więzadło ACL

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Magda2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zerwanie więzadła potwierdzil doswiadczony ortopeda oraz dodatkowo badanie USG kolana. Rezonansu nie wykonywałam. Decyzja juz zapadła. W sobote ide na zabieg ale nadal sie boje. dzieki za linki pozdrawiam. Odezwe sie jak juz bedzie po wszystkim
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
marta0505
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szczerze mówiąc chyba każdy człowiek przed pójściem do szpitala na zabieg odczuwa strach. Życzę powodzenia wszystko będzie dobrze, po powrocie ze szpitala napisz co miałaś robione.
Magda2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już jestem po operacji. Wszystko poszło dobrze. moze nie całkiem bezbolesnie ale z tym akurat sie liczyłam. Teraz czeka mnie rehabilitacja. Juz zaczełam od napinania mieśni uda i podnoszenia stopy. To dopiero boli! Nadal noga pozostaje opuchnieta, pod kolanem duży krwiak i to chodzenie o kulach...koszmar. Ale i to trzeba przeżyć. Dobrze ze zabieg mam juz za sobą:)
sport to zdrowie?:)
FOKA11
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a co miałaś robione i gdzie ? rekonstrukcja?
pozdrawiam i zdrówka życze :))
Awatar użytkownika
JestemAsem
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

w czwartek operacja zerwanego więzadła.. :(
mam nadzieję, że żaden gronkowiec czy inne paskudztwo mnie nie dopadnie..

ile później trwa rehabilitacja?
czy, kiedy i jakie ćwiczenia zaczęliście wykonywać sami?

pozdrawiam
rad
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć. Problem łąkotek jest jedynie wstępem do szarości, od trzech lat co kilka miesięcy próbóję z tym walczyć i co powoli zaczynam zauważać zmiany. dłuższa przerwa regeneracyjna później sterowany wysiłek i już prawie dobrze, zaczynam grać w piłkę, kilka meczy i nie ma większych objawów do momentu zapomnienia o urazie.  No i niestety przeliczenie się kolanko nie wytrzymuje zmęczenia oraz nacisku. Zaczynam wszystko od początku - trening lekki, boli ale musi z czasem przestaje trening mocniejszy, boli ale już jest dobrze, no niestety chyba będzie padało, teraz wiem że to nie trening a zmiana pogody. Mam nadzieje że jutro będzie słoneczko. Hej - pozdrowienia rad.
rad
Awatar użytkownika
burt75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja już też jestem po zabiegu (19 maj ) w Żorach. Oprócz rekonstrukcji ACL (z półścięgnistego i smukłego) miałem usuniętą przetartą rączkę od wiadra w łąkotce przyśrodkowej oraz robioną chondrectomie kłykcia przyśrodkowego kości udowej oraz kłykcia bocznego kości piszczelowej. Na drugi dzień byłem już w domu (ponad 400km), po dwóch tygodniach zacząłem jeździć samochodem, co prawda było to wymuszone dotarciem na rehabilitację, ale jazda nie sprawiała mi żadnego problemu. W trzecim tygodniu po operacji potrafiłem już chodzić bez kul, ale asekuracyjnie odstawiłem tylko jedną. Obecnie jestem cały czas w trakcie rehabilitacji, kolano zginam na razie tylko do 90 stopni. Chociaż przepisali mi przeciwbóle, nie korzystałem z nich wogóle, nawet w klinice. Myślę ,że naprawdę dużo zależy od miejsca i kto przeprowadza zabieg. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony, generalnie wyobrażałem sobie wszystko bardziej tragicznie.
Pozdrawiam wszystkich przed i po rekonstrukcji!!
krzychoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

---->do Tedi
Mam pytanie: miałeś "reperowane" więzadło krzyżowe przednie laserowo? jeśli tak to gdzie taki zabiegi przeprowadzono, jak długo trwała rechabilitacja i powrót do sportu? i czy w każdym przypadku uszkodzenia więzadła można wyleczyć je laserowo. prosze o odp. pozdro
Hubert 19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam pytanie na rezonansie magnetycznym wyszło że mam naderwane acl i lekarz zdecydowal że trzeba będzie przprowadzić rekonstrykcje bo te więzadla sie nie regeneruja . Powinienem sie zgodzić ?
krzychoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

podobno po zabiegach laserowych sie goją i dalej można uprawiać sport. ale ja tylko tak słyszałem więc nie jestem pewien. sam też prubuje sie dowiedzieć czegoś więcej na ten temat ale nie wiele wiadomo.
Hubert 19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wlaśnie też wole laserowo bo jakos do rekonstrukcji nie jestem przekonanu . Gdybym miał zerwane to nie ma wyjścia tylko rekonstrukcja .
krzychoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a jakie masz objawy tego uszkodzenia? np czy występuje ból przy nacisku na kolano lub górny wierzcholek piszczela? kolano jest spuchnięte i czy masz stan zapalny kolana?
Hubert 19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie nie mam żadnego bólu ani spuchniętego kolana jedyne co to jest lekko niestabilne , ucieka mi do przodu mam
Hubert 19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przy chodzeniu mi to nie przeszkadza tylko np: w piłke nożną przez to nie moge grać ani w siatkę ani w kosza
krzychoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na pytanie czy każde uszkodzenie więzadła krzyżowego przedniego wymaga rekonstrukcji?? i czy laserowo można je wygojić jeśli tak to gdzie takie zabiegi są przeprowadzane??
ODPOWIEDZ