TomTom Runner 3 Cardio | Polar M430 - ktoś ma? Alternatwy?

Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Chyba pomyliłeś osoby;-)
Hahaha, rzeczywiście, pomyliłam osoby, za to Ty pomyliłeś płcie ;)

Coś mi się zdaje, że to wpływ tej dziwnej pogody :hahaha:
PKO
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ach, to byłaś TY :bum:
To raczej wpływ godziny, o której odpisywałem i urządzenia z małym ekranem, z którego pisałem :hejhej:

U mnie pogoda ładna, cały dzień słonko świeciło, czarno jest - w sensie nic nie pada, tylko wieje trochę.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

Problemy z kadencją na razie się nie powtórzyły (ale występowały tylko przy szybkich marszach a ostatnio takich nie miałem :)), za to na wakacjach M430 wyciął mi jeden brzydki numer, przestał w pewnym momencie rejestrować tętno. Na szczęście to był mały problem bo to była wycieczka biegowo-marszowa więc tętno raczej nieistotne, pokazywał je na ekranie ale w zapisie go nie ma: https://flow.polar.com/training/analysis/2284334539. Dodatkowo tego dnia przestał się synchronizować z endomondo, tu pewnie zawiniły problemy z wifi i roamingiem. Po powrocie do domu rozłączyłem endomondo z polarflow i połaczyłem ponownie, endomondo doczytało dane z piątku i soboty ale niedzieli już nie (wrzuciłem ręcznie). Ogólnie zegarek dawał radę, ale nie stawiałem mu za dużych wymagań bo treningi były albo biegiem ciągłym albo podbiegami z lapami łapanymi ręcznie :).

P.S. Dla podniesienia oglądalności posta to gdzieś tam na dole przestał rejestrować tętno ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też miałem problemy z automatyczną synchronizacją Flow->Endomondo.
To zapewne wina któregoś z tych serwisów. Treningi wrzuciłem ręcznie a po kilki dniach nastąpiła automatyczna synchronizacja i się te treningi zdublowały. Musiałem je ręcznie usunąć w Endo.

Ostatnio takie problemy z synchronizacją Flow->Endomondo występowały już kilka razy.

Co do zaniku pulsu na wykresie, to może podczas synchronizacji nastąpił jakiś błąd. Jak robiłeś synchronizację po BT, to można spróbować kablem i zobaczyć, czy coś sobie "dogra" z brakujących danych.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze: Co do zaniku pulsu na wykresie, to może podczas synchronizacji nastąpił jakiś błąd. Jak robiłeś synchronizację po BT, to można spróbować kablem i zobaczyć, czy coś sobie "dogra" z brakujących danych.
W sumie nie instalowałem na razie softu na kompie, apka w telefonie wystarczała. Spróbuje.
<edit> nie doczytał, ale jak mówiłem mały problem, jak mi nie zarejestruje na jakichś zawodach to wtedy będę zły ;) <edit>
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na zawodach, ważne byś widział pomiar w teakcie biegu. Jak się nie zgra, to jedynie nie będziesz mógł przeprowadzić analizy i porównań z innymi zawodami ;-)
Zarty żartami, ale tak nie powinno się dziać.
Spróbuj zrobić synchro kablem, ale raczej coś poszło nie tak i już możesz tych danych nie odzyskać.

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na zawodach nie było źle ale też nie idealnie.
Pierwsze 7,5 minuty pulsometr pokazywał głupoty, prawdopodobnie ze względu na zimną skórę. Nie rozgrzewałem się za bardzo, więc takie coś mogło się zdarzyć.
W pierwszej części dystansu rozjechał się GPS ze znacznikami organizatora o jakieś 200-250m (podejrzanie wygladają mi tu drugi i siódmy kilometr) i potem już tak trzymał, ostatnie 5km lapowałem ręcznie by się jakoś orientować ;). Ostatecznie dystans pokazany przez zegarek był 250m dłuższy niż atest, nie jest źle.

https://flow.polar.com/training/analysis/2308790707
JFP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kojer pisze:Pierwsze 7,5 minuty pulsometr pokazywał głupoty, prawdopodobnie ze względu na zimną skórę...
Raczej suchą, a nie zimną
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

JFP pisze:
kojer pisze:Pierwsze 7,5 minuty pulsometr pokazywał głupoty, prawdopodobnie ze względu na zimną skórę...
Raczej suchą, a nie zimną
Zimną, to pomiar z nadgarstka.
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest jednak najczęściej kwestia algorytmów odbierających sygnały i decydujących czy odebrany sygnał jest tętnem. Jak algorytm niepoprawnie działa, to niestety weźmie sobie kadencję zamiast tętna (albo jeszcze coś innego).

Mam przykłady spokojnych biegów przy -10 kiedy zintegrowany czujnik tętna dobrze działa od samego początku, jak i przykłady gdzie na mocnych interwałach czujnik wariuje (a wtedy jestem mocno rozgrzany).

Jest spora różnica między algorytmami różnych producentów, np. TomTom u mnie czasami odczytuje kadencję jako tętno na samym początku biegu, a Garmin praktycznie nigdy. Z drugiej strony Garmin gubi się na interwałach na końcu odcinka - tempo spada a HR pozostaje bardzo wysokie, kiedy w TomTomie dzieje się to bardzo sporadycznie.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mach82 pisze:To jest jednak najczęściej kwestia algorytmów odbierających sygnały i decydujących czy odebrany sygnał jest tętnem. Jak algorytm niepoprawnie działa, to niestety weźmie sobie kadencję zamiast tętna.
Przykro mi ale ta hipoteza u mnie się nie potwierdza.
Chyba, że uznamy, że biegłem pierwsze 2km z kadencją 110-120, rzeczywista pokazywana przez polara była ok. 94.

Obrazek

Biegam z czujnikiem nadgarstkowym od 08.2014 (tomtom multisport cardio) i w zasadzie jedyne przypadki gdzie takie coś występuje to zawody gdzie jest zimno, ja się nie rozgrzewam (bo mi się nie chce :)) i czekam na start.
Przy wyjściu z domu i rozpoczęciu treningu od razu to się nie zdarza i temperatura na zewnątrz nie ma znaczenia bo skóra nie ma czasu ostygnąć.
Wooo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 58,04

Nieprzeczytany post

:echech: Kupiłem Tom Tom Spark 3 w zestawie ze słuchawkami. Wydałem blisko 1500 zł - po dwukrotnym użyciu zegarek jest w drodze do centrum serwisowego w Rumunii...
Masakra! W trakcie biegu z włączonym GPS odtwarzanie muzyki jest ubarwione nierytmicznymi przerwami. Co zabawne... przyłożenie zegarka w bezruchu do klatki piersiowej pomaga :hahaha:
Może zacznę tak biegać... lewa ręka przywiązana do tułowia...

Tom Tom Spark 3 - nie nie nie polecam! :wrrwrr:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wooo pisze::echech: Kupiłem Tom Tom Spark 3 w zestawie ze słuchawkami. Wydałem blisko 1500 zł
Żona tak ma z amazfitem, jak słuchawki sa tuż przy zegarku to działa, oddalenie na 20 centymetrów i po zabawie. Co zabawniejsze ze starymi słuchawkami działało (no ale niestety się połamały) a to podobno spaprany BT w zegarku i część egzemplarzy tak ma.
I jakby ci to powiedzieć - grubo przepłaciłeś, sam zegarek się od jakiegoś pół roku często trafia na promocjach po 500-600zł.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