ja jak muszę zjeść coś na zimno, to robię takie elastyczne omlety wg autorskiego pomysłu, w które mogę zawinąć jakieś warzywka, ew. mięso.
Przepis:
2 białka + 1 żółtko
50g mleka
25g kaszy manny (zamiast mąki, dzięki temu omlet jest elastyczny i nie łamie się)
2g oliwy z oliwek
przyprawy dowolne
mieszamy i wstawiamy do lodówki na trochę, żeby kasza napęczniała
Rozgrzewamy patelnię teflonową, na to minimalnie tłuszczu pędzlem i wlewamy masę, rozgarniając ją równomiernie. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu gotujemy, aż zetnie się góra, wówczas odwracamy i chwilkę rumienimy drugą stronę. Jak wystygnie, robimy wkładkę (np smarujemy riccottą, na to sałata lodowa i łosoś), zawijamy w rulon, pakujemy w folię aluminiową i gotowe. Można też bez wkładki;-)
Kalorii bez wkładki omlet ma 260, białka 20g, tłuszczu 11g, węgli 20g.
Smacznego:-)
Bieganie - Odchudzanie - Śniadanie
- Hael
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 581
- Rejestracja: 15 gru 2011, 21:31
- Życiówka na 10k: 38:03
- Życiówka w maratonie: 02:57:54
- Lokalizacja: Łódź