Jak odpocząć przed biciem życiówki?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:
Adrian26 pisze: Jeżeli ktoś nie jest w stanie na końcu podkręcić tempa, to znaczy, że spalił trening.
co za brednie- trening w tempie startowym, interwały i rozbiegania nie mają na celu przetyrania człowieka. przyspieszanie na końcu jest wręcz niewskazane.
Czytaj ze zrozumieniem prosze...Być w stanie przyspieszyć nie oznacza, że trzeba tak zrobić...takie rzeczy się po prostu czuje.
Zresztą widać to doskonale choćby na interwałach. Jeżeli ktoś powiedzmy na "kilometrówkach" zrobi pierwszy odcinek po 3:30, a na kolejnych nie będzie w stanie utrzymać tempa, a będzie ono wręcz z każdym kolejnym powtórzeniem wolniejsze, to znaczy chyba, że ten trening spalił, bo źle dostosował prędkość biegu do swoich możliwości?
Druga rzecz. Nie rozumiem dlaczego przyspieszanie na ostatnim interwale miałoby być niewskazane? Nie mówie tutaj o 30 sekundach na kilometrze, ale choćby o kilku. W bieganiu istnieje coś takiego jak finisz, gdzie mimo zmęczenia trzeba się zmusić do podkręcenia tempa, więc takie przyspieszenia warto moim zdaniem próbować na treningach.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
PKO
bananik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:05
Życiówka w maratonie: 03:27:52

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Ja tylko nie bardzo rozumiem jak sobie ustalasz tempa interwałów - są one u Ciebie zależne od samopoczucia? Pogody? Czy o co tu chodzi, że w jednym tygodniu latasz około 4:00/km, a 7 dni później około 3:50/km? Wyczuwam jakiś brak konsekwencji...
Ogólnie interwały biegam od nie dawna i na razie w duzym stopniu "na czuja".
Zacząłem od 6 x 1km i co tydzień zwiększałem o jeden odcinek. Zazwyczaj biegałem w granicach 3:55-3:59 ale na tamtym treningu jakoś mnie poniosło :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