Jak się zmotywować?!

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Ciernograf
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno pytanko. Teraz biegam 20 minut tzn. 10 minut w jedną stronę i 10 minut w drugą. Ale nie wiem czy to jest poprawnie czy mam biegać 20 minut gdzieś tam a potem te kolejne 20 z powrotem do chaty. Jak wy myślicie?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ciernograf pisze:Jeszcze jedno pytanko. Teraz biegam 20 minut tzn. 10 minut w jedną stronę i 10 minut w drugą. Ale nie wiem czy to jest poprawnie czy mam biegać 20 minut gdzieś tam a potem te kolejne 20 z powrotem do chaty. Jak wy myślicie?
im dluzej biegasz tym wiecej kalorii spalasz. Sam sobie odpowiedz na to pytanie ;)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Adams
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:29
Życiówka w maratonie: 03:53:31

Nieprzeczytany post

w którymś numerze runnersa czytałem że dopiero od chyba 25 minuty biegania organizm spala kalorie
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18

Nieprzeczytany post

Cześć,

na szczęście to jest zupełnie nieprawdziwa informacja... Organizm cały czas spala kalorie (po prostu pracuje). W czasie biegu po prostu trochę szybciej ;-). W "biegiem przez życie" jest taki wykres, który ilustruje procentowe spalanie węglowodanów, tłuszczu i białek w zależności od długości biegów.
Wygląda to mniej więcej tak, że im dłużej biegniesz tym więcej procentowo spala się tłuszczy, a mniej węgli. Nie chciałbym skłamać, ale po 20 minutach jest to około 50/50. Przy godzinie bieu już 85% tłuszcze/ 10%~15% węgli.

Pozdrawiam,
Lejek

PS> Poprawcie mnie jeśli się mylę!
climber84
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Spalanie tłuszczu następuje po około 40 minutach ciągłego wysiłku. Kalorie spalasz nawet jak siedzisz czy spisz. Tak jak przedmówca tylko mogę stwierdzić że biegnąc lub wykonując jakiś wysiłek fizyczny spalamy ich więcej. Im więcej spalamy kalorii tym nasz bilans energetyczny jest mniejszy (oczywiście jeśli do tego nie jemy więcej niż zwykle) co za tym idzie tracimy na wadze. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ciernograf
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mała poprawka... w planie chyba bodajże 5km pisze że mamy biegać:
1.poniedziałki, środy, piątki i soboty
2.wtorki, czwartki, soboty i niedziele

No cóż ja wziąłem plan 2, ponieważ lepiej się dostosowywał do mojego trybu. Lecz dziś czułem się fatalnie przez katar i nie biegałem. Dlatego zmieniam plan na: poniedziałek, wtorek, czwartek, sobota

Chyba nic nie powinno się stać co nie:)?
ODPOWIEDZ