Technika biegu - analiza
- pawo
- Wodzirej
Musiałem chwilę poszukać, bo wczoraj zamknąłem się w lodówce i sobie czytałem cały wieczór. No a w lodówce jak to w lodówce, jak zamkniesz drzwi to robi się ciemno.
Ale proszę:
https://journals.physiology.org/doi/ful ... 00387.2014
Ale proszę:
https://journals.physiology.org/doi/ful ... 00387.2014
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Raz, że nic z tego nie rozumiem, to jeszcze to: % Body Fat 13.0 ± 8.1
Na @#$%^ każą ludziom z nadwagą biegać w dół?
Na @#$%^ każą ludziom z nadwagą biegać w dół?
- pawo
- Wodzirej
Ja też nie rozumiem dlatego czytam podsumowanie i wnioski. A tam jak wół stoi napisane, że grubym lepiej w dół.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kurde, nie doczytałem. To może dlatego przygoda Robinsona z canicrossem nie przełożyła się na sub 14. Chłopina suchy jak wiór.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
A napisane, ze chudym nie pomoze?
Tego nie wyczytałem. Jako ze yacool ma fobie na punkcie 15+ to mi nie przeszkadza jutro tez pobiec z gorki przy 30°. OK, moje 13% tłuszczu pomoze.
A tak na serio... przeczytaj, na co to dobre. A dobre to jest. Ot fizjologiczne ABC...
- Deter
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
yacool
Jak istotny jest środek ciężkości? Czy jeśli jest wyżej to zapotrzebowanie energetyczne będzie mniejsze?
Proszę o odpowiedź na inne os dawna nurtujące mnie pytanie.
Jaka jest korelacja pomiędzy VO2max a pracą powięzi? Czy statystycznie nie powinno być tak, ktoś będzie miał VO2max 80 ale będzie słabo powięziował oraz będą zawodnicy przeciętni VO2max 50 lecz ich ruch będzie powięziowy?
Jak istotny jest środek ciężkości? Czy jeśli jest wyżej to zapotrzebowanie energetyczne będzie mniejsze?
Proszę o odpowiedź na inne os dawna nurtujące mnie pytanie.
Jaka jest korelacja pomiędzy VO2max a pracą powięzi? Czy statystycznie nie powinno być tak, ktoś będzie miał VO2max 80 ale będzie słabo powięziował oraz będą zawodnicy przeciętni VO2max 50 lecz ich ruch będzie powięziowy?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kiedyś celnie o środku ciężkości powiedział Feldenkrais jakoś tak, że znajduje się w samym środku gówna. I ja bym go tam zostawił w spokoju. Po co się w tym babrać. Zapewne w sieci są jakieś mądre streszczenia z eksperymentów na jelitach grubych ludziach.
A co do tego vo2max i jego relacji do powięzi, no to już może być ciekawie. Chyba Ricardo podawał linka do pomiarów vo2max Kenijczyków i tam nie było rewelacji. To znaczy 50 to chyba przesada, ale vo2max 80 to tylko Chabowski mógłby się takim pochwalić. No ale na wyciąganie z tego wniosków to za mało, bo badanie dotyczyło vo2max, a nie jego relacji do biegania z powięzi.
A co do tego vo2max i jego relacji do powięzi, no to już może być ciekawie. Chyba Ricardo podawał linka do pomiarów vo2max Kenijczyków i tam nie było rewelacji. To znaczy 50 to chyba przesada, ale vo2max 80 to tylko Chabowski mógłby się takim pochwalić. No ale na wyciąganie z tego wniosków to za mało, bo badanie dotyczyło vo2max, a nie jego relacji do biegania z powięzi.
- pawo
- Wodzirej
Wyciągnij te książki filozoficzne spod bieżni, może tam coś jest o VO2max.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wyciągnę, obiecuję, ale po sezonie.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Deter,
wiem, że nie będziesz usatysfakcjonowany z takiej odpowiedzi, ale na dzień dzisiejszy tylko na to mnie stać.
Wyobraź sobie taką Johau albo Biergen, albo innego biegacza narciarskiego z topu. Oni mają bardzo wysokie vo2max, ale z powięziowaniem u nich raczej słabo. Przynajmniej w takim aspekcie biegowym a'la Kipchoge.
wiem, że nie będziesz usatysfakcjonowany z takiej odpowiedzi, ale na dzień dzisiejszy tylko na to mnie stać.
Wyobraź sobie taką Johau albo Biergen, albo innego biegacza narciarskiego z topu. Oni mają bardzo wysokie vo2max, ale z powięziowaniem u nich raczej słabo. Przynajmniej w takim aspekcie biegowym a'la Kipchoge.
- pawo
- Wodzirej
Ustalmy zatem fakty, tak jak w skeczu z Kopernikiem.
Co jest potrzebne aby biegać szybko 5 - 21,1 km?
Co jest potrzebne aby biegać szybko 5 - 21,1 km?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No ale tak od razu, bez gry wstępnej?
- pawo
- Wodzirej
W tym wieku, daj pan spokój, nim bym doszedł do sedna to by się do reszty zestarzał.
To ja zacznę, od razu.
Ten model wielu uważa za obowiązujący:
Ja jestem zwolennikiem sekty która uznaje ten:
Co jeszcze trzeba dorzucić?
To ja zacznę, od razu.
Ten model wielu uważa za obowiązujący:
Ja jestem zwolennikiem sekty która uznaje ten:
Co jeszcze trzeba dorzucić?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jako, że się nie znam, to się wypowiem.
Bardzo ładne grafiki. Widać, że z pietyzmem robione. W power poincie?
Niech będzie ta druga, ale wytłumacz dlaczego jest lepsza.
Bardzo ładne grafiki. Widać, że z pietyzmem robione. W power poincie?
Niech będzie ta druga, ale wytłumacz dlaczego jest lepsza.
- pawo
- Wodzirej
Sytuacja tak wygląda (prawdopodobnie), że VO2 max i ekonomia wpływają na zakwaszenie i progi, których jak zapewne pamiętasz nie lubię. Natomiast próg nie wpływa na VO2max ani na ekonomię. Więc aby poprawić LT a raczej całą krzywą zakwaszenia i w efekcie wynik, trzeba poprawiać ekonomię i pułap tlenowy. To tak z grubsza. No i mniejsza o to który jest lepszy, ważniejsze jak te elementy poprawić, a poprawiając nie zepsuć drugich. No i najważniejsze w tym wątku, gdzie tu włożyć technikę biegu.