Poznań
- yacool
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Jako że odmęty internetu to najgorsza z odmian męt, bo wszystko w końcu przez nie ginie, wrzucam poniżej filmik z rozgrzewki, która dla większości z nas jest abstrakcją...
Zwracam uwagę na tempo wykonywania poszczególnych układów, którego nie da się tak dobrze uchwycić w animowanym gifie (gify z tymi ćwiczeniami też wrzucę niebawem). Na filmie widać sprężystość, jaką można wydobyć z ciała, która jest kluczem do rytmu już potem w bieganiu.
To oryginalny fragment z tego nagrania.
Warm-Up
Zwracam uwagę na tempo wykonywania poszczególnych układów, którego nie da się tak dobrze uchwycić w animowanym gifie (gify z tymi ćwiczeniami też wrzucę niebawem). Na filmie widać sprężystość, jaką można wydobyć z ciała, która jest kluczem do rytmu już potem w bieganiu.
To oryginalny fragment z tego nagrania.
Warm-Up
- yacool
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Dla tych, którzy już od kilku tygodni, pomimo końca sezonu wciąż zbierają grzyby proponuję urozmaicenie.
Przepiękna dynamika ze sprężynującym tłem:

oraz trudniejszy układ na totalne skatowanie nóg:

Oba ćwiczenia można wykonać zaraz po grzybach na przykład 4 x 30 sekund na przerwach do pełnego wypoczynku o ile taki jest w ogóle możliwy...
Drugie ćwiczenie można robić na początek z rękami wzdłuż tułowia i z bardziej pionizowanym tułowiem.
Po czymś takim trudno jest wrócić o własnych siłach do domu. Warto więc zaplanować sobie w szczegółach logistykę.
Przepiękna dynamika ze sprężynującym tłem:

oraz trudniejszy układ na totalne skatowanie nóg:

Oba ćwiczenia można wykonać zaraz po grzybach na przykład 4 x 30 sekund na przerwach do pełnego wypoczynku o ile taki jest w ogóle możliwy...
Drugie ćwiczenie można robić na początek z rękami wzdłuż tułowia i z bardziej pionizowanym tułowiem.
Po czymś takim trudno jest wrócić o własnych siłach do domu. Warto więc zaplanować sobie w szczegółach logistykę.
-
megi
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mnie tam cały czas nie mija fascynacja baletem z etiopskiej rozgrzewki. No ja bym to chciała zobaczyć " na grupie", ten nerw, ten rytm, tę sprężynę , równiutko jak na Placu Defilad, eech. Nie wiem z czego ci czarni mają mięśnie ale z tym poczuciem rytmu to się chyba trzeba urodzić.
No a ten kawałek o gościu, co pobiegł do Kenii (700 km , zajęło mu to tydzień) potrenować....Za wszystko inne zapłacisz kartą MasterCard.
No a ten kawałek o gościu, co pobiegł do Kenii (700 km , zajęło mu to tydzień) potrenować....Za wszystko inne zapłacisz kartą MasterCard.
-
barbarasarbab
zauważyliście/ łyście, że oni/e na tej rozgrzewce się wcale nie męczą?! a fuj!
na specjalne życzenie yacool'a, aby się witać w językach obcych
żeby była jasność zarówno Kenya jak i Etiopia stanowią pewien tygiel etnolingwistyczny, więc postawiłam na jeden arbitralnie wybrany język:
Etiopia - Amharski (nie ukrywam tu był problem z alfabetem, dla chętnych poniżej link do podejrzenia) czyli dobrze Ci yacool powiedziałam
mówimy: tadiyas
oraz stare, dobre i od arabów: salam
ewentualnie: T'ena ysT'lny (nie pytajcie jak się wymawia...)
Kenya - Swahili
mówimy: hujambo; odpowiadamy: sijambo
Hodi! kiedy wbijamy komuś na kwadrat pukając kulturalnie do drzwi
oraz stare, dobre i od arabów: marhaba
poszukam wersji do odsłuchu
Inne słówka pod adresami:
http://www.amharicdictionary.com/
http://africanlanguages.com/swahili/
serdeczności, ewa
na specjalne życzenie yacool'a, aby się witać w językach obcych
żeby była jasność zarówno Kenya jak i Etiopia stanowią pewien tygiel etnolingwistyczny, więc postawiłam na jeden arbitralnie wybrany język:
Etiopia - Amharski (nie ukrywam tu był problem z alfabetem, dla chętnych poniżej link do podejrzenia) czyli dobrze Ci yacool powiedziałam
mówimy: tadiyas
oraz stare, dobre i od arabów: salam
ewentualnie: T'ena ysT'lny (nie pytajcie jak się wymawia...)
Kenya - Swahili
mówimy: hujambo; odpowiadamy: sijambo
Hodi! kiedy wbijamy komuś na kwadrat pukając kulturalnie do drzwi
oraz stare, dobre i od arabów: marhaba
poszukam wersji do odsłuchu
Inne słówka pod adresami:
http://www.amharicdictionary.com/
http://africanlanguages.com/swahili/
serdeczności, ewa
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

