wspomaganie po dużym wysiłku

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to jak określić swoje przedziały tętna dla pierwszego , drugiego i trzeciego zakresu?przecież nawet na portalu jest dostępny kalkulator, który oblicza dziwne przedizały tętna na podstawie między onnymi tętna max. tyle, że mi wyszło, że powinienem rozbiegania biegac po 3:50 :ojoj: i mam pytanie jeszcze do Ciebie Nagor, kiedy najlepiej robić sobie test na VO2max.?w jakim okresie bo jeszcze nigdy nie robiłem. a to ponoć może określić czy bardziej sie nadajesz na średniaka czy długasa czy sprintera, bo się planuje wydłużyc :oczko:
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Nie wiem, czy taki test ma sens. VO2max w gruncie rzeczy niewiele ci powie. Tzn. jeśli osiągnąłeś w biegach średnich dobre wyniki, to znaczy, że masz wysokie, a dokładna wartość nie ma znaczenia, bo liczy się np. ekonomia biegu, czyli sprawność zarządzania dostarczonym tlenem. Wysokie VO2max nie znaczy, że ktoś osiągnie sukcesy w biegach. Najprostszym testem jest zaś obliczanie z osiągniętych wyników, to mamy w naszym kalkulatorze.

Co do innych danych, polecam www.mcmillanrunning.com tam jest świetny kalkulator intensywności. Wkrótce ukaże się mój tekst o Danielsie, który w połączeniu z tym kalkulatorem będzie dobrym przewodnikiem po treningu. Polecam te czytanie mojego bloga ; ) Co zaś do intensywności, to ja za radą Danielsa trochę spolaryzowałem prędkości, tzn. porzuciłem bieganie w tempie 3:30 i biegam albo zdecydowanie wolniej albo szybciej. To wychodzi z mcmillana zresztą.
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hmmm, no wyniki wpisywałem i z 1000m i z 800m, 1500 jakoś nie miałem okazji biegać, jakoś zawsze było mi szkoda startu jak byłem w formie, i biegalem po 15 razy w sezonie 800m.No i w przyszłym sezonie zamierzam pobiec 3000m, i 1500, więc kalkulator sprytnie mi przeliczył że nabiegam na 3000. 7:49(to z 800m) lub 8:03 :) (to z 1000m).W związku z tym że chciałbym pobieć cos dłuższego (bycmoze juz na hali) to zwiększam ilośc kilometrów (kiedyś biegałem nie wiecej niz 60-80) nawet do 140km.Tyle że to głownie bieg w pierwszym zakresie po 5' a nawet wolniej.Chcę to wypróbować na sobie.Zauważyłem na Twoim blogu, że na tym głownie polegały Twoje zmiany treningowe, wiec spróbuje też. Mam tylko ciągle wątpliwości co do mojego tętna, na rozbieganiach mam zazwyczaj ok 150ud/min. i jakoś szybko mi to tętno "skacze" w górę.czuję się normalnie bo oddycham spokojnie, zakresy tez biegam po 3:45 i nie czuję się źle ale puls wtedy mam juz ok 180.i dlatego chce zrobić to badanie na VO2max, byc moze nie nadaję sie na dlugie.pozdrawiam, będę śledził blog i podbierał treningi :bleble:
run your way

Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jak masz za wysokie tętno, to znaczy prawdopodobnie, że biegasz za szybko. Pewnie nigdy nie miałeś badanego zakwaszenia i tętna jednocześnie? Możesz spróbować zimą, kiedy są cięższe warunki, pobiegać wolniej, w tym z raz w tygodniu dłuższe rozbieganie, tak ze 2 godz, wtedy tętno powinno powoli spadać.

