Zawody tylko dla narodowości Polskiej...

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nestork pisze:A mnie bardziej niż wyżej opisany lapsus językowy (czy też nieuctwo) uderza sformułowanie: "ze względu na patriotyczny charakter". Czy patriotyzm polega na tym, że nagradzamy swoich i nie uwzględniamy obcych? Już lepiej było napisać: "ze względu na promocję polskich zawodników", bo o to prędzej chodzi.
Cała ta sytuacja tylko podkreśla stan umysłu coniektórych. Gloryfikacja narodowości, patriotyzmu, brakuje tylko męczeństwa ...
"ze względu na promocję polskich zawodników" - 2 lata temu w połówce w Ostrołęce była klasyfikacja obywateli UE - ze względu na problem z tzw casusem Bosmana. Co i tak działa zgodnie z założeniem mniejszej atrakcyjności dla Kenijczyków i Ukraińców. Nagrody w Open były też, w wiekówce również - można było 3 koperty dostać :)
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Może to nieudolne, ale widać, że organizatorzy biegów zaczynają myśleć jak się bronić przed objazdowym kenijsko- ukraińskim cyrkiem biegowym.
Kiedyś ktoś tutaj trafnie zauważył, że najlepszym sposobem byłaby kontrola antydopingowa.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nestork pisze:A mnie bardziej niż wyżej opisany lapsus językowy (czy też nieuctwo) uderza sformułowanie: "ze względu na patriotyczny charakter". Czy patriotyzm polega na tym, że nagradzamy swoich i nie uwzględniamy obcych?
Według tłumaczeń pomysłodawców polega na tym, żeby Holender albo Belg nie mógł razem z nami świętować naszych świąt narodowych ;-)
J_Cop
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak to tylko tu zostawię.

https://www.tvn24.pl/krakow,50/bieg-z-n ... 35345.html

Niby mógł się zapoznać z regulaminem, ale wydaje mi się to tak czy inaczej słabe. Nagrody na pierwsze miejsca dostali zawodnicy, którzy tych miejsc faktycznie nie zajęli... dziwne to jakieś
Awatar użytkownika
Arasso
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od 21 minuty:
https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,6 ... 35452.html
"Life can pull you down but running will always lift you up."
kantalarski
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:00

Nieprzeczytany post

Ciekaw jestem reakcji naszych narodowych patriotów gdyby np Polak wygrał Maraton Londyński ale by mu powiedziano sorry nagrody tylko dla Anglików.
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:28:03

Nieprzeczytany post

J_Cop pisze:Niby mógł się zapoznać z regulaminem, ale wydaje mi się to tak czy inaczej słabe. Nagrody na pierwsze miejsca dostali zawodnicy, którzy tych miejsc faktycznie nie zajęli... dziwne to jakieś
Nagrodą za 1 miejsce był puchar (co prawda nie czytałem Regulaminu, ale tak wynika z relacji tvn-owskiej) i pewnie tzw. "uścisk dłoni Prezesa", którego to (pucharu) Marokańczyk nie chciał przyjąć. Nagroda finansowa była przewidziana dla 1-wszego na mecie obywatela Polski.
TVN przedstawił ten "problem" w nieco krzywym zwierciadle (moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie).

Ja poszedłbym nawet dalej - skoro był to bieg lokalny, a mnóstwo jest takich biegów organizowanych czy to przez samorządy, czy to przez organizacje lokalne, w których głównym celem jest popularyzacja biegania w mieście, województwie, aktywizacja mieszkańców, itp. to nagrody (finansowe) mogłyby być przeznaczone dla mieszkańców tegoż właśnie miasta, gminy, województwa. Nie widzę w tym nic złego.
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie to co Jaca_CH napisał. Nagrodą był puchar i tego nikt nikomu nie zabierał. Pieniądze były nagvrodą dodatkową (tak jak są nagrody w kat. wiekowych czy jakichkolwiek innych).
kantaralski - równie dobrze, można się oburzyć na maraton londyński, że Good for Age kwalifikacje są tylko i wyłącznie dla obywateli UK ;)
Awatar użytkownika
jorge.martinez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:17
Życiówka w maratonie: 2:57:27

Nieprzeczytany post

Tam burza jest o to, że w regulaminie jest napisane nie, że w kat PL są nagrody, tylko że nagrody pieniężne są tylko dla Polaków, to trochę niefortunne i uzasadnia burzę wokół całej sprawy, którą wykorzystał do pokazówki biegacz z Benedek Team.
1000m - 2:59.35 (VI'22) | 3000m - 9:49.75 (X'23) | 5km - 17:02 (V'23) | 10km - 35:17 (XI '23) | 15km - 55:57 (I '19) | HM - 1:18:21 (III '23) | M - 2:57:27 (IV '18)
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:28:03

Nieprzeczytany post

jorge.martinez pisze:Tam burza jest o to, że w regulaminie jest napisane nie, że w kat PL są nagrody, tylko że nagrody pieniężne są tylko dla Polaków, to trochę niefortunne i uzasadnia burzę wokół całej sprawy, którą wykorzystał do pokazówki biegacz z Benedek Team.
Być może masz rację. Aż z ciekawości poszukam tego Regulaminu.
Sądzę natomiast, że wszystkie zapisy w Regulaminie powinny być tak sformułowane żeby, mówiąc kolokwialnie, nikt nie miał się do czego doczepić. Czasem może to być trudne dla kogoś, kto zna się na sporcie i organizacji biegu :ojoj: Później trzeba się domyślać "co autor miał na myśli" i jakie były jego intencje. A media licząc na sensację szukają dziury w całym nie zostawią suchej nitki.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu regulamin:
https://online.datasport.pl/logos/reg2527.pdf

