FOR PRO i towar którego nie było ...

Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Rozumiem, że chodzi o to, że powinni Ci sprzedać za 250 zl podobny towar, który sprzedają za 400 zł, tak?
Udowodnij logicznie, że tak powinno być.
Czy gdybyś wtedy wiedział, że nie możesz jednak od nich kupić tych butów za 250 to kupiłbyś w innym sklepie w którym ta cena była a teraz też już nie ma? Innymi słowy skoro domagasz się, żeby sprzedali Ci to za 250 zł musisz udowodnić utracone korzyści - że miałeś alternatywę, której z ich winy nie wykorzystałeś.

...
To o czym piszesz to wymagania , które musza być spełnione aby Jurek mógł wygrać sprawę w sądzie, a nie o to tu raczej chodzi. Chodzi o to jak firma For Pro powinna się zachować by nie traqcić wizerunkowo.

nie o butach, ale... W zeszłym roku dyskont spożywczy netto zrobił promocję na chipsy (szczegółów odnośnie ceny i gramatury nie pamiętam, ale będzie przedstawiona idea). W gazetce promocyjnej napisali 360 g po 2zł. W dniu promocji okazłao się, żę po 2 zł są opakowania, ale 180 gramowe. Po interwencji blogera, zajmującego się sprawami konsumentów, cena chipsów spadła do 1 zł za 180 gramów. Firma przeprosiła, poinformowała, żeopakowań takiego produktu 360 g nawet nie ma i był to zwykły błąd drukarski. Żeby nie tracic twarzy podzieli na pół i tak już promocyjną cenę. MOżna? można!

Jurka poinformowali, że już takich butów w tym rozmiarze nie ma i nie będzie czyli kłamali, by zasłonić swoją pomyłkę.
Krzysiek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:28:03

Nieprzeczytany post

Jurek z Lasu pisze:Jednak bliższy mi jest tok rozumowania f.lamera i na ten trop chciałem zwrócić waszą uwagę.
Tzn. taki?
jeśli mają je w ofercie to powinni mu bez gadania sprzedać za 249 zet.
To, że mają te buty w tej chwili w ofercie nie znaczy, że mieli je wtedy. Było nie było, minęły 2 miesiące.... :lalala: Mogła być jakaś promocja, końcówka serii, wyprzedaż, itp. Zresztą.... to, że pokazują je na stronie niekoniecznie musi oznaczać, że faktycznie mają je na stanie :hahaha:
Jak wiemy FORPRO już dwukrotnie dali ciała więc ja nie ryzykowałbym zakupu na odległość, bo strasznie nie lubię biegać na pocztę z pudełkami.

FORPRO ratujcie się jakoś bo opinia Wam leci.... :jatylko:
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim celem jest pokazanie mechanizmu; nie chodzi mi o sądy, kasę itp. Jestem biegaczem i dla biegaczy pokazuję ten mechanizm. Tyle.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Rozumiem, że chodzi o to, że powinni Ci sprzedać za 250 zl podobny towar, który sprzedają za 400 zł, tak?
jeśli dobrze rozumiem, to nie podobny, tylko dokładnie ten sam, tylko sobie zmienili etykietkę z ceną. Nie sądzę, żeby się komuś chciało ale to by było spokjnie do wygrania w sądzie. Jest umowa, jest towar a sprzedawca nie chce go wydać i jeszcze kłamie, że towar jest niedostępny. I to na bezczela, bo jednocześnie go oferuje do sprzedaży. Nie ma do tego prawa.

Tak, jak w poprzednim wątku uważałem sprawę za szukanie dziury w całym, tak tutaj racja stoi ewidentnie po stronie klienta.
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:52
Życiówka w maratonie: 3:59:06

Nieprzeczytany post

Ja też się z Panem Adamem zupełnie nie zgadzam.
Ten tok myślenia jest oczywiście słuszny, jeżeli przygotowujemy się do sprawy sądowej i chcemy odepchnąć lub zminimalizować roszczenia.
I wtedy zaczyna się mowa potencjalnych o stratach lub utraconych korzyściach ...
Bo przecież można być skończoną świnią, oszukiwać, kłamać, itd. (proszę tego nie utożsamiać z moją opinią o tej sprawie i ForPro - to przykładowe określenia), ale jak druga strona nic na tym nie straciła (w tym moralnie lub np. w zakresie potencjalnych przyszłych zysków lub korzyści) ... to nic się nie należy.
Ale chyba nie na tym powinny polegać kontakty klienta z "dobrym sklepem".
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale te kontakty muszą być fair po obydwu stronach.
Nie wiem czy to jest ten przypadek, ale to, że dany produkt z kolekcji 2013 jest sprzedawany taniej a z kolekcji 2014 drożej, działa to tak sama w każdej innej dziedzinie.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest jedna i ta sama kolekcja.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No, ok.
Poczekajmy co powie sklep, bo na razie znamy tylko jedną wersję historii.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Kupujący i sprzedawca odstąpili od umowy ponieważ była niezgodność towaru z umową. I nie ma mowy o żadnym sądzie. Chyba, że kupujący udowodniłby, że w dniu sprzedaży sklep miał te buty, choć tego nie jestem pewien czy to ma znaczenie.

