oddychanie przez nos
- MiS
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
kika - ja mam zupełnie odwrotnie. Nie potrafię i nie chcę oddychać przez nos ... nawet zimą (ze względu na minusową temperaturę lepiej byłoby wdychać powietrze nosem). Jeśli chciałbym przebiec kilka kilometrów oddychając tylko nosem ... pewnie bym się udusił. Fakt, że biegam na codzień po kilka/kilkanaście km średnio ok. 4min/km. Nie wyobrażam sobie biegania i jednoczesnego oddychania przez nos. Tak, jak pisze maneater1 - dzięki oddychaniu przez usta lepiej dotleniasz organizm i możesz przy szybszym tempie zwiększyć swój próg tlenowy (o ile chcesz biegać szybciej).
Kika - czy biegasz na zawodach? Jeśli tak, jak oddychasz podczas startów?
Kika - czy biegasz na zawodach? Jeśli tak, jak oddychasz podczas startów?
www.entre.pl
MiŚ
MiŚ
- rono
- Zaprawiony W Bojach
kika i sabrinka: a próbowałyście/liście oddychać uszami? To podobno przenosi organizm biegacza w całkiem inny wymiar wydolnościowy. Ale błona bębenkowa musi mieć odpowiednio niską elastyczność i twardość, średnio poniżej 30 stopni Shore'a. Poza tym oddychanie uszami można polecić wyłącznie biegaczom zamieszkującym rejony na zachód od Wisły. Jak wykazały bowiem badania na grupie 124 mieszkańców Białej Podlaskiej (jest też taka kiełbasa - żródło kolagenu) z dużo mniejszym prawdopodobieństwem mogą się oni narazić na tzw. chichotum akuta syndrom, co może skończyć się przerostem gruczołów piersiowych u mężczyzn i powiększeniem otworów nosowych u kobiet (zwłaszcza lewego, czyli dextra), co w zasadzie w Waszym wypadku byłoby korzystne, bo oddychacie przecież przez nos. Nie wiem tylko, czy mieszkacie na lewo, czy na prawo od Wisły? Pozdrowienia!
(Edited by rono at 9:37 pm on July 7, 2004)
(Edited by rono at 9:37 pm on July 7, 2004)
- CENZOR
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Kika,
tu naprawdę nie chodzi o to, żeby pisać jak najwięcej. Pomyśl o tym.
tu naprawdę nie chodzi o to, żeby pisać jak najwięcej. Pomyśl o tym.