Komentarz do artykułu Polar RC3GPS z integrowanym GPS-em - TEST

tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ok widzę że możliwości programowania treningu są porównywalne z garminem (prawie :oczko: ). To jeszcze mam pytanie dotyczące możliwości ustawiania wyświetlanych danych, gdyż w recenzji DC rainmaker'a tego nie zrozumiałem. W jaki sposób można edytować co chcemy by było wyświetlane? Czy można sobie ustawić to co chcemy? O co chodzi z 7 ekranami danych których nie da się wyłączyć? Np chciałbym by:

1. ekran: timer - HR - instant peace
2. ekran: dist. - av. peace
3. ekran: lap dst. i lap peace.

pozostałych danych nie potrzebuję. W przypadku wykonywania interwałów na pierwszym ekranie niezbędna będzie informacja o trwającej fazie.

Rainmaker narzeka w swojej recenzji na sposób w jaki ekrany z danymi zostały zaprojektowane, o co mu dokładnie chodzi w tej kwestii?
PKO
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tego, co wiem, w RC3 nie można dowolnie edytować danych wyświetlanych na poszczególnych ekranach i do wyboru mamy jedynie ekrany ustawione przez producenta. Dodatkowo minusem jest przewijanie tych ekranów - nie widzieć czemu nie zapętla się ono i po przewinięciu do ostatniego ekranu, żeby powrócić do pierwszego trzeba przelecieć przez wszystkie ekrany pomiędzy.
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
tomek_runner
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

obejrzałem jak działa menu na YT i muszę powiedzieć że jest to całkowita porażka. Kto inżynierom z Polara powiedziel że 100% użytkowników właśnie tak będzie chciało oglądać wyświetlanie danych. No i nie wspominając już o tym dziwacznym pojawianiu się najpierw numerów ekranów, można to chociaż wyłączyc?

Funkcjonalność jak najbardziej na plus. Ale polar wypalił sobie z armaty w kolano jeżeli chodzi o obsługę wyświetlanych danych, które są kluczowe w czasie treningu :wrrwrr:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

SportKonsulting pisze:http://www.bieganie.pl/?cat=22&id=5156&show=1
Funkcje treningowe
Trening interwałowy na podstawie tętna / tempa / dystans
Co prawda nie było to wytłuszczone na pierwszym miejscu, ale na liście funkcji się znajduje :)

Ale mimo, że ja ten tekst znałem, to nie zrozumiałęm, że o to chodzi. Myślałem że chodzi o wgrywanie gotowych treningów Polara, bo jak zacząłem tego szukać na PolarPersonalTrainer to śladu takiej możliwości nie znalazłem, nie przyszło mi do głowy, że jest to Target Training.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Kwiat pisze:Z tego, co wiem, w RC3 nie można dowolnie edytować danych wyświetlanych na poszczególnych ekranach i do wyboru mamy jedynie ekrany ustawione przez producenta. Dodatkowo minusem jest przewijanie tych ekranów - nie widzieć czemu nie zapętla się ono i po przewinięciu do ostatniego ekranu, żeby powrócić do pierwszego trzeba przelecieć przez wszystkie ekrany pomiędzy.
No chyba błądzisz trochę. Po minięciu ostatniego ekranu włączy się znowu pierwszy; wystarczy przewijać dalej.
Obrazek
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

tomek_runner pisze:obejrzałem jak działa menu na YT i muszę powiedzieć że jest to całkowita porażka. Kto inżynierom z Polara powiedziel że 100% użytkowników właśnie tak będzie chciało oglądać wyświetlanie danych. No i nie wspominając już o tym dziwacznym pojawianiu się najpierw numerów ekranów, można to chociaż wyłączyc?

Funkcjonalność jak najbardziej na plus. Ale polar wypalił sobie z armaty w kolano jeżeli chodzi o obsługę wyświetlanych danych, które są kluczowe w czasie treningu :wrrwrr:
Oczywiście, że można wyłączyć numerowanie ekranów!

Ja jestem po pierwszym treningu, który sobie sam wgrałem. Jakie wrażenia: działa to bardzo dobrze, ale są minusy:
1. Uruchomienie alarmu (gdy przekraczamy tempo/tętno, kończymy jakąś faze, itp.) nie powoduje jednocześnie podświetlenia ekranu. Jak jest ciemno to trudno się zorientować w czym dokładnie zawodzimy (zwłaszcza jeśli damy dość wąski zakres tempa/tętna)
2. Własny program tworzy dodatkowy ekran, gdzie pokazywany jest parametr jaki sobie zdefiniowaliśmy. Parametr występuje jako linia wszerz ekranu gdzie po obu końcach mamy skrajne wartości tegoż (tempo lub tętno). Przekroczenie ich powoduje alarm i miganie tej wartości, którą akurat przekraczamy Niestety, cyfry są dramatycznie małe !!! Może w dzień jeszcze coś byłoby widać, ale po ciemku kompletnie nic. Poniżej linii są dodatkowo informacje: o dystansie jaki pozostał do końca fazy oraz tętno (przypuszczam, że jeśli parametrem będzie tętno, to poniżej będzie się wyświetlać tempo). Te 2 ostatnie są duże i czytelne. Mnie bardzo podoba się wsteczne odliczanie dystansu :-)

