Komentarz do artykułu Przygotowanie do startu na 10km wg szk

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
athletic1500
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Panowie autorzy z calym szacunkiem ale co to za plan? Gdzie jest cel sportowy- konkretnie czas (wynik lub przedzial czasowy) jaki powinien uzyskac zawodnik trenujacy wedlug tego wspanialego planu? Dla mnie to troche dziwne ze chwalicie tak mocno szkole amerykanska a nie ustalacie celu czasowego do kolejnych schematow treningowych? Przeciez to jedyny warunek aby sprawdzi coraz okreslic skutecznosc i celowosc tego planu i tej mysli szkoleniowej?
Bartek N.
PKO
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

athletic1500 pisze:Panowie autorzy z calym szacunkiem ale co to za plan? Gdzie jest cel sportowy- konkretnie czas (wynik lub przedzial czasowy) jaki powinien uzyskac zawodnik trenujacy wedlug tego wspanialego planu? Dla mnie to troche dziwne ze chwalicie tak mocno szkole amerykanska a nie ustalacie celu czasowego do kolejnych schematow treningowych? Przeciez to jedyny warunek aby sprawdzi coraz okreslic skutecznosc i celowosc tego planu i tej mysli szkoleniowej?
celem jest lepszy czas od startowego - a czy to będzie 5 minut czy 20 sekund to już bardziej skomplikowana sprawa - w szkole amerykańskiej biega sie wg aktualnej dyspozycji a nie życzeniowej :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

athletic1500 pisze:Panowie autorzy z calym szacunkiem ale co to za plan? Gdzie jest cel sportowy- konkretnie czas (wynik lub przedzial czasowy) jaki powinien uzyskac zawodnik trenujacy wedlug tego wspanialego planu? Dla mnie to troche dziwne ze chwalicie tak mocno szkole amerykanska a nie ustalacie celu czasowego do kolejnych schematow treningowych? Przeciez to jedyny warunek aby sprawdzi coraz okreslic skutecznosc i celowosc tego planu i tej mysli szkoleniowej?

Bartek, masz zawodowe spaczenie.
Biegając cały czas w okolicach ~3:40 na 1500 robisz "fine tuning" - czyli starasz się poprawiać swoje krańcowe możliwości bo jesteś już na wysokim poziomie (co nie znaczy, że pewnie nie mógłbyś się przesunąć o 10 s do przodu, gdyby wszystkie okoliczności były dobre, to już nie byłby "fine tuning").

Ten trening (np ten dla najbardziej zaawansowanych) może być równie dobry dla tych co chcą pobiec 37 jak i 35 jak i 33 - przecież wszystkie prędkości są względne - względne do poziomu zawodnika (dystanse/czas wybiegań może można trochę z tuningować).

Gdybyśmy napisali że "Ten trening jest na XX minut" to było by z naszej strony nieodpowiedzialne.
Bo ktoś kto biega 50 minuty mógłby uznać, że automatycznie po wykonaniu tego treningu pobiegnie 35 minut.
Ludzie są dorośli i muszą rozumieć - że jak ktoś biega 40 minut to może się poprawić do 38, 37, może 36 (może lepiej lub gorzej, zależy od różnych czynników) ale nie róbmy z tego automatyzmu bo człowiek nie jest maszyną.

Wszystko zależy od poziomu który reprezentujemy na wejściu.
Twoje podejście trochę przypomina mi podejście różnych polskich wyczynowych maratończyków (na szczęście nie tych od Grzegorza Gajdusa) którzy szykując się "na jakiś wynik" wzięty od czapy tygodniami piłują jakieś abstrakcyjne prędkości.
trifilip
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedyś biegałem w taki sposób, że moim rozbieganiem było właśnie to amerykańskie E (dochodziłem do prędkości 3:53/km, a kwasiłem się do max 2mml). Oczywiście jeżeli byłem bardziej zmęczony lub miałem kiepskie samopoczucie to biegałem wszystko odpowiednio wolniej.
Nasze polskie Bc2 biegałem na poziomie 2,5-3,5mml (Steady-State McMillan'a) i biegałem najszybciej 3:28-3:32. Nie biegałem wtedy tempa McMillan'a tylko tak jakby jego Speed Workouts na kilometrach (wychodziło mi od 3:08-3:02 na kwasie do 5mml).
Zrobiłem wtedy na bieżni biegnąc sam przy 28 stopniach temperatury czas 15:37 na 5km (rok wcześniej 16:01 przy bardziej sprzyjającej temperaturze powietrza).
Porównując moje prędkości na kalkulatorze to wcale nie widzę wielkich różnic. Mam nadzieje, że jak dojdzie do tego treningu tempo to będzie jeszcze lepiej.
Muszę powiedzieć, że jestem triathlonistą i do powyższego dochodził jeszcze trening pływacki 6x w tygodniu i trening kolarski 5x.
http://www.labosport.pl
athletic1500
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam mowie o tym jeszcze raz powtarzam ze nie ma zadnego sposobu weryfikacji tego planu- planu treningu amerykańskiego. Bo nie ma celu sportowego postawionego na poczatku. Biegasz szybciej z tygodnia na tydzien rozwijasz cechy wytrzymalosciowe wiec to jasne jak slonce ze biegasz szybciej. Bez wzgledu czy bedzie to plan amerykanski polski czy wloskii i tak bedziesz szedl do przodu:)

