Od czego zacząć?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

piter7_7, w butach rowerowych niestety nie da się biegać :)
Erelen, zapisałam :)

Jeszcze jedno. Czy ktoś z Warszawy mógłby polecić jakiś sklep, w którym zaopiekują się moimi stopami (w sensie prawidłowo dobiorą buty)?
PKO
Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam pewnie głupie pytanie.
Jak mierzycie odległość, którą przebiegliście? Czytam sobie wątki na forum i większość podaje że przebiegło np. 5 czy 10 km. Są do tego jakieś specjalne przyrządy czy po prostu macie jakieś punkty kontrolne określające przebytą odległość?
Awatar użytkownika
Arnoldzik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na początek chciałem się przywitać. Od zawsze jeżdze rowerem a z bieganiem rozstałem się na ponad 10 lat. Od 2 tygodni w miarę regularnie zacząłem krótkie 3-5 km dystase i jestem mile zaskoczony. W związku z tym moje pytanie. Czy dla amatora takiego jak ja 3-4 wybiegi w tygodniu po 0,5 godziny wystarczą czy stopniowo zwiększać dystanse. Na co mogę liczyć po dajmy na to pół roku biegania . Czy dam radę przebiec wówczas 20 km nie odstając od peletonu ?. Dodam, że systematycznie jeżdżę rowerem szosowym. Czy to może mieć jakieś znaczenie bo już widzę, że bieganie strasznie różni się od rowerowania choćby pod względem pracy różnych partii mięśni.
Pozdrawiam wszystkich biegających.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, 22:44 przez Arnoldzik, łącznie zmieniany 2 razy.
Arnoldzik

[url=http://runmania.com/rlog/?u=Arnoldzik][img]http://runmania.com/f/9bbfd1ba33cf356552ab2996e0fe0e30.gif[/img][/url]
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:44

Nieprzeczytany post

Wilma pisze:Mam pewnie głupie pytanie.
Jak mierzycie odległość, którą przebiegliście? Czytam sobie wątki na forum i większość podaje że przebiegło np. 5 czy 10 km. Są do tego jakieś specjalne przyrządy czy po prostu macie jakieś punkty kontrolne określające przebytą odległość?
Zazwyczaj są to urządzenia wykorzystujące sygnał GPS jak np. Garmin. Ja biegam z telefonem z GPS i odpowiednim programem. Można też w miarę dokładnie wyznaczyć sobie trasę i odległość biegu na Google Earth
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878

PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
Awatar użytkownika
Erelen
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja używam mapmyrun.com (Hybrid map) albo samochodu (jeśli jest taka możliwość).
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Galakar][img]http://runmania.com/f/0bc2281cee6042c96b80b75dba0be126.gif[/img][/url]
http://erelen.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
Sheima
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

najlepiej przejedz dana trase rowerem z miernikiem i bedziesz wiedziala mniej wiecej jaka dlugosc ma biegana trasa:)
cats do not go for a walk to get somewhere but to explore :)
Awatar użytkownika
Sheima
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Arnoldzik pisze:Na początek chciałem się przywitać. Od zawsze jeżdze rowerem a z bieganiem rozstałem się na ponad 10 lat. Od 2 tygodni w miarę regularnie zacząłem krótkie 3-5 km dystase i jestem mile zaskoczony. W związku z tym moje pytanie. Czy dla amatora takiego jak ja 3-4 wybiegi w tygodniu po 0,5 godziny wystarczą czy stopniowo zwiększać dystanse. Na co mogę liczyć po dajmy na to pół roku biegania . Czy dam radę przebiec wówczas 20 km nie odstając od peletonu ?. Dodam, że systematycznie jeżdżę rowerem szosowym. Czy to może mieć jakieś znaczenie bo już widzę, że bieganie strasznie różni się od biegania choćby pod względem pracy różnych partii mięśni.
Pozdrawiam wszystkich biegających.
najlepiej stopniowo zwiekszac i czas i dystans. wejdz na strone glowna w zakladke treningi i znajdz cos dla siebie, lpiej trenowac majac jaki plan niz na pale:) zawsze beda lepsze efekty i bedziesz dokladnie monitorowal swoje postepy:)
cats do not go for a walk to get somewhere but to explore :)
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wilma pisze:piter7_7, w butach rowerowych niestety nie da się biegać :)
Erelen, zapisałam :)