w uzupełnieniu poprzedniego posta:
w Kenii (i Tanzanii) możemy mówić po prostu Jambo? i odpowiadać Jambo!
Jeżeli chcemy być grzeczni możemy zacząć półgodzinne przywitanie mówiąc:
- Habari gani? (Jak leci?) na co usłyszymy:
-Nzuri sana! (Bardzo dobrze) Na wewe habari gani? (A u Ciebie jak leci?)
- Safi/Schwari/Nzuri (Spoko).
Marahaba, czyli zapraszam, w kręgu swahili używa się jako zaproszenie, mówi to osoba starsza do młodszej, gospodarz do gościa itd., natomiast gość/młodszy wpierw mówi: Shikamoo (padam do nóżek).
a na nasze hodi! powinniśmy jeszcze usłyszeć hodi lub karibu jako potwierdzenie, ze możemy wbijać.
jeżeli jesteście zainteresowani, możemy dalej się uczyć swahili
Kiswahili ni lugha zuri sana
w Kenii (i Tanzanii) możemy mówić po prostu Jambo? i odpowiadać Jambo!
Jeżeli chcemy być grzeczni możemy zacząć półgodzinne przywitanie mówiąc:
- Habari gani? (Jak leci?) na co usłyszymy:
-Nzuri sana! (Bardzo dobrze) Na wewe habari gani? (A u Ciebie jak leci?)
- Safi/Schwari/Nzuri (Spoko).
Marahaba, czyli zapraszam, w kręgu swahili używa się jako zaproszenie, mówi to osoba starsza do młodszej, gospodarz do gościa itd., natomiast gość/młodszy wpierw mówi: Shikamoo (padam do nóżek).
a na nasze hodi! powinniśmy jeszcze usłyszeć hodi lub karibu jako potwierdzenie, ze możemy wbijać.
jeżeli jesteście zainteresowani, możemy dalej się uczyć swahili
Kiswahili ni lugha zuri sana
-
barbarasarbab
jambo!
ej jak chcecie sobie na żywo posłuchać habari (wiadomości; arabizm jak nic
)
to wrzućcie BBC na żywo http://www.bbc.co.uk/swahili/ taka ikonka głośnika do kliknięcia
z tym marhaba to nie wiem, bo to arabskie słowo jest i znaczy po prostu cześć/ witaj, ale musiało przejść najwyraźniej jakieś przekształcenie semantyczne skoro w swahili to jest zaproszenie
możemy się uczyć swahili, kurs w empiku?
(kiedyś nawet się zapisywali arabskimi literkami, ale od kiedy zmienił się kolonizator to i literki inne...)
ale tam nadal pełno arabizmów jest
i konstrukcje gramatyczne arabopodobne.
do sob, sprawdziań na 9.30, czy wcześniej?
ewa
ej jak chcecie sobie na żywo posłuchać habari (wiadomości; arabizm jak nic
to wrzućcie BBC na żywo http://www.bbc.co.uk/swahili/ taka ikonka głośnika do kliknięcia
z tym marhaba to nie wiem, bo to arabskie słowo jest i znaczy po prostu cześć/ witaj, ale musiało przejść najwyraźniej jakieś przekształcenie semantyczne skoro w swahili to jest zaproszenie
możemy się uczyć swahili, kurs w empiku?
(kiedyś nawet się zapisywali arabskimi literkami, ale od kiedy zmienił się kolonizator to i literki inne...)
ale tam nadal pełno arabizmów jest
do sob, sprawdziań na 9.30, czy wcześniej?
ewa
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
żeby wam nie umknęło, poszukiwacze luzu i rytmu 
http://www.yamanrun.boo.pl/lekkoatletyka%20pdf/rytm.pdf
dzięki użytkownikowi Yaman
http://www.yamanrun.boo.pl/lekkoatletyka%20pdf/rytm.pdf
dzięki użytkownikowi Yaman
Krzysiek
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Yacool, mam wrażenie że jak ląduje to pięta mocno leci do środka do osi. To dobre/złe? Oznaka wyluzowania/spięcia/słabości któregoś z mięśni? Zaniepokoiło mnie to do w żelazkach stopy mi się prosto układały, a teraz czuje jakbym trochę biegał jak kaczka.
Z góry dzięki.
Z góry dzięki.
-
mama 2
- Rozgrzewający Się

