Damskie 0-drop..../porównanie BA3 i BA4

Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kurilp pisze: jak patrzę na twoje zdjęcia BA2 to wydaje mi się, że to dokładnie taka sama podeszwa (poza kolorami), ma te same wyżłobienia, te same wzorki itp.
Nie no, jest inna :ojnie:
PKO
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:
Kurilp pisze: jak patrzę na twoje zdjęcia BA2 to wydaje mi się, że to dokładnie taka sama podeszwa (poza kolorami), ma te same wyżłobienia, te same wzorki itp.
Nie no, jest inna :ojnie:
wizualna kwestia bieżnika jest dla mnie pomijalna (to akurat widać na zdjęciach ;)), ważne, czy nie jest sztywniejsza/bardziej amortyzowana/"ulepszona" itd... :niewiem:
Kurilp
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:47:04

Nieprzeczytany post

Wygląda na to, że będziesz pierwsza, która porówna doświadczalne ba2 z ba4 na tym forum. Daj znać jakie wrażenia i w jakim kierunku idzie Merrell, czy kupować na zapas czy ze spokojem patrzeć w przyszłość ;)
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kurilp pisze:Wygląda na to, że będziesz pierwsza, która porówna doświadczalne ba2 z ba4 na tym forum. Daj znać jakie wrażenia i w jakim kierunku idzie Merrell, czy kupować na zapas czy ze spokojem patrzeć w przyszłość ;)
jak już pisałam, jednak mam ba3, więc będę porównywać ba3 z ba4 ;)
Jak tylko zamówię i przetestuję, to na pewno dokładnie opiszę (ale testu "jeden but stary drugi nowy" nie będzie :hahaha: )

Co prawda robienie zakupów ostatnio mi "trochę" nie wychodzi (przez brak czasu, a zwłaszcza chęci żeby poza pracą w ogóle zbliżyć się do klawiatury...), ale skoro w październiku chcę w nich biec maraton, to w sierpniu najpóźniej muszę je kupić, żeby zdążyć zrobić w nich ze 150-200km ;)
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i zamówiłam, odebrane wczoraj w nocy z paczkomatu, test będzie dzisiaj po południu/wieczorem ;-)

Merrell Bare Access Arc 3 vs Merrell Bare Access Arc 4

Obrazek

Rozmiar:
BA3 37,5 kupione w 2014r., przebieg - co najmniej 3k km (ale nie wiem, ile więcej, część nierejestrowana...)
BA4 38 nowe, przebieg - 0km ;)
Różnica w długości praktycznie niezauważalna (tak ze 2-3mm) - na zdjęciach wygląda inaczej, ale to kwestia wygięcia BA3 i kąta zrobienia zdjęcia :jatylko:

Waga jednego buta:
BA3: 153g
BA4: 154g

Wysokość zapiętka:
BA3: 3,9cm
BA4: 4,7cm :lalala:
Dodatkowo zapiętek w BA4 jest sztywniejszy, ale obłożony miękkim czymś, ma grubość blisko 7mm, zapiętek w BA3 nie różni się niczym od boku buta kilka cm dalej i ma grubość ok 4mm. (grubość "boku" BA4 to ok 5mm)

Bieżnik itd:
Tak naprawdę porównywalny.
W BA4 co prawda dużo większy, ale w BA3 jest mocno starty
Obrazek

Ten sam podział podeszwy, który umożliwia zginanie w miejscach "nacięć".
Jeśli chodzi o sztywność, elastyczność, itd., to nie jestem całkiem obiektywna, na co dzień biegam w Merrellach Vapor Glove, które w ogóle w każdą stronę można zgiąć jak skarpetę itd. :hahaha:

Obrazek
Obrazek

Pierwsze wrażenie:
BA4 jest na pierwszy rzut oka/ręki sztywniejszy, ale bardziej "miękki" (boki, zapiętek).
Podeszwa zgina się mniej więcej tak samo - wrażenie może tak naprawdę wynikać ze zużycia i "rozbiegania" BA3, choć zmiana zapiętka jest dość konkretna i mierzalna - BA4 mają o blisko cm wyższy i 3mm grubszy zapiętek - mam nadzieję, że nie będzie mi to przeszkadzało... :lalala:
BA3 stojąc są dużo mocniej wygięte (co może udało mi się uchwycić na zdjęciu), ale to też może wynikać ze zużycia.
Po założeniu mam wrażenie, że czuję bardziej niż w BA3 buta w okolicy śródstopia, ale to było wrażenie po chwili założenia przymiarki - pierwszy bieg tak naprawdę da odpowiedź na wszystkie pytania, a wcześniej jeszcze pochodzę w nich parę godzin po domu.
Na pierwszy "rzut oka" BA3 mi się bardziej podobają z powodu zapiętka, ale mam nadzieję, że to tylko obawy związane ze zmianą kilkuletnich butów...

Ciąg dalszy jak przetestuję w biegu ;)
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i d.... :(
Buty wrócą do sklepu....

Pochodziłam w nich trochę po domu, posiedziałam przy kompie, popracowałam itd, i po dwóch godzinach nadal czuję lekkie "uwieranie" w prawym bucie, lewy jest idealny :lalala:
Stopy mam w miarę symetryczne, więc spróbuję z jeszcze jednym egzemplarzem, może będzie lepiej, tzn. może to jakaś "wada fabryczna" tego egzemplarza.....
Zapiętek nie przeszkadza, choć stojąc na palcach opiera się o skórę... Hmmm.... :lalala:

Dlaczego nie można kupić nigdzie BA2/BA3 r. 38..? :echech:
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przyszła druga para - tym razem czarne...
Kwestię koloru pominę, wszystkie buty mam w innych kolorach (czarno-wściekle żółto-czerwone, zielono-ciemnofioletowe, fioletowo-wsciekle różowe, a te czarno - turkusowe), więc nie jest to kryterium ;)
Ale przede wszystkim - tym razem nie mam wrażenia uwierania :D
Dzisiaj wieczorem będzie test treningowy, mam nadzieję, że spiszą się równie dobrze co moje ukochane BA3 ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