomnieniem typu: ból, ból i na mecie zero sił do cieszenia się z biegu.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze: i na mecie zero sił
To jest dowod na bardzo dobrze opracowana taktyke biegu.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jak się biegnie na sto procent swoich możliwości to są siły na mecie na cieszenie się?
a jak jest ból to nie jest wyjątkowo?

nie mierzmy wszystkich swoją miarą.

edit: sghjwo: exactly.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:Jacku, autorze postu

Mam tu na myśli robionych raz w tygodniu, no pod pewnymi warunkami na dwa tygodnie, dłuższych biegów od półtorej godziny do 2,5h.
Wyszedłem pobiegać, złapałem bakcyla i biegam do dziś z przyjemnością pod warunkiem że trwa ok. godziny, wyjątkowo półtorej w sprzyjających warunkach pogodowych. Tyle mi wystarcza dla zdrowia, wyglądu i samopoczucia.
Więcej, mocniej, szybciej czy realizacja jakiegoś planu odebrało by mi tą przyjemność.
Zaraz ktoś napisze to po co maraton, myślę że większość osób które biegają mają prędzej czy później maraton z tyłu głowy, aż wreszcie przychodzi do jego realizacji. Nie zagłębiam się w powody, ja zrealizuję swój 23 kwietnia.
Piotr-Fit pisze: I drugie pytanie, nie szkoda Ci debiutu?
Bo nosz motyla noga, debiut w maratonie powinien być IMO czymś wyjątkowym. A nie wspomnieniem typu: ból, ból i na mecie zero sił do cieszenia się z biegu.
Maraton (to eksperyment) jest niejako drogą, a nie celem, pobiegnę na maksimum tego co mnie będzie stać na daną chwilę, czy było by to 3 godziny czy 5 to ból i zmęczenie będzie podobne bo to zawsze maksimum.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hehehe, tylko w przypadku 3h bol i zmeczenie bedzie "meczylo" o te 2h mniej :bum:

Ale dzialaj, biegnij. Bedzie fajnie!
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: Skoor

Tytuł: Re: 100 dni do startu - Czy przebiegnę nie biegając..........? Odpowiedz z cytatem
Sghjwo pisze:
Piotr-Fit pisze: i na mecie zero sił
To jest dowod na bardzo dobrze opracowana taktyke biegu.
Qba Krause pisze:a jak się biegnie na sto procent swoich możliwości to są siły na mecie na cieszenie się?
a jak jest ból to nie jest wyjątkowo?

nie mierzmy wszystkich swoją miarą.

edit: sghjwo: exactly.
Kuba
co do mierzenia swoją miarą to:
skąd pomysł, że swoją miarą?
i też, vice versa, vice versa ;)

Jacku
na szybko, bo jak pisałem gdzieś mam grypę, i przez to ograniczoną zdolność intelektualnych wyzwań ;)
to nie będzie to samo zmęczenie. Zdecydowanie nie.

Co do planu. Biegam też bez planu. Tak zrobiłem też pierwszy maraton. Robiłem sobie jednak i długie i podbiegi i rzadko interwały. Ale plan sensu stricto to nie był.
Na resztę odpowiem jutro.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jacekww pisze: ... pobiegnę na maksimum tego co mnie będzie stać na daną chwilę, czy było by to 3 godziny czy 5 to ból i zmęczenie będzie podobne bo to zawsze maksimum.
Nie pobiegniesz, bo nie będziesz wiedział - na co cię stać - dowiesz się tego w trakcie maratonu, ale wtedy może być za późno, no i na mecie. ;)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:
jacekww pisze: ... pobiegnę na maksimum tego co mnie będzie stać na daną chwilę, czy było by to 3 godziny czy 5 to ból i zmęczenie będzie podobne bo to zawsze maksimum.
Nie pobiegniesz, bo nie będziesz wiedział - na co cię stać - dowiesz się tego w trakcie maratonu, ale wtedy może być za późno, no i na mecie. ;)
Jest logika w tym zdaniu, nie kwestionuję na dziś, a po będę mądrzejszy o to czego nie wiem teraz to odpiszę.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jacekww pisze:
Piotr-Fit pisze:Jacku, autorze postu

Wyszedłem pobiegać, złapałem bakcyla i biegam do dziś z przyjemnością pod warunkiem że trwa ok. godziny, wyjątkowo półtorej w sprzyjających warunkach pogodowych. Tyle mi wystarcza dla zdrowia, wyglądu i samopoczucia.
Więcej, mocniej, szybciej czy realizacja jakiegoś planu odebrało by mi tą przyjemność.
Zaraz ktoś napisze to po co maraton, myślę że większość osób które biegają mają prędzej czy później maraton z tyłu głowy, aż wreszcie przychodzi do jego realizacji. Nie zagłębiam się w powody, ja zrealizuję swój 23 kwietnia.
Piotr-Fit pisze: I drugie pytanie, nie szkoda Ci debiutu?
Maraton (to eksperyment) jest niejako drogą, a nie celem, pobiegnę na maksimum tego co mnie będzie stać na daną chwilę, czy było by to 3 godziny czy 5 to ból i zmęczenie będzie podobne bo to zawsze maksimum.
1. Ale przecież biegałeś te 30km raz i 2x21, czemu zrezygnowałeś?
Masz dobry czas na HM, ale pamiętaj maraton to nie jest 2x21km.
No i jednak masz rację, że powstaje pytanie, po co maraton, jak Ci pasuje 1h, max 1,5h wysiłku?

2. Dam Ci radę, jeśli chcesz dużo bólu to biegnij od początku na maksimum.

I zgadzam się z Jarjan odnośnie maksimum.
ODPOWIEDZ