Strona 3:
W kategoriach wiekowych nagrody finansowe będą przyznawane za pierwsze trzy
miejsca.
Przewidziane są również nagrody ( finansowe + statuetka ) dla trzech pierwszych
mieszkanek i mieszkańców Skarżyska-Kamiennej.
Osobom nagrodzonym w klasyfikacji generalnej nie będzie przysługiwać nagroda w
kategoriach wiekowych.
Z uwagi na patriotyczny charakter imprezy nagradzani będą wyłącznie uczestnicy
posiadający obywatelstwo polskie.
I oczywiście jest zapis:
12. POSTANOWIENIA KOŃCOWE:
Zapisując się do udziału w zawodach uczestnik akceptuje niniejszy regulamin i wyraża
zgodę na nieodpłatne wykorzystanie jego wizerunku utrwalonego w formie fotografii
lub zapisu video.
Dla przypomnienia apel Bartka Olszewskiego:
http://warszawskibiegacz.pl/apel_zawody-kenijczycy/

I Lubelskiego Biegacza:
http://www.lubelskibiegacz.pl/organizat ... e-sie.html
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z perspektywy amatora to bez różnicy czy przede mną przybiegną zawodowcy* z Kenii, Ukrainy, Białorusi czy Polski. I tak wiem, że nie mam z nimi szans. Fakt, fajniej się biegnie ze znanym** Polakiem niż nołnejmem z Kenii, ale jakby na bieg do Białegostoku przyjechał Kipchoge, Tadese czy Bekele to jarałbym się jak pochodnia. Bardzo żałuję tylko, że nie ma kontroli antydopingowych tam, gdzie są jakieś nagrody, po które już się schylają zawodowcy. Na pewno dałoby to trochę luzu i pozwoliło stanąć na podium nowym twarzom. Fajnym pomysłem są też dodatkowe klasyfikacje regionalne - w biegu o zasięgu powiatowym nagradzamy nie tylko najlepszych, ale też najlepszych z powiatu/miasta. Z drugiej strony, już wolę, żeby były pucharki w kategoriach wiekowych niż kilka nagród pieniężnych. Z własnego doświadczenia wiem, że dużo przyjemniejsze uczucie było, kiedy pierwszy raz stanąłem na podium w kategorii wiekowej i dostałem jakiś puchar, niż gdy pierwszy raz stanąłem na podium w kategorii "tylko z Polski" i dostałem nawet jakąś kasę. Tamto pierwsze podium dało mi dużo większego kopa do dalszego treningu, chociaż miało znaczenie tylko symboliczne.

*zawodowcy w rozumieniu takim, że kasa z zawodów stanowi dla nich istotną część budżetu, nie musi być jedyna

**znani ze słyszenia, telewizji, nie że jakieś moje ziomeczki, czy ludzie, z którymi trenuję
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pierwszy raz od dawna zgadzam się z Tomkiem Peisertem:
To kolejny przykład skrajnej głupoty polskich organizatorów, którzy systematycznie rzucają kości niezgody pomiędzy zawodników poprzez wprowadzanie wygórowanych nagród finansowych. To doskonały przykład na to, że biegowa walka o pieniądze wypacza ideę sportowej rywalizacji
Od dawna obserwuję, że pieniądze wypaczają ideę sportu a wielkie pieniądze wypaczają ją bardzo*. Tym bardziej nie rozumiem, dlaczego organizatorzy jakichś biegów na kilkanaście km w Pierdzikowicach Górnych upierają się, żeby koniecznie wręczać nagrody finansowe. Czy oni myślą, że wręczając 1,1 tys zł będą bardziej podobni do Maratonu Bostońskiego, w którym nagrodą jest 150 tys USD? Sami się proszą o wizyty przeciętnych zawodników międzynarodowych grup biegowych, a potem wymyślają niedorzeczne regulaminy żeby się ich pozbyć. Skoro twierdzą, że chcą wspierać jakichś obiecujących lokalnych zawodników, to dlaczego nie przyznają im po prostu stypendiów? Dla porównania, we wsi z której pochodzę jest organizowany bieg, w którym prawie że nie ma nagród (chyba jakiś kupon do dekatlona), a z którego całe wpisowe jest przeznaczone na organizację charytatywną. Liczba zapisanych w pierwszym tygodniu przekracza liczbę mieszkańców a zapisują się i tacy, których o udział w życiu bym nie podejrzewał. Da się i bez udziału zawodowców, i bez niedorzecznych regulaminów, i z sukcesem, i z pożytkiem dla innych. W sąsiednim mieście już niestety jest inaczej.

* - czego najlepszym dowodem są słowa jednego z wiceprezesów jednego z największych klubów piłkarskich świata do przedstawicieli firmy świadczącej usługi na jej rzecz: "Czy wiecie, czym jest nasz klub? Nasz klub jest globalnym przedsiębiorstwem rozrywkowym"
ODPOWIEDZ