Piszesz ze robie w treningu "fine tuning" w teorii treningu nazywa sie to BPS czyli bezposrednie przygotowania startowe- obejmuja najczesciej 4-6tyg przed glowna impreza, ale to inny temat.

Postanowilem napisac gdyz czesto zagladam na Wasza strone i przyjmijmy ze chcialbym sie przygotowac na wiosne do 10km wedlug planu amerykańskiego. Wynika stad moje pytanie o cele.

Wiadomo ze wynik sportowy jest celem kazdego zawodnika ale konkretne okreslenie go (tzw. prorokowanie) jest bardzo trundym procesem, ze wzgledu na mnogość czynników.

Pozdr.
Bartek N.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cóż; Chciałeś cel. Odpowiem cytatem z „Daniels’ Running Formula – second edition” – Rozdział 5 str.97:
Your training should bring you a certain degree of enjoyment and satisfaction. Don't let training performance be your goal, but do enjoy the training and the satisfaction of being fit and healthy. It's disheartening to hear someone say "I wasted four years of training" because he or she didn't make the Olympic team. If you carry that reasoning to the extreme, you could say that an Olympian wasted four years because he or she didn't win a gold medal (or three gold medals, or three gold medals plus three world records and a million-dollar endorsement). If winning is the only thing that rescues athletes from "wasting their time training," then a lot of unhappy people are wasting their time in sports. It's true that you train to improve performance, but many other benefits come from training as well.
Każdy ma inne cele, nie każdy biega po to żeby zrobić rekord świata.
Pozdro…
athletic1500
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wartosciowe i inspirujace
Bartek N.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Bartek, no to sam pod koniec swojego poprzedniego postu doszedłeś do wniosku, że ze względu na mnogość czynników trudno (a właściwie niemożliwe) jest określenie poziomu sportowego na jaki są te plany przygotowane.

Każdy musi zrobić to sam, we własnym zakresie bo ten Plan skierowany jest do teoretycznie nieskończonej liczby użytkowników więc jest nieskończona liczba kombinacji wartości czynników wejściowych (aktualny poziom sportowy, przeszłość sportowa, wiek i inne).

Tym się różnią Plany w internecie od Planów układanych przez trenera pod konkretnego zawodnika.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

bo te plany nie są na wynik tylko na poprawę ;-) poza tym jak nabiegasz z tego nową życiówkę - to masz nowe tempa treningowe... czyli trochę tak jak byś realizował "nowy" plan.... -

dla mnie - te plany są ciekawe... ALE, nie podejmuję się biegać tak w zimie. Za dużo dni treningowych i krótkiego biegania... - z chęcią na taką "danielsowską" szkołę przejdę wiosną, po pierwszym maratonie. Myślę że wtedy taki "miszmasz" treningowy będzie bardzo pożądany... i nie będą też przeszkadzać wtedy potencjalne starty w weekendy.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1 Daniels utrzymuje, że realizując jego plany, uzyskamy średnią poprawę o ~ 1 punkt VDOT na 4-5 tygodni

czyli pół roku treningu to np na dychę poprawa z 50 na 44-45min.
lub 45 -> 41min. albo 38 ->35. itd.

gotowi bylibyście bronić tego założenia dla waszych planów?
-------------------------