A kalkulator nie twierdzi, ze tyle pobiegniesz, tylko że to jest wynik adekwatny do tego z biegów średnich, o podobnej wartości.
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie, nie miałem nigdy badanego zakwaszenia ( w ogole) nie ten poziom.Ale tętno sprawdzam zawsze.pokażdym odcinku, rozbieganiu czy zakresie.Dzięki za (p)odpowiedź, będę zwiększał ilość kilometrów.Taki właściwie miałem zamiar.Zobaczymy co z tego będzie.
run your way

tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Średniak odnosze wrażenie że ty nie mas zpulsometru tylko mierzysz tętno na żyle ?

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W życiu nie miałem tak nietypowych skoków tętna by tętno mi wskakiwało na wartosci dużo wieksze niż mój h r max. ktory jest obecnie przy moim więku 37 lat w okolicach 190-191. Oczywiście nie liczac przypadków gdy przy słabszej klasie pulsometru sumowały się dane z innymi posiadaczami gorszych pulsometrów oraz ewentualnie podczas przebiegania przejeżdzania w dziwnych miejscach. Swego czasu kreciłem biegowe kółka po trasie 2 km po moim Zgierzu zawsze przy tym samym dpmu prywatnym tętno skakało do 220. I mam na to teorie ...................tam siedział szpieg i nadawał silny radiowy komunikat szpiegowski.................... wyniku czego powstawało silne p[ole magnetyczne na ktore mój pulsopmetr reagował tętnem wskazaniem 220. podczas gdy przed i za tym domem było 160-170 zgodnei z tepem tego biegu.

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego średniak zrób sobie test ktory przyblizy ci wartosc twojego h r max. Tu chłopaki biegacze opisują taki test trwajacy na ogół oproc zporządnej rogrzewki kilka minut wysiłku maxymlanego.
Rpgrzej się porządnie 30 minut , otwór zpodczas rogrzewki beztlen.......... a nastepnie przebiegnij na maxa w trupa trasę biegową trwającą czasowo 5-8 minut najlpeiej z kimś lepszym od siebie i tryzmaj mu koło wyjedz się do końca...................... i maxymlane tętno jakie bedziesz miał podczas tego to będzie twoje tętno max. I będziesz wdomu.......................... i nie bedziesz snuł teorii że nie nadajesz się do biegów długich itd.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie raz na zawodach konczyłem bieg i mierzyłem tętno zaraz po minięciu mety (na zawodach prawie zawsze koncze bieg w trupa) to wiem ze mam napewno ponad 200 ale konkretnie to nie wiem, wiadomo ze jak juz skonczysz bieg to zanim zmierzysz sobie to tetno to ono juz spadnie nawet przez te kilka sekund, pulsometru nie uzywam bo jest niewygodny :ble:
run your way

tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

i jestesmy w domu nie mas zpulsometru więc jka chcesz sterowac treningime poprzez pomiar tętna ?

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

kiedys tylko po biegu sie mierzyło tetno, zaraz po biegu czy akcencie, JS ciekwie o tym pisze w swojej ksiazce
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sredniak kup sobie pulsometr a ja ci proponuje pulsometr sigma onyx pro jest to moim zdaniem pulsometr z bardoz fajnymi funkcjami do biegania, jest prosty i tani możesz go np. tu kupić tylko go nie kupuj w sklepach biegowych bo wsklepach kolarskich jest o niebo tańszy

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php ... kid=1&l=pl

bądz

http://www.sklep.bikestacja.pl/product_ ... ts_id=1226
tu szczególnie mozesz sobie poczytać ile ma funkcji biegowych oczywiscie nie ma dwórz rzeczy że nie można zrzucic danych na komputer i nie ma oczywiście pomiaru szybkosci biegania poprzez GPS albo inne rozwiązanie ale ma od zarypania pewno róznych danych z treningu, możesz tes treningi definiowac na wszelkie spoosby łacznie z interwałami. Ja z jednego treningu wpisuję z niego przez 15 minut dane do komputera tyle danych on daje na wszelkie spoosby.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dzięki Tompoz, planuje kupić jakiś pulsometr ale narazie kasy nie mam.zastanawiam się nad garminem bądz polarem.
run your way

ODPOWIEDZ