Sklep dał ciała i tyle. Zwrócił kase i jest ok. Rozwiązać sprawe 17 zł i koniec.

Kupując wysyłkowo trzeba się liczyć, że jest margines błedu.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Kupujący i sprzedawca odstąpili od umowy ponieważ była niezgodność towaru z umową.
prawda.
i warto tu dodać że jurek odstąpił od umowy gdyż sklep wprowadził go w błąd oznajmiając że ten towar nie jest już dostępny.
krzys1001 pisze:Rozwiązać sprawe 17 zł i koniec.
a więc sklep w wyniku własnej pomyłki uniemożliwił realizację umowy kupna, zajął klientowi czas, skasował za niepotrzebną kompletnie usługę i na koniec wprowadził w błąd.
no, ale może pod naciskiem forum kiedyś odda 17 zł.
bomba. ja bym skakał z radości jakby mi oddali.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nikt nikomu nie każe skakać z radości. Wytarczy upomnieć siė o swoje 17 zł.
Umowa nie doszła do skutku. Sprzedawca i kupujący skorzystali z prawa jakie w tym przypadku jednej i drugiej stronie przysługuje.
Sprzedawca proponował klientowi inny towar ale ten go nie interesował więc temat się zakończył.
shczwany
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:52
Życiówka w maratonie: 3:40:35

Nieprzeczytany post

wg mnie każdy kto kupuje w sklepie internetowym naraża się na tego typu ryzyko. Koszty kuriera faktycznie do zwrotu i tyle..,
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przypomnę, że umów należy dotrzymywać (Pacta sunt servanda).
Jurek umowy dotrzymał, za towar zapłacił, czy sklep umowy dotrzymał... no cóż moim zdaniem nie.
Skoro sklep ma nadal w ofercie taki sam towar to chyba nie zrobił wszystkiego w celu wywiązania się z umowy z Jurkiem. Nie tłumaczy moim zdaniem sklepu hipotetyczna sytuacja w której, w momencie przyjęcia zwrotu, po prostu sklep nie miał na stanie butów w rozmiarze Jurka. Nie tłumaczy sklepu dlatego, że jak się później okazało, sklep był w stanie takie buty pozyskać, skoro teraz je nadal ma w ofercie.
Moim zdaniem sklep nie dotrzymał umowy bez uzasadnionej przyczyny. No cóż nic mu za to nie zrobimy, nam pozostaje tylko ocena moralna takiego zachowania sklepu.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No ale umowy już nie ma. Odstąpiono od umowy. Jurek podając numer itd zgodził się na taką sytuacje. W momencie zgłaszania niezgodności towaru z umową sklep nie był w stanie zadowolić klienta. Sytuacja była taka a nie inna. Pewnie dostali później towar w innej, wyższej cenie i tyle.
Chcemy żeby sprzedawca wychodził z założenia KLIENT NASZ PAN i ma zadowolić go bez względu na koszty itp.A nie daj Bóg sprzedawca się pomyli to mimo tego że przeprosi, zwróci piieniądze to musi stanąć na głowie żeby klient nie czuł się urażony.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sklep zadziała zgodnie z prawem. Oczekujecie, że sklep powinien jeszcze stosować się do wyższych zasad moralnych.
Wybraźmy sobie odwrotną sytuacje. W sklepie wysyłkowym kupujemy buty w swoim rozmiarze za 250 zł. Inne rozmiary są z nowej dostawy po 400 zł . Buty przychodzą jak się należy ale okazuje się mimo tego iż teoretycznie jest to nasz rozmiar buty są za małe. Korzystamy z naszego prawa czyli możliwości zwrotu towaru zakupionego przez internet. Idąc tokiem myślenia wyznawców prawa moralnego powinniśmy co najmniej kupuć inne buty w tej cenie nawet jeśli nam się podobają albo inny rozmiar za 400 zł. W końcu umowy wypada dotrzymać....
ODPOWIEDZ