Jeszcze jedno. Czy ktoś z Warszawy mógłby polecić jakiś sklep, w którym zaopiekują się moimi stopami (w sensie prawidłowo dobiorą buty)?
Galeria Mokotów New Balance i wszystkie Intersporty - masz banner na górze strony ze szczegółami :)
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja do mierzenia odległości i nie tylko mam pulsometr Polar RS400sd, ale polecam stronki typu MapMyRun.com albo MapMyRace można obliczyć odległość w miarę dokładnie
RUN FOREST RUN!!!
Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

run pisze: wszystkie Intersporty - masz banner na górze strony ze szczegółami :)
Tak tak, właśnie dotarłam do szczegółów :) W samą porę, bo widzę że to ostatnie dni akcji (P.S. nie wszystkie Intersporty biorą udział w akcji, ten koło mojego domu np., nie bierze).
A tak a propos tej akcji Reeboka. Polecacie tu raczej buty innych firm. Czy jakby mi jakieś buty dobrali Reeboka to radzicie kupić czy raczej iść do specjalnego sklepu dla biegaczy (pana Rysia)? W końcu ja i tak nie zauważę różnicy, skoro nie biegałam nigdy a też nie chcę sobie zrobić obciachu, że przyszła do specjalistycznego sklepu lalunia nie mająca o bieganiu pojęcia i chce sobie profesjonalne buty kupić. W końcu ze mnie totalna i absolutna amatorka, która biega najwyżej do autobusu.

mapmyrun.com jest super :) Na dzień dzisiejszy mi w zupełności wystarczy. Uwielbiam te małe elektroniczne gadżety ale z pewnością jeszcze długo nie będę sobie mogła na taki pozwolić. Musi mi starczyć internet do mierzenia odległości.
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak przeczytałem w temacie, który założyłaś kupiłaś Asicsy. Mój znajomy biega w butach tej firmy i jest zadowolony. Natomiast Reeboki Premier o które pytałaś to buty nowe na rynku, nikt nie zdążył ich porządnie przetestować. IMO są ok, przymierzałem je w Intersporcie, bardzo dobrze do stopy się dopasowywały. Reebok wraca do pierwszej ligi producentów butów biegowych po kilku nieudanych poprzednich latach, dobrze dla nas biegaczy bo kolejny brand walczy klientów :)
Agnesss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Ja jeszcze zakupów nie robiłam..wręcz przeciwnie wykańczam jedną parę adidasów i mam zamiar to samo zrobić z drugą (: Człowiek z natury jest dość przekorny i obawiam się, że zakup butów mógłby negatywnie wpłynąć na moją motywację.
Tak naprawdę ważne aby się dobrze czuć i mieć wygodne obuwie(: a tak w ogóle biegam rano więc kto mnie widzi?
Agnes

piter7_7 pisze:Witam

Droga kolezanko miło cie powitac w naszym gronie.... z tym bieganiem to swietny wybór w końcu trzeba sie wziac za siebie hehehe wspomniałas cos o butach ale po koleji wszystko zaczyna sie w głowie i to od niej zalezy twoje powodzenie w bieganiu .... uwierz nie w butach choc sprzet odgrywa bardzo wazna role najgorsze(przynajmniej dlamnie) były pierwsze 2-3 tygodnie kilka dni byłem zachwycony ale po 3-4 treningach juz sie mało chciało i 4 próba(biegania) znowu spaliła, wzznym czynnikiem jest motywacja wymysl sobie cel naprzykład po 4 tygodniach terningów przebiegne 5 km bez zatrzymania ..... cele moga byc rozne mniej lub bardziej ambitne.... na mojej stronie która jest w budowie www.bieganowo.futbolowo.pl znajdziesz kilka informacji o bieganiu i paln 10-tyg.

Teraz co do sprzetu jestes kobieta to napewno masz jakies getry w szafie koszulka buty i w droge (park,las,łaka) dla poczatkujacych sprzet odgrywa role 2 rzedu ale zgodze sie z toba buty musza byc wygodne pamietaj jedno BIEGANIE MA CI SPRAWIC PRZYJEMNOŚĆ A NIE CIEZKA PRACE jak złapiesz bakcyla biegowego to wydatek na sprzet to około 15-200 zł poczatkujacy sprzet leginsy do biegania bluza koszulka polecam na poczatek sprzet francuskiej firmy kalenji tani i ładny i specjalistyczny do biegania niestety wydatkiem sa buty to juz 250-350 zł choc kalenji buty to do 200 zł kupisz na poczatek, w takim razie zycze sukcesów i czekam na info jak idzie z wyzwaniem BIEGANIEM ..................
Agnes

gg 5784262
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