odzież do biegania do 15 - 20 stopni
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie ma czegos takiego, jak "scisle zasady" jak nalezy sie ubierac - kazdy ma inna percepcje temeratury, przy innych wartosciach jest mu za zimno / za goraco.Beny1460 pisze:Siemaneczko odświeżam temat bo mam zamiar zakupić pierwsze obciślaki swoje. Całe długie czy 3/4 , które są lepsze?? Jak wy to widzicie z własnego doświadczenia.
Ja osobiscie, po wielu roznych probach, zakladania za malo / za duzo - teraz do biegania ubieram sie wg termometru:
- powyzej 10 stopni: krotkie spodenki;
- od 3 do 9 stopni: spodnie 3/4;
- ponizej 2 stopni: dlugie spodnie.
Ale widzialem ludzi biegajacych w dlugich stopniach przy +20 (z reguly kobiety), jak i biegajacych przy minus 5 w spodniach 3/4, z golymi lydkami.
Tak wiec sam potrzebujesz zobaczyc, co bardziej Ci bedzie odpowiadac - ale jesli masz juz dlugie spodnie, to warto sprawic sobie dlugosc 3/4.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Mało tego - należy również wziąć pod uwagę rodzaj treningu/startu, jaki chcesz zrobić. Przykładowo ja nie wyobrażam sobie startu na 3-5-10 km w długich spodniach jak jest cieplej niż 4-5. Najczęściej ubieram wtedy tylko krótkie spodenki i koszulkę + w razie potrzeby jeszcze koszulkę termiczną. Ale już na wolne wybieganie w takiej samej temperaturze ubiorę co najmniej długie spodnie, koszulkę termiczną i kurtkę. Często jeszcze zwykłą koszulkę pod kurtkę.Robert pisze:kazdy ma inna percepcje temeratury, przy innych wartosciach jest mu za zimno / za goraco.
biegam ultra i w górach 

-
- Dyskutant
fakt długie spodnie mam tylko nie leginsy, teraz właśnie chciałbym kupić leginsy bo podobno większa wygoda a to, że się ludzie wstydzą w tym biegać to ja taki nie jestem. Chciałem po prostu te dresy zastąpić leginsami długie przydadzą się praktycznie tylko do biegania w zimie. Tylko czy jest różnica w odczuwaniu temperatury jak się ma gołe łydki a nie ?? Bo są ludzie co nawet w zimie biegali w krótkich spodenkach.
-
- Zaprawiony W Bojach
Obcisle spodnie chyba faktycznie sa wygodniejsze (na pewno mniej przeszkadzaja w deszczu!) - ale duzo zalezy od konrketnego modelu / kroju, i w sumie cena czy marka nie ma zadnego znaczenia. Mam wygodne, dobrze lezace legginsy Nike - oraz irytujace, "zsuwajace sie" (i ponad dwa razy drozsze...) legginsy Adidas.Beny1460 pisze:fakt długie spodnie mam tylko nie leginsy, teraz właśnie chciałbym kupić leginsy bo podobno większa wygoda
Tak wiec mysle, ze sam potrzebujesz sie przekonac, czy taki typ odziezy bedzie Ci pasowac - ogolnie jest w porzadku, a jak jeszcze trafisz jakis sensowny model, to bedzie calkiem ok.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Dokładnie. Ja próbowałem (mierzyłem) adidas, nike i asics i ciągle biegam w... starych z decathlon - najlepiej mi pasująRobert pisze:duzo zalezy od konrketnego modelu / kroju, i w sumie cena czy marka nie ma zadnego znaczenia. Mam wygodne, dobrze lezace legginsy Nike - oraz irytujace, "zsuwajace sie" (i ponad dwa razy drozsze...) legginsy Adidas.

biegam ultra i w górach 

-
- Wyga
co na górę gdy jest 10-12 stopni bez słońca?
w koszulce zimno, w kurtce z pertex mokro.
możliwe by mając ten sam materiał (poliester+elastan) w obcisłym czuć się komfortowo a w luźnym niekomfortowo (mówię o komforcie oddychalności)? Bo mam kilka beznadziejnych, luźnych bluzek poliestrowych i nie wiem czy jest sens je zwężać na maszynie do szycia.
w koszulce zimno, w kurtce z pertex mokro.
możliwe by mając ten sam materiał (poliester+elastan) w obcisłym czuć się komfortowo a w luźnym niekomfortowo (mówię o komforcie oddychalności)? Bo mam kilka beznadziejnych, luźnych bluzek poliestrowych i nie wiem czy jest sens je zwężać na maszynie do szycia.
-
- Zaprawiony W Bojach
ale o co kaman? długi rękaw jakikolwiek, albo jeśli jesteś zmarzluchem t-shirt na/pod i tyle.
-
- Wyga
no jakżesz o co kaman i jak wszystko jedno, skoro mi w tych luźnych poliestrach beznadziejnie czyli mokro i zimno. Pytam czy to wina składu materiału czy luźności. Bo nie wiem czy brać się za zwężanie.
-
- Zaprawiony W Bojach
to chyba już są kwestie osobnicze, nie chcę ci namieszać niepotrzebnie.
-
- Wyga
Zakladasz to a jak jest za cieplo to rekaw podwijasz http://www.decathlon.pl/koszulka-kiprun ... 12476.htmlco na górę gdy jest 10-12 stopni bez słońca?
ja osobiscie w takiej temperaturze biegam juz na krotko tylko jak wieje to cos na dlugi rekaw
-
- Wyga
ok dzięki, patrzyłem na tego kipruna i odlo evolution light. Chciałem potwierdzenia że to odpowiednie na 10 stopni. Nie wierzę, że w 10 biegasz na króko. Wczoraj wieczorem biegałem przy 10 na krótko i było za chłodno a jestem zimnolubem jak nikt. Zawsze miałem problem z ubraniem na temperaturę 7-12.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:51
- Życiówka w maratonie: 2:51
Potwierdzam, z powyższej koszulki z długim jestem bardzo zadowolony.
Przy12 stopniach jednak może być za gorąco na długi rękaw, chyba że bardzo wolny bieg. Albo wiatr. Albo deszcz. Albo śnieg.
Przy12 stopniach jednak może być za gorąco na długi rękaw, chyba że bardzo wolny bieg. Albo wiatr. Albo deszcz. Albo śnieg.
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
To uwierz, nie kazdy jest taki jak Ty. Gdy wychodzilem dzisiaj bylo 9stopni. Bylem ubrany w krotkie spodenki i koszulke z krotkim rekawem.thepanone pisze:ok dzięki, patrzyłem na tego kipruna i odlo evolution light. Chciałem potwierdzenia że to odpowiednie na 10 stopni. Nie wierzę, że w 10 biegasz na króko. Wczoraj wieczorem biegałem przy 10 na krótko i było za chłodno a jestem zimnolubem jak nikt. Zawsze miałem problem z ubraniem na temperaturę 7-12.
-
- Wyga
Dokladnie w takim stroju tez dzisiaj biegalem tylko u mnie termometr pokazywal 10 stopniTo uwierz, nie kazdy jest taki jak Ty. Gdy wychodzilem dzisiaj bylo 9stopni. Bylem ubrany w krotkie spodenki i koszulke z krotkim rekawem.