odzież do biegania do 15 - 20 stopni

Beny1460
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Siemaneczko odświeżam temat bo mam zamiar zakupić pierwsze obciślaki swoje. Całe długie czy 3/4 , które są lepsze?? Jak wy to widzicie z własnego doświadczenia.
PKO
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Beny1460 pisze:Siemaneczko odświeżam temat bo mam zamiar zakupić pierwsze obciślaki swoje. Całe długie czy 3/4 , które są lepsze?? Jak wy to widzicie z własnego doświadczenia.
Nie ma czegos takiego, jak "scisle zasady" jak nalezy sie ubierac - kazdy ma inna percepcje temeratury, przy innych wartosciach jest mu za zimno / za goraco.

Ja osobiscie, po wielu roznych probach, zakladania za malo / za duzo - teraz do biegania ubieram sie wg termometru:
- powyzej 10 stopni: krotkie spodenki;
- od 3 do 9 stopni: spodnie 3/4;
- ponizej 2 stopni: dlugie spodnie.

Ale widzialem ludzi biegajacych w dlugich stopniach przy +20 (z reguly kobiety), jak i biegajacych przy minus 5 w spodniach 3/4, z golymi lydkami.

Tak wiec sam potrzebujesz zobaczyc, co bardziej Ci bedzie odpowiadac - ale jesli masz juz dlugie spodnie, to warto sprawic sobie dlugosc 3/4.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Robert pisze:kazdy ma inna percepcje temeratury, przy innych wartosciach jest mu za zimno / za goraco.
Mało tego - należy również wziąć pod uwagę rodzaj treningu/startu, jaki chcesz zrobić. Przykładowo ja nie wyobrażam sobie startu na 3-5-10 km w długich spodniach jak jest cieplej niż 4-5. Najczęściej ubieram wtedy tylko krótkie spodenki i koszulkę + w razie potrzeby jeszcze koszulkę termiczną. Ale już na wolne wybieganie w takiej samej temperaturze ubiorę co najmniej długie spodnie, koszulkę termiczną i kurtkę. Często jeszcze zwykłą koszulkę pod kurtkę.
biegam ultra i w górach :)
Beny1460
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

fakt długie spodnie mam tylko nie leginsy, teraz właśnie chciałbym kupić leginsy bo podobno większa wygoda a to, że się ludzie wstydzą w tym biegać to ja taki nie jestem. Chciałem po prostu te dresy zastąpić leginsami długie przydadzą się praktycznie tylko do biegania w zimie. Tylko czy jest różnica w odczuwaniu temperatury jak się ma gołe łydki a nie ?? Bo są ludzie co nawet w zimie biegali w krótkich spodenkach.
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Beny1460 pisze:fakt długie spodnie mam tylko nie leginsy, teraz właśnie chciałbym kupić leginsy bo podobno większa wygoda
Obcisle spodnie chyba faktycznie sa wygodniejsze (na pewno mniej przeszkadzaja w deszczu!) - ale duzo zalezy od konrketnego modelu / kroju, i w sumie cena czy marka nie ma zadnego znaczenia. Mam wygodne, dobrze lezace legginsy Nike - oraz irytujace, "zsuwajace sie" (i ponad dwa razy drozsze...) legginsy Adidas.

Tak wiec mysle, ze sam potrzebujesz sie przekonac, czy taki typ odziezy bedzie Ci pasowac - ogolnie jest w porzadku, a jak jeszcze trafisz jakis sensowny model, to bedzie calkiem ok.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Robert pisze:duzo zalezy od konrketnego modelu / kroju, i w sumie cena czy marka nie ma zadnego znaczenia. Mam wygodne, dobrze lezace legginsy Nike - oraz irytujace, "zsuwajace sie" (i ponad dwa razy drozsze...) legginsy Adidas.
Dokładnie. Ja próbowałem (mierzyłem) adidas, nike i asics i ciągle biegam w... starych z decathlon - najlepiej mi pasują :)
biegam ultra i w górach :)
thepanone
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

co na górę gdy jest 10-12 stopni bez słońca?

w koszulce zimno, w kurtce z pertex mokro.

możliwe by mając ten sam materiał (poliester+elastan) w obcisłym czuć się komfortowo a w luźnym niekomfortowo (mówię o komforcie oddychalności)? Bo mam kilka beznadziejnych, luźnych bluzek poliestrowych i nie wiem czy jest sens je zwężać na maszynie do szycia.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale o co kaman? długi rękaw jakikolwiek, albo jeśli jesteś zmarzluchem t-shirt na/pod i tyle.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
thepanone
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no jakżesz o co kaman i jak wszystko jedno, skoro mi w tych luźnych poliestrach beznadziejnie czyli mokro i zimno. Pytam czy to wina składu materiału czy luźności. Bo nie wiem czy brać się za zwężanie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to chyba już są kwestie osobnicze, nie chcę ci namieszać niepotrzebnie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Sebast91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

co na górę gdy jest 10-12 stopni bez słońca?
Zakladasz to a jak jest za cieplo to rekaw podwijasz http://www.decathlon.pl/koszulka-kiprun ... 12476.html
ja osobiscie w takiej temperaturze biegam juz na krotko tylko jak wieje to cos na dlugi rekaw
thepanone
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ok dzięki, patrzyłem na tego kipruna i odlo evolution light. Chciałem potwierdzenia że to odpowiednie na 10 stopni. Nie wierzę, że w 10 biegasz na króko. Wczoraj wieczorem biegałem przy 10 na krótko i było za chłodno a jestem zimnolubem jak nikt. Zawsze miałem problem z ubraniem na temperaturę 7-12.
squarePants
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:51
Życiówka w maratonie: 2:51

Nieprzeczytany post

Potwierdzam, z powyższej koszulki z długim jestem bardzo zadowolony.
Przy12 stopniach jednak może być za gorąco na długi rękaw, chyba że bardzo wolny bieg. Albo wiatr. Albo deszcz. Albo śnieg.
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

thepanone pisze:ok dzięki, patrzyłem na tego kipruna i odlo evolution light. Chciałem potwierdzenia że to odpowiednie na 10 stopni. Nie wierzę, że w 10 biegasz na króko. Wczoraj wieczorem biegałem przy 10 na krótko i było za chłodno a jestem zimnolubem jak nikt. Zawsze miałem problem z ubraniem na temperaturę 7-12.
To uwierz, nie kazdy jest taki jak Ty. Gdy wychodzilem dzisiaj bylo 9stopni. Bylem ubrany w krotkie spodenki i koszulke z krotkim rekawem.
Sebast91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To uwierz, nie kazdy jest taki jak Ty. Gdy wychodzilem dzisiaj bylo 9stopni. Bylem ubrany w krotkie spodenki i koszulke z krotkim rekawem.
Dokladnie w takim stroju tez dzisiaj biegalem tylko u mnie termometr pokazywal 10 stopni :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