Witam! Mnie tu jeszcze nie było ale pewnie lepiej późno niż wcale. Co do zamykania stawki na sprawdzianie w sobotę to ja jestem kolejną kandydatką do obstawienia ostatniej lokaty
Zapowiada się ostra walka o ostatnie miejsca ;0)
Pozdrawiam
Magda
Pozdrawiam
Magda
-
Kreska
- Rozgrzewający Się

Czyli co 4-5 dni...yacool pisze:Oba ćwiczenia można wykonać zaraz po grzybach na przykład 4 x 30 sekund na przerwach do pełnego wypoczynku
Jutrzejszy test odpuszczę, ale za to chętnie za tydzień 3000 - się zgłaszam!
-
sevrond
- Wyga

- Życiówka na 10k: 1.15
Witajcie, nazywam się Tomek a swoją przygodę z bieganiem rozpocząłem właśnie od BBL w Olsztynie.
Zwracam się do Was z prośbą o głosy w konkursie biegowym. Aby mi pomóc wystarczy kliknąć "Lubię To" pod zdjęciem do którego na dole dodam link.
Zależy mi na Waszej pomocy, gdyż bez tego ciężko będzie zdobyć MiCouch'a, a konkurencja nie śpi.
Pozdrawiam życzę miłego biegania.
Tomek
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
Zwracam się do Was z prośbą o głosy w konkursie biegowym. Aby mi pomóc wystarczy kliknąć "Lubię To" pod zdjęciem do którego na dole dodam link.
Zależy mi na Waszej pomocy, gdyż bez tego ciężko będzie zdobyć MiCouch'a, a konkurencja nie śpi.
Pozdrawiam życzę miłego biegania.
Tomek
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
- yacool
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Tomku, ile masz lat?, bo może łatwiej by było zrobić zrzutę pod choinkę.
----------------------------------------------------------------------
Trochę się spóźniłem z podaniem jutrzejszej godziny spotkania, przepraszam. To krótki test więc niech będzie w ramach zajęć czyli spotykamy się o 9:30
Bogil, jutro coś wstawię, to sobie ocenisz.
Trochę się spóźniłem z podaniem jutrzejszej godziny spotkania, przepraszam. To krótki test więc niech będzie w ramach zajęć czyli spotykamy się o 9:30
Bogil, jutro coś wstawię, to sobie ocenisz.