Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

barte pisze: byc moze technika biegu w sprincie dla zegarka nie jest na tyle INNA zeby odnotowac ze biegnie sie znacznie szybciej. nie wiem, moze ktos sprawdzal na biezni jak wygladaja te odchylki wzgledem rzeczywistego tempa trucht-sprint ?
Sposób pracy nóg ma znaczenie dla pomiaru, przy przebiegnięciu tego samego odcinka z pięty lub ze śródstopia różnica w pomiarze odległości jest znaczna. To samo gdy się np. spróbuje pobiec bardziej unosząc nogi niż zwykle.

Przy bieganiu na bieżni też wyraźnie widać, że im dalej (szybciej) od tempa, w którym się kalibrowało, tym większe przekłamanie - wyświetlane tempo jest szybsze niż rzeczywiste.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzieki Raul, czyli jednak to nie zegarek ale moje wlasne ograniczenie jest tutaj przyczyna istnienia bariery 3min/km :) spoko, wole ta opcje niz swiadomosc ze to zegarek nie wyrabia :)

ale tak jak pisze strasb - tez mam wrazenie ze dla zegarka technika biegu ma spore znaczenie, wystarczy bardziej unosic nogi albo obijac sobie dupe pietami i wskazania sa juz zupelnie inne.
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
piter_pe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam
napiszcie mi prosze krok po kroku jak ustawic trening 3 x 15 minut w danej strefie tętna ? fr60 bez foot poda
i druga prośba, która strefa jest najefektywniejsza w spalaniu tkanki tłuszczowej ?

ps. to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc :ble:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:08
Życiówka w maratonie: 4:58:19

Nieprzeczytany post

Hmm, z tego co zdążyłem zauważyć przez 2 tyg użytkowania tego zegarka nie ustawia on alarmów podczas treningu interwałowego niestety (oprócz tych dotyczących czas trwania/dystansu interwału).
Obrazek
Awatar użytkownika
scieslik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, w interwałach nie ma alarmu i można je ustawić tylko na czas albo dystans.
Alarm tętna można ustawić w biegu ciągłym, ale to już nie jest 3 x 15 w danej strefie.
Obrazek
piter_pe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

aha, a czy da się przesłąć do fr60 z programu GTC jakis trening ? np. jest tam taki trening jak R-Temp(HR) biorę send to device i nie wiem gdzie tego szukać... czy wogole da sie do tego modelu wyslac trening ?
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To się ustawia w tym programie Ant+ Agent tam masz w opcjach zakładkę "Send to my GTC" czy jakoś tak. Nie wiem jak to dokładnie działa, bo nigdy nie korzystałem
Obrazek
piter_pe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kurde u mnie w agent ant+ nie ma zadnych opcji pisze tylko "waiting new data"... nie ma zadnych zakładek... wie ktos jak to zrobic ?
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W ustawieniach programu powinna być ta zakładka. Z tym, że jeżeli jakieś dane zostały zrzucone już do connect.garmin to chyba program nie będzie próbował tego zrzucić jeszcze raz do GTC, w szczególności jeżeli masz ustawione, żeby przy transferze usuwał dane z zegarka. Jeżeli chcesz wrzucić już wysłany trening do GTC najlepiej było by chyba eksportować plik treningu z connect.gramin i wrzucić go do GTC. To akurat działa, bo sprawdzałem ;p
Obrazek
Awatar użytkownika
scieslik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piter_pe pisze:aha, a czy da się przesłąć do fr60 z programu GTC jakis trening ? np. jest tam taki trening jak R-Temp(HR) biorę send to device i nie wiem gdzie tego szukać... czy wogole da sie do tego modelu wyslac trening ?
Niestety z poziomu komputera nie da się wysłać treningu.
Próbowałam, ułożyłam sobie trening interwałowy na garmin connect, ale zostałam powiadomiona, że przesłanie treningu na fr60 jest niemożliwe.
Jeśli chodzi o program do przesyłania danych garmin ant agent to też nie mam możliwości ustawiania czegokolwiek na tym poziomie - program tylko pośredniczy w przenoszeniu danych do sieci.
Obrazek
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ups ;p dopiero teraz przeczytałem, że chodzi o przesyłanie z GTC DO zegarka :P. My bad ;/
Obrazek
piter_pe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

szkoda :/ dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Raul7 pisze:
scieslik pisze:Wysłałam pw.
Z tego co zdążyłam już doczytać , to nie ma możliwości zrobienia interwałów tak aby garmin pilnował tempa - można ustawić tylko czas lub dystans interwału. Jak sobie radzicie z tym aby utrzymać określone tempo podczas szybszych fragmentów?
przełączam na ekran z tempem i gdy interwał ma sie kończyć zegarek mi pika i sam włącza znowu ekran z interwałami..
i tak przy każdym.. o ile przy 1km czy nawet 400m nie jest to uciążliwe to jak mam 20 setek to juz wqrza..
ale setki biegam na maxa więc i tak na tempo nie patrze :)
Robię podobnie z tą różnicą, że mam włączoną opcję "AUTO SCROLL" (w "GENERAL"). Jak zaczyna się kolejny interwał to zegarek przełącza się na ekran "GO FOR" (lub "REST FOR") i po chwili sam znowu wraca na ekran z tempem/tętnem/czasem całkowitym (bo tak go ustawiłem). Niby to samo ale odpada wciskanie guzików podczas biegu.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

smopi pisze: Robię podobnie z tą różnicą, że mam włączoną opcję "AUTO SCROLL" (w "GENERAL"). Jak zaczyna się kolejny interwał to zegarek przełącza się na ekran "GO FOR" (lub "REST FOR") i po chwili sam znowu wraca na ekran z tempem/tętnem/czasem całkowitym (bo tak go ustawiłem). Niby to samo ale odpada wciskanie guzików podczas biegu.
dobre! ale.. jak mam ustawione 3 ekrany? to sie będzie przełączać non stop na inne?
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Raul7 pisze:
smopi pisze: Robię podobnie z tą różnicą, że mam włączoną opcję "AUTO SCROLL" (w "GENERAL"). Jak zaczyna się kolejny interwał to zegarek przełącza się na ekran "GO FOR" (lub "REST FOR") i po chwili sam znowu wraca na ekran z tempem/tętnem/czasem całkowitym (bo tak go ustawiłem). Niby to samo ale odpada wciskanie guzików podczas biegu.
dobre! ale.. jak mam ustawione 3 ekrany? to sie będzie przełączać non stop na inne?
Tak, będzie "przelatywał" przez wszystkie ekrany. Dlatego ja mam zdefiniowany tylko jeden z najważniejszymi dla mnie informacjami. Za to w ustawieniach "SPORT->RUN" mam też 3 ekrany między którymi nie mam już "AUTO SCROLL" - przełączam się ręcznie w miarę potrzeby.
ODPOWIEDZ