2
w wielkiej księdze rączych Danieli (plan na 5-15km) stoi: tydzień przed biegiem docelowym: 40min T albo zawody

u Gajdusa maraton dla ambitnego amatora ostatni ładny akcent to też bieg ciągły

wg polskiej szkoły przyjęło się biegać kilometrówki

w planach "Przygotowanie do startu na 10km wg szkoły amerykańskiej"
ostatni ładny akcent to 3(4) x 1km VOmax.

no dobra, tylko dlaczego na dziesięć dni przed startem???????

i dlaczego w tych łatwiejszych planach jest 4x1km, a w tym trudniejszym 3x1km ????????
------------------------

pytam, bo testowałem jako ostatni akcent (na 4-5 dni przed zawodami)
3-4 interwały 1000-1500m,
mocny bieg ciągły
- i ewidentnie lepiej słuzy mi ta druga wersja...

<Kowol poprawiając rekord Polski na 28:22, zrobił to 4 dni po starcie 13.42 na 5000m; co też było jedynym mocnym akcentem w ostatnim tygodniu>

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze: pytam, bo testowałem jako ostatni akcent (na 4-5 dni przed zawodami)
3-4 interwały 1000-1500m,
mocny bieg ciągły
- i ewidentnie lepiej słuzy mi ta druga wersja...

<Kowol poprawiając rekord Polski na 28:22, zrobił to 4 dni po starcie 13.42 na 5000m; co też było jedynym mocnym akcentem w ostatnim tygodniu>

zdrówko
Pietia, ja mam zupełnie porąbane po mi raz służy jedna wersja a raz druga :)

co do Kowola - jak jesteś w życiowej formie i w gazie to możesz pare dni przed startem zrobić cokolwiek a i tak pobiegniesz super - bo nie liczy sie to co te pare dni przed startem tylko to co kilkanaście tygodni...
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:1 Daniels utrzymuje, że realizując jego plany, uzyskamy średnią poprawę o ~ 1 punkt VDOT na 4-5 tygodni
Jeżeli im ego pozwoli to pewnie tak.

Ad2. Gasper ma rację. Co byś nie pobiegł w ostatnim tygodniu i tak nie ma większego znaczenia. Liczy się cały cykl 24 tygodniowy (za planami Danielsa)

Czytając jego książkę mam wrażenie że trzymając się dokładnie planów, temp biegu wg tabel i nie słuchając własnego ego, które mówi: "No co ty za łatwy ten trening pobiegajmy szybciej" że jego trening jest jednym z najmniej niebezpiecznych odnośnie kontuzji. Największym problemem wydaje Mi się przerost ambicji i bieganie szybciej i więcej. (ale to jest chyba bolączka każdego treningu).

Zdrówko. :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:1 Daniels utrzymuje, że realizując jego plany, uzyskamy średnią poprawę o ~ 1 punkt VDOT na 4-5 tygodni

Russian - ja realizując plan bazujący na tych zasadach (ale nie robiłem prawie tego treningu "vo2max") w ciągu chyba trzech tygodni zrobiłem taką poprawę jak się do Ekidena szykowałem. Więc ten plan jest lepszy niż Daniels. :)
Ale na poważnie - zastanów się czy na Twoje pytanie można udzielić sensownej odpowiedzi.
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

można próbować.
ba, trzeba próbować.

bo coś mi się, na moje abnegackie oko widzi, że bez określania celu (w taki, czy inny sposób), to nikt takich planów (w napisanie których jednak zostało włożone trochę pracy) nawet nie tknie.

wziąłbyś się za plan n-tygodniowy, na zasadzie: masz pan to biegaj, może zrobisz życiówkę, ale zależy to od wielu czynników?????????

(kiedy do wyboru są piękne plany umajone nęcącymi cyferkami i znanymi nazwiskami?)

ja nie.
---------------------------------
jak się kto trochę zna (albo wydaje mu się, że się zna :))) - to o mnie), to sam sobie coś upichci.
a jak się nie zna, to wybierze coś innego.

anio właśnie: jest ktoś na forum zdeterminowany przepracować zimę na powyższych planach?

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja :hej:

Mnie własnie to się podoba, że nie ma podanego konkretnego wyniku.
Wierzę autorytetowi planowaczy, plus podoba mi się bieganie treningów na okreslone tempa, a nie HR.

Przy czym muszę zastrzec, że trening modyfikuje pod półmaraton oraz 3x tygodniu.

Ogólne zasady jednak przyjmuję bez zastrzeżeń i wydaje mi się, że pasują idealnie do mojej osobowosci i oczekiwań co do planu treningowego.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