Tak czy tak, cieszę się jak dziecko, bo dziś mam wrażenie, że odpaliłem zupełnie nowy pulsometr :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
SportKonsulting
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To bardzo się cieszę, że pomogłem Ci odkryć tą funkcję :)
Co to konfiguracji ekranów to jest to po prostu wynik pozycji tego pulsometru - jest on klasyfikowany jako model niższy od RCX5, który ma 4 linie wyświetlacza, wszystkie dowolnie konfigurowalne.
tomek_runner
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

SportKonsulting pisze: Co to konfiguracji ekranów to jest to po prostu wynik pozycji tego pulsometru - jest on klasyfikowany jako model niższy od RCX5, który ma 4 linie wyświetlacza, wszystkie dowolnie konfigurowalne.
no ale czy w modelu RCX5 moduł GPS nie występuje jako oddzielny element? Jako model wyższej klasy jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Uważam że Polar błądzi po omacku w materii zegarków treningowych z GPS'em.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale ten oddzielny GPS to jeszcze konsekwencja starego podejścia, więc to nie jest błądzenie typu "raz w tą raz w tą" - po prostu do pewnego momentu byli przekonani, że zewnętrzny GPS będzie dobry, że dzięki temu bateria w zegarku będzie dłużej trzymała.
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ijon pisze:
Kwiat pisze:Z tego, co wiem, w RC3 nie można dowolnie edytować danych wyświetlanych na poszczególnych ekranach i do wyboru mamy jedynie ekrany ustawione przez producenta. Dodatkowo minusem jest przewijanie tych ekranów - nie widzieć czemu nie zapętla się ono i po przewinięciu do ostatniego ekranu, żeby powrócić do pierwszego trzeba przelecieć przez wszystkie ekrany pomiędzy.
No chyba błądzisz trochę. Po minięciu ostatniego ekranu włączy się znowu pierwszy; wystarczy przewijać dalej.
Widać zrobili jakiś update oprogramowania, bo bodaj Rainmaker o tym pisał w swojej recenzji RC3.
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
Awatar użytkownika
SportKonsulting
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ale ten oddzielny GPS to jeszcze konsekwencja starego podejścia, więc to nie jest błądzenie typu "raz w tą raz w tą" - po prostu do pewnego momentu byli przekonani, że zewnętrzny GPS będzie dobry, że dzięki temu bateria w zegarku będzie dłużej trzymała.
Dokładnie, RCX5 miał premierę w 2011 roku, a RC3 GPS pod koniec 2012. Poza tym z RC3 GPS nie można pływać, więc do triathlonu w dalszym ciągu lepszy jest RCX5.
Kwiat pisze: Widać zrobili jakiś update oprogramowania, bo bodaj Rainmaker o tym pisał w swojej recenzji RC3.
.

Tak, update był dokonany wraz z dodaniem funkcji wysokościomierza.
tomek_runner
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

SportKonsulting pisze:
Dokładnie, RCX5 miał premierę w 2011 roku, a RC3 GPS pod koniec 2012. Poza tym z RC3 GPS nie można pływać, więc do triathlonu w dalszym ciągu lepszy jest RCX5.
Czyli rozumiem że 'wiekowo' RC3 GPS jest najnowszym dzieckiem Polara. A może się ktoś orientuje kiedy będzie nowa wersja RCX5 - bo próbując podążać tokiem rozumowania inżynierów z Polara to nowa wersja będzie miała zintegrowany GPS.
Awatar użytkownika
SportKonsulting
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak, RC3 GPS jest najmłodszy.
Ale w przyszłym roku pojawi się nowy model z wbudowanym GPS.
Jeszcze nie mogę napisać co to będzie, ale już na początku stycznia odbędzie się ogólnoświatowa premiera (oficjalna zapowiedź).
Awatar użytkownika
SportKonsulting
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oto pierwsze informacje o nowym pulsometrze Polar:
http://www.polarv800.com/
hasło: daretowin
Za trzy dni pojawi się na tej stronie więcej informacji. Zapraszamy do jej odwiedzenia.
tomek_runner
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

czekam z niecierpliwością co z tego wyjdzie
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