Adam Klein pisze:Nie rozumiem, dlaczego to nie jest żadna próba. Wytłumacz mi to.
Źle napisałem. Powinno być "to nie jest żadna _rozsądna_ próba". To jest jakaś próba, ale zdecydowanie niereprezentatywna.
Wg. Wikipedii:
Próba reprezentatywna – część populacji pozwalająca w przybliżeniu opisać całość populacji. Próba nie spełniająca tego warunku nazywana jest niereprezentatywną lub obciążoną.
Czy osoby wypełniające przez internet spełniają warunek opisania _całości_ populacji?
Moim zdaniem z kilku powodów nie:
- bo dużo osób biega zamiast klikać w komputer,
- bo wiele osób klikających w komputer nie zamierza się anonimowo czy osobowo dzielić swoimi "danymi" w ten sposób,
- bo wiele osób nie wie, że taki spis jest robiony,
- bo wiele osób skłamie dla samej zasady, że kłamać tu można,
...
A z drugiej strony - czysto użytkowo.
Cytat z artykułu: "Postanowiliśmy policzyć wszystkich, którzy czują się biegaczami - i tych truchtających raz na jakiś czas i multimaratończyków. ".
No, więc przyjmijmy, że wyjdzie nam z tego "badania" liczba: "276.342 osoby".
OK. No to ja pytam - skoro z badania wyszło 276342 - to ILU MAMY BIEGACZY W POLSCE?
Myślę, że dokładność oszacowania liczby wszystkich biegaczy w naszym kraju wg. tego badania będzie zbliżona do takiego oszacowania robionego bez tego badania.
Według mnie to ciekawe badanie pozwalające na określenie statystyczne grupy osób podatnych na reklamę internetową przedmiotów do celów sportowych. Z liczbą osób biegających w Polsce ma bardzo mało wspólnego.
Czy da się oszacować biegaczy w Polsce? Pewnie tak, ale popytałbym osób, które zajmują się zawodowo takimi badaniami.
Na mój inżynierski umysł to należy wybrać xxx miejsc w Polsce i policzyć ile osób przebiegnie przez dany punkt w ciągu yyy godzin/dni. Oczywiście wybór tych miejsc to cała gałąź nauki, ale tak da się zrobić.
Teraz widzę, że na Wiki jest nawet wspomniany przykład sondy internetowej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Próba_reprezentatywna